top of page

Мултимедијален перформанс „Алхемија на дивината“ е Вевчанските извори


Вевчани, 26 јуни 2024 – Вевчани ќе биде домаќин на уметнички настан наречен „Алхемија на дивината“, мултимедијален и локациски специфичен перформанс кој ќе се одржи на 26 и 27 јуни. Овој иновативен проект ги интегрира уметничките таленти на изведувачи од различни дисциплини, носејќи ја магијата и уметноста на патеките околу Вевчанските извори.


Време на изведби:

- Премиера: 26 јуни 2024 (среда), 19:00 часот

- Втора изведба: 27 јуни 2024 (четврток), 12:00 часот

- Трета изведба: 27 јуни 2024 (четврток), 19:00 часот


Бројот на посетители е ограничен, а местата може да се резервираат преку испраќање на мејл на адресата: riteincontemporarysociety@gmail.com.


Што значи „Алхемија на дивината


Овој уникатен перформанс е дел од проектот „СИОТ СВЕТ Е СЦЕНА - имерзивен и партиципативен театар како алатка за адресирање на општествени прашања и предизвици”, инициран од Здружението на уметници Културен центар Медиа Артес од Охрид. Проектот има за цел да ја истражи улогата на ритуалите во современото општество преку уметнички изрази и истражување.


Работилници и подготовки


Во рамките на проектот, во март и мај беа одржани две серии работилници во КСП Центар Јадро во Скопје, наменети за професионални уметници од различни дисциплини. Работилниците носеа наслов „Ритуалот во современото општество“ и се фокусираа на истражување на секојдневните ритуали и нивната трансформација, како и на влијанието на просторите и сетилните искуства врз ритуалите.


Магични приказни и интроспекција


Посетителите на „Алхемија на дивината“ ќе имаат можност да истражуваат магични приказни од алтернативни реалности додека шетаат низ живописните Вевчански извори. Овој перформанс ќе ги поттикне посетителите да размислуваат за природата на времето, конечноста и постоењето, и ќе ги води на лично патување на откривање на она што е навистина важно во нивниот живот.


Уметничка екипа


Перформансот е создаден од заедничкиот напор на уметници-ментори и изведувачи кои се здружени во оваа авантура. Менторите ги вклучуваат Алесандро Ола, Јелена Вуксанович, Атила Антал, Вишња Жугиќ и Јасмина Билаловиќ, додека изведувачите вклучуваат Риџет Ферати, Надја Лукановска, Симона Димковска, Јасмина Василева, Ива Дамјановски, Тереза Лазарев, Теодора Ежовска, Виктор Танасковски, Кристијан Караџовски и Маја Стајнберг.


Поддршка и соработка


Проектот „СИОТ СВЕТ Е СЦЕНА” е финансиран од Швајцарската Амбасада и Министерството за култура на Република Северна Македонија. Посебна благодарност се упатува до локалните партнери за имплементација: КСП Центар Јадро, КУД „Дримкол“ Вевчани, Општина Вевчани и Комунално претпријатие „Еремија“ Вевчани, како и до меѓународните партнери Universitat Politècnica de València и Culture Moves Europe.


„Алхемија на дивината“ ветува искуство кое ќе ги трансформира Вевчанските извори во сцена на магични наративи и уметнички перформанси кои ќе ве натераат да размислувате и да го преиспитувате вашето постоење и животните избори.

コメント


bottom of page