top of page

„Најдобар млад македонски џез музичар во 2023 година“ за Драган Теодосиев

Скопскиот џез фестивал - кој е еден од проминентните играчи на светската џез сцена и навистина значаен елемент за македонската музичка култура, го слави и става во контекст со таа светска сцена, талентот и уметничката креативност на младите музичари. Драган Теодосиев, џез тапанар, импровизатор и композитор, ја освои наградата за најдобар млад македонски џез музичар, кој се истакна не само со својата виртуозност, туку и со својата хиперактивност на сцената.На прагот на две децении на македонската музичка сцена, Драган Теодосиев ја претставува вистинската слика на младиот и предаден музичар. Неговата музичка приказна започнала уште во средно училиште, каде се запознал со џез жанрот. Со време, тој се одлучил да го надгради своето образование на Факултетот за музичка уметност во Штип, специјализирајќи се во областа на џезот.

Драган Теодосиев не ги ограничува своите музички искуства само на македонските сцени, туку се опробува и на разни фестивали и сцени низ цела Европа. Неговата музичка приказна обединува соработка со различни артисти и бендови како Taxi Consilium, Svetlost + Odron Ritual Orchestra, Зарина Првасевда, Cobalt Code Unit, Shock Troopers и Дина Јашари, а воедно има соработувано и со музички имиња како Тони Китановски, Сашо Поповски, Јордан Костов и многу други.


Освен активноста на музичката сцена, Теодосиев има и театарско искуство. Тој бил дел од театарската група "Мадам Фортуна" во Антверпен, Белгија, со што го обогатил своето уметничко искуство.Секој негов настап е вистински музички приказ, со непрекинати моменти на импровизација и експериментален пристап кон музиката. Неговата музика не само што не е ограничена во рамките на жанровите, туку ги обогатува со својата уникатна интерпретација.

Наградата која Теодосиев ја освои на Скопскиот џез фестивал го потврдува како вистинскиот маестро на македонскиот џез.


Честитки на Драган Теодосиев за ова признание и кој повторно докажа дека е „најзафатениот (џез) музичар во Македонија“ и дека македонскиот џез има светла иднина.Comments


bottom of page