top of page

Меѓународна изложба и симпозиум „Куќата што се распаѓа“: Промислување на просторот и идентитетот на градовитеВо рамките на проектот „Не сакаме да бидеме ѕвезди (туку дел од соѕвездијата)“, Факултетот за работи што не се учат (ФРУ) најавува меѓународна изложба и симпозиум насловени „Куќата што се распаѓа“. Настанот, поддржан од Европската Унија, Програмата за култура на Швајцарската амбасада во Република Северна Македонија, Министерството за култура на Република Северна Македонија и Гете институт Скопје, ќе се одржи од 27 до 29 јуни во Музејот на Република Северна Македонија.


Програма:


27 јуни (четврток):


Настанот започнува со изложба на 27 јуни во 20:00 часот. Изложбата е резултат на трудот на тројца уметници: Ану Вахтра од Талин, Филип Јовановски од Битола/Скопје и Вини Хербстајн од Глазгов/Амстердам, курирана од Ивана Васева од Скопје.


28 јуни (петок):


Вториот ден, на 28 јуни од 20:00 часот, започнува со предавање од Ола Хасанaин од Картум/Амстердам, која низ нејзините уметнички истражувања се фокусира на просторна писменост преку концептот „просторот како дискурс“. По предавањето следи дискусија со Марјока де Гриф и Анастасија Пандиловска од организацијата Suns and Stars, како и со Ивана Васева од ФРУ.


Вечерта продолжува со проекција на филмови, вклучувајќи ги:

- Ингел Ваикла: „Papagalo, what’s the time?“ (2022) и „Јас, исто така, гледам“ (2024)

- Феликс Мелија: „Пари за ништо“ (2021)

- Харун Фароки: „Создавачите на светските пазари“ (2001) и „Во споредба“ (2009)


По филмовите ќе следат кратки разговори со уметниците Ингел Ваикла и Феликс Мелија.


29 јуни (сабота):


На третиот ден, 29 јуни, од 19:00 часот започнува колективната перформативна проба „ГРАДОТ Е ЈАВНОСТ“. Оваа обиколка низ градот Скопје е дел од Лабораторијата за перформативно просторно истражување „ГРАДОТ КАКО СЦЕНА“. Обиколката ќе заврши со перформанс на истражувачко студио за храна, наука и уметност, како и музичка селекција на ДЈ Индог на платото пред Музејот на Република Северна Македонија.


„Куќата што се распаѓа“ ги истражува политиките на просторот и промените во градовите во контекст на интересите на различните структури на моќ, односот кон заедничкото наследство и идентитетот на колективноста и грижата на градовите. Настанот има за цел да поттикне дискусија и размислување за тоа како просторот влијае на животот и културата на граѓаните, како и нивната интеракција со јавните и приватните простори.


Пријавување и учество


Заинтересираните за учество во колективната перформативна обиколка на 29 јуни можат да се пријават преку следниот линк: Пријавување за обиколката.


Настанот претставува дел од пошироките програмски активности на Факултетот за работи што не се учат (ФРУ), кои се насочени кон истражување на јавни простори и продукција на истражувачки перформативни проекти. Оваа платформа продолжува со својата мисија да го поврзе уметничкото истражување со јавниот простор, поттикнувајќи колективно учество и размислување за иднината на нашите градови.


Авторски концепт на обиколката: Филип Јовановски, куратор: Владимир Јанчевски, креативна продукција: Димитар Милев, Ивана Самандова, Марија Аризанковска и Екатерина Добривојевска. Учесниците вклучуваат студенти од архитектура, млади архитекти и визуелни уметници, како и бројни јавни и тајни градски шетачи.

Comments


bottom of page