top of page

Кендрик Ламар се повикува на пионерот во фотографијата - Гордон Паркс

Помеѓу снимките како Ламар серенадира две жени седејќи на пијано и бркањето од разгневената толпа, острооките гледачи ќе забележат референца за еден поинаков уметнички историски линч: оној забележан од фотографот Гордон Паркс.

Црно-бел сегмент покажува мало дете кое ја потпира брадата на раката додека избира од пар кукли - една црна и една бела - понудени од возрасен од кој ги гледаме само рацете како ги испружуваат играчките. “Done with the black and the white, the wrong and the right, (Завршив со црното и белото, погрешното и правилното)“,

рапува Ламар низ секвенцата, линија што ја означува референцата на кадарот, фотографија од Паркс од 1947 година, Untitled, Харлем, Њујорк.

Во 1940-тите, психолозите д-р Кенет Кларк и д-р Меми Кларк ги дизајнираа злогласните „тестови за кукли“ за да ги проучат ефектите на расната сегрегација врз децата. Во нивните тестови, Кларкови побарале од децата Афроамериканци да изразат преференци за црни или бели кукли. Нивното откритие дека мнозинството црни деца избираат бели кукли одигра важна улога во случајот Браун против образовниот одбор на Врховниот суд од 1954 година, кој пресуди против сегрегацијата во државните училишта.


Од Браун против одборот, „тестовите со кукли“ на Кларкс станаа постојана референца и во психолошките студиии во популарната култура. Во шеесетте години од Браун против Одборот, новинарите, водителките на ток-шоуто и аматерите ги реплицираа „тестовите за кукли“. Тие ги гледаа конзистентните резултати од експериментот како доказ за интернализиран расизам кој опстојуваше долго по десегрегацијата. Пионерот фотограф Гордон Паркс ги документирал експериментите во серија од 1947 година за списанието Ebony. На една слика, тој прикажува младо момче кое седи сам во експерименталната соба. Над момчето, бестелесни раце ги стегаат главите на две кукли. Момчето покажува кон белото. Неговиот стоички израз ја потврдува трагедијата на експериментот на Кларкс и истовремено го комплицира нашето разбирање на неговите резултати.

Кларкови побараа од својата публика да ја испита психата на црното дете и да ја замисли неговата ранливост и неговото страдање. Паркс ја олеснува оваа интимна размена со тоа што тесно - дури и непријатно - ја сече сликата околу момчето. Тој го позиционира гледачот зад парот бестелесни раце. Тие се вистинските раце на експериментаторот и симболичните раце на системот што ги принудува црните деца да прават невозможни избори секој ден. Тие стануваат и наши раце. Ние веќе не сме незаинтересирани набљудувачи туку директни актери. Принудени во оваа улога, се соочуваме со страдањето на момчето и неговата ранливост, но и со нешто повеќе. Левата рака на момчето, потпрена под брадата, ни го привлекува вниманието на неговите експресивни очи. Тие очи не гледаат во белата кукла. Наместо тоа, се чини дека момчето гледа назад во очите на експериментаторот. Неговиот израз не сугерира ниту очај, ниту пркос, туку препознавање на неговата невозможна и трагична улога.

Во својата книга Расна невиност: Изведување на американското детство од ропство до граѓански права (2011), Робин Бернштајн нуди поинакво толкување на „тестовите со кукли“. Следејќи ја долговековната историја на детската игра, Бернштајн тврди дека културните сценарија и за робување и за насилство ја информираат играта со црните кукли. Според тоа, Бернштајн го гледа изборот на белата кукла од страна на децата не како премолчено прифаќање на супериорноста на белата боја, туку како свесно отфрлање на тие понижувачки игри-акти. Нивната агенција не се појавува во пркос, туку во согласност. Одговарајќи на „тестовите за кукли“ токму онака како што ги очекуваа и Кларковите, децата изведоа свој облик на отпор.

Кларкови конструираа претстава на црнечката детска невиност, а црните деца, сугерира Паркс, ја сфатија нивната улога во оваа изведба. Се чини дека момчето знае дека со покажување, тој станува и научен доказ и правно сведоштво. Претставник на искуството од детството, од него беше побарано да поднесе многу повеќе отколку што некогаш требаше едно дете.

Comments


bottom of page