top of page

Темелната истрага на рускиот Проект за здравјето на 70-годишниот Владимир Путин

Автори: Михаил Рубин, Дмитриј Сухарев, Михаил Маглов, Роман Баданин, со учество на Светлана Рајтер (Медуза), 1 април 2022 година


Општо прифатено е дека претседателот на Русија во 23тата година од неговото владеење го интересира само геополитиката. Всушност, има барем уште едно прашање за кое Путин тешко дека е помалку загрижен - сопственото здравје. Се чини дека претседателот има причина за грижа. Во годината на 70тиот роденден на шефот на руската држава, Проект одговара на најгорливите прашања што се однесуваат на Путин.  1. Зошто Путин куцаше

  2. Каде е клистирот на моќта

  3. Како Путин имаше операција на грбот

  4. Зошто на Путин му треба онколог хирург

Многу владетели сонуваа да си го продолжат животот, физички и политички. Но, исходот секогаш беше ист. Во 1920тите, еден од водачите на болшевиците, Александар Богданов, исто така лекар и филозоф, ја создаде теоријата за „физиолошки колективизам“, се претпоставуваше дека старите комунисти ќе им ги пренесат своите верувања на младите преку размена на крв, а истовремено ќе се подмладат самите себе. Експериментите со крвта на Марија Улјанова и Леонид Красин го убедија Јосиф Сталин, кој не се разбираше од наука, да му ја даде на Богданов познатата зграда на трговецот Игумнов на Јакиманка во Москва - таму беше основан Институтот за трансфузија на крв. Но, институтот набрзо бил преместен од таму, бидејќи Богданов починал при размена на крв со млад студент. Телото на стариот револуционер ја отфрла младата крв, а со тоа ја закопа теоријата на физиолошки колективизам. Потоа, понесени од новите медицински идеи, болшевиците го зграпчија мозокот на Богданов и заедно со мозокот на неговиот поранешен партиски другар Владимир Ленин го испратија на проучување во Институтот за мозокот. Иронично, институтот беше сместен во истата палата на Игумнов. По неколку години неуспешни трагања по физиолошки знаци на гениј во мозокот на водачот на светскиот пролетаријат, властите се откажаа и од оваа идеја. Институтот беше избркан од замокот, а мозокот на Ленин, Богданов и другите револуционери, исечени, беа скриени во колби, за кои никој одамна не се грижи.


На 7 октомври оваа година претседателот Путин треба да го прослави својот 70ти роденден. Јосиф Сталин веќе доживеал втор мозочен удар до оваа возраст, Леонид Брежњев ја изгубил својата способност за работа толку многу што вистинската моќ преминала на неговата придружба, Јуриј Андропов воопшто не ја доживеал оваа возраст, а Борис Елцин поднесе оставка како длабоко нездрава личност.

Здравјето на Путин, според зборовите на неговиот прес секретар Дмитриј Песков, е „одлично“. Судејќи според телевизиските снимки, претседателот на Русија навистина не може да се спореди со неговите претходници. Тој спортува, шета во тајга и максимум настинува. Ако им се верува на овие ТВ прилози, на Путин нема да му биде тешко да ја води Русија до 2036 година, како што дозволува уставот што тој го измени. Дали е така?


МЛАД ПАСТУВ


Од почетокот на првиот мандат на Путин, Кремлин почна да ги крие информациите за здравствената состојба на тогашниот млад претседател - дури и кога тој падна од коњ, при што го повреди грбот.


- Вежбав. Се случи коњот да застане пред бариерата, а јас направив салто, само вистинско салто - бум! Изјавата на Путин минатата година беше едно од најретките признанија на руски претседател за какви било здравствени проблеми. Веднаш се фатил, додавајќи дека паднал на струготини и дека му е ”удобно“.


Откако седна на чело на државата на 47 годишна возраст, Путин на почетокот на својата претседателска кариера го искористи имиџот на активен човек во цутот на животот. Имајќи предвид дека во 2002 година националниот лидер зачна вонбрачно дете со неговата љубовница Светлана Кривоногих, оваа слика не беше далеку од вистината и секако вистинита за разлика од неговиот тешко болен и зависник, претседатески претходник.Во раните денови, Путин ретко беше испитуван и малку внимание обрнуваше на проблеми како треска, се сеќава еден функционер кој работеше со шефот на државата во тоа време: „Можев да го презакажам состанокот само за вечерта, а потоа ако ме собори силната инфекција“. Сепак, за Кремлин беше толку важно да создаде имиџ на „алфа маж“ претседател што решија воопшто да не кажуваат ништо лошо за неговото здравје. Властите беа внимателни да не потврдат ниту обична треска, а камоли повредите поврзани со спортот, како онаа со која Путин се здоби во 2021 година.


И падовите од коњите беа проблем. Шефот на државата во 2000тите бил страствен љубител на коњички спортови, а не го одминале ниту повредите поврзани со оваа активност. Еден од падовите од седлото беше многу сериозен, извесно време Путин „не можеше ни да застане на нозе“, а потоа долго се лекуваше, се сеќава познаник на тогашниот шеф на државата.

Можеби оваа повреда ќе се почувствува во 2012 година. На 4 ноември истата година, на Денот на националното единство, државните телевизиски канали