top of page

Кање Вест користел порно, малтретирање, „игри на умот“ за да го контролира персоналотСЕ СПУШТИ ТИШИНА НАД просторијата за фабрички примероци во Кинјуан, Кина, додека Кање Вест ги испитуваше прототипите на неговите најнови Yeezy патики изложени пред него. Носителите на одлуки од Адидас и членовите на неговата придружба внимателно го чекаа неговиот фидбек кога, според две лица кои присуствуваа на состанокот во август 2017 година, Вест почна да вика дека Yeezys сè уште не ги достигнал  неговите стандарди - потоа и пријде на една постара вработена. Присутните велат дека Вест погледнал надолу во неговата нога, се загледал во жената и ѝ рекол: „Сакам да ми направиш чевел што можам да го ебам“.

 

Претставници на Адидас - вклучително и потпретседател вклучен во партнерството за лиценцирање на конфекцискиот гигант од милијарди долари со влијателниот бренд на Вест - не се соочил со Вест за неговата наводна забелешка, тврдат двајцата присутни. Жената зеде отсуство пред да се премести да работи на друго место во Адидас (на мејл, таа одби да коментира и побара нејзиното име да биде скриено од овој напис.) Меѓутоа, поранешните вработени во Yeezy и Adidas го посочуваат наводниот инцидент како едно од многуте искуства - во текот на една деценија - во кое, велат тие, Вест користеше тактики за заплашување на персоналот на неговата модна империја кои беа провокативни, често сексуализирани и често насочени кон жените.


Во месецот откако Адидас ги прекина врските со Вест, среде бура од говор на омраза, повеќе од дваесетина поранешни вработени во Yeezy и Adidas му опишаа на Rolling Stone злоупотребувачка работна култура што остави многу од нив да се плашат за својата егзистенција. Зад сцената, овој селебрити шеф направи повеќе од тестирање на границите на професионализмот: поранешните вработени во Yeezy и Adidas и креативните соработници тврдат дека тој им пуштал порнографија на персоналот на Yeezy на состаноците; дискутрал  за порно и покажал интимна фотографија од Ким Кардашијан на интервјуа за работа; покажал експлицитно видео и фотографии од Кардашијан, како и свои секс снимки на членовите на тимот на Yeezy.


Откривачкото отворено писмо од истакнати поранешни членови на тимот на Yeezy инсистира дека лидерите од Адидас биле свесни за „проблематичното однесување“ на Вест, но го „исклучиле моралниот компас“, поставувајќи прашања за тоа дали неговиот корпоративен партнер можел да се вмеша уште пред неколку години.

 

„Немаше одговорност“, вели едно лице на состанокот во Чинјуан. „Се случија тешки моменти, имаше присутни директори во просторијата - VP ниво или повисоко - и немаше ништо што може да се направи. Следниот ден сепак ќе се појавиш на работа“.


Во вторникот вечерта, неколку поранешни високи вработени во Yeezy го испратија жестокото писмо до членовите на извршниот одбор и новоназначениот извршен директор на Адидас, барајќи од нив да се осврнат на „токсичната и хаотичната средина што ја создаде Кање Вест“ и „многу болен шаблон на предаторско однесување кон жените“ кои работеа под Вест како дел од партнерството Yeezy-Adidas. Писмото, чија копија ја доби исклучиво Ролинг Стоун, продолжува: „Тој, во минатите години, експлодираше на жените во просторијата со навредливи забелешки и прибегнуваше кон сексуалн