top of page

Летниот солтициум: универзални традиции втемелени во митот за Сонцето

Оваа година, северната летна краткоденица паѓа на 21 јуни во 11:13 часот попладне по централно европско време. Јужно од Екваторот, истиот момент го означува неофицијалниот почеток на зимата. Солстициум(или сонцестојот) се случува во исто време низ целиот свет, но нивното локално време варира во зависност од временските зони.


Традиционално, летните и зимските краткоденици помогнаа да се одбележи промената на годишните времиња - заедно со нивните пандани, пролетната и есенската рамноденица. Сепак, денешните метеоролози официјално користат температурни записи наместо да повлечат линии помеѓу годишните времиња. Значи, што точно се солстициумите - и како тие се славеле низ историјата? Еве се што треба да знаете.


(Еве ја разликата помеѓу астрономските и метеоролошките сезони.)


Што се солстиции?


Сонцестојот се случува бидејќи оската на ротација на Земјата е навалена за околу 23,4 степени во однос на орбитата на Земјата околу Сонцето. Овој наклон ги движи годишните времиња на нашата планета, бидејќи северната и јужната хемисфера добиваат нееднакви количини сончева светлина во текот на една година. Од март до септември, северната хемисфера е повеќе навалена кон Сонцето, со што се движи нејзината пролет и лето. Од септември до март, северната хемисфера е навалена, па се чувствува како есен и зима. Сезоните на јужната хемисфера се обратни.


Во два моменти секоја година - она ​​што се нарекува краткоденица - оската на Земјата е најблиску навалена кон сонцето. Хемисферата навалена најмногу кон нашата домашна ѕвезда го гледа својот најдолг ден, додека хемисферата навалена подалеку од сонцето ја гледа својата најдолга ноќ. За време на летната краткоденица на северната хемисфера - која секогаш паѓа околу 21 јуни - Јужната хемисфера ја добива својата зимска краткоденица. Слично на тоа, за време на зимската краткоденица на северната хемисфера - која секогаш паѓа околу 22 декември - Јужната хемисфера ја добива својот летен солстициум .


Можете исто така да размислувате за солстициумот, во однос на тоа каде на Земјата се појавува. Кога е летниот, на северната хемисфера, Сонцето се појавува директно над Тропикот на Ракот, линијата на географската ширина на 23,5 степени северно. (Тоа е онолку северно колку што можете да одите и сè уште го гледате сонцето директно над главата.) За време на зимската краткоденица на северната хемисфера, сонцето се појавува директно над Тропикот на Јарец, јужната огледална слика на Тропикот на Ракот.


Сонцестојот е историски поврзан со плодноста - и растителната и човечката разновидност - и тоа универзално низ целиот свет. Божествата на Сонцето биле централни во најголем дел религии, но дури и монотеистичките имаат прифатено елементи кои се поврзани со овие верувања и обичаи, и опстојале преку тој амалгам.


Во делови од Украина, Белорусија, Полска и Русија, древен пагански летен обред наречен Купала, комбиниран со традиционалниот православен празник на Свети Јован Крстител, станувајќи Ноќ на Иван Купала, фестивал кој го слави почетокот на летото(Западните Словени го слават во Јуни а Северните- по стариот календар.). На ноќта на Иван Купала, младите носат венци кои ја симболизираат чистотата, луѓето пеат и танцуваат околу огновите и се капат голи во реките и езерата. Многумина собираат храброст и скокаат преку огнови како тест на верата, за да се исчистат од своите гревови и лоша среќа и да го подобрат своето здравје. Собрани овде, грст слики од прославите на Ноќта на Иван Купала во последниве години. Тоа е празник со романтична конотација за многу Словени („купала“ е изведен од истиот збор како „купидон“).