top of page

Мики Маус е јавно добро
Многу луѓе сонуваат да изградат трајно креативно наследство, кое ќе ги надживее и засекогаш ќе се втисне во аналите на човечката култура. Тие ретко ги земаат вo предвид недостатоците на таквата издржливост: моментот кога една ценета икона влегува во јавниот домен. Како што дрско коментираше Џон Оливер во април минатата година, оригиналниот лик на Мики Маус кој дебитираше во Пароброд Вили пред 95 години, тој  стана јавно добро. Како што самиот глушец знае да каже: „Oh boy!”

Додека Оливер предничеше , тестирајќи ги адвокатите на Дизни во неговата епизода од април 2023 година (навидум без последици, како што беше забележано во неговата епизода на крајот на годината на 17 декември), сега кога портите се официјално отворени, остатокот од светот не губи време.„Не дека ликот не бил пародизиран порано - тој беше и е - но пародиите се заштитен говор“, напиша  полковникот Објезијана за The People’s Cube. „Ова е различно. Сега можете да ја користите оваа верзија на Мики Маус како ваше лого, или маскота, или да му дадете друго име и да го натерате да прави неискажливи работи или да го искористи својот имиџ користејќи го како пропагандна алатка“.„Но, зошто некој би направил такво нешто? додаде тој, пред да сподели слика на Мики Маус како лик од советски затворски чувар по име Гулаг Василиј. Навистина, зошто некој би направил такво нешто или би сакал да го направи Steamboat Willie со облини и како тверка? Мислам, покрај очигледното.


Потоа, следува претстојниот Infestations Origins, повторување на играта Infestation 88 од Nightmare Forge Games која содржи наезда од глодари од поранешната сорта на Дизни. Како што известуваат од VICE, играта е проблематична на многу начини. Откако излезе во 1928 година, претпоставувам дека најдоброто што можеме да го кажеме овде е дека барем секој чии спомени од детството на Паробродот Вили би можеле легитимно да бидат уништени од ова културна присвојување, но веројатно веќе ги уништил со тоа што ја преживеал Втората светска војна. Или поради длабоко сомнителните вредности на самиот Волт Дизни - или силно критикуваните денешни донации на компанијата за Израел додека го продолжува својот напад врз Газа.

Сепак, некои луѓе станаа едноставно обземани со егзистенцијален ужас поради Мики:Бриши Ghostface, ти веќе не си иконичната слика на современиот хорор. Сега, кога Мики е на сцената, тој е лидер на клубот што ќе те убие тебе и мене! Испадна трејлерот за тинејџерскиот слешер филм, кој се одигрува на карневал, „Самицата на Мики Маус“, чија цела премиса се врти околу опсесијата на убиецот со Steamboat Willie. Не само што овој филм зависи од смешната идеја дека секој сегашен тинејџер на Земјата има и најмала идеја кој е Steamboat Willie, туку трејлерот открива и залак од дијалог директно од оригиналниот филм Scream, на тема „Ќе се вратам одма!“ што значи смртна казна. Сега пазете! Scream е сè уште легално заштитен !Режисерот Стивен ЛаМорте, авторот на хорор-пародијата на Гринч од 2022 година, The Mean One, треба да биде капетан на нова хорор-комедија, со „садистички глушец“ кој „ќе измачува група несомнени патници на траект“, според Bloody Disgusting. Да се надеваме дека ќе свирка застрашувачки пред да удри, само за да искористи што е можно повеќе од оригиналниот изворен материјал.И ако доцните на журката Steamboat Willie,без гајле - има уште најмалку десетина драгоцени икони од детството кои се упатуваат во јавниот домен во 2020-тите, вклучувајќи ги Бети Буп, Дракула и Франкенштајн од Universal, и секако омилената патка со проблеми со бесот, Пајо Паторот. Подгответе се со време!
Comments


bottom of page