top of page

Опасностите од коските во исхраната на миленичињата

Секој родител на миленик знае колку е тешко да одолее на милите очи кои молат за малку од вечерата. Но, дали знаете дека коските можат да бидат опасни за вашиот миленик?Денеска на Фејсбук страната на Ветеринарниот центар , објавија апел. Поточно АПЕЛ поттикнати од случај кој ги затекнал во ординацијата: коска од речиси 7цм пробиена низ цревата на англиски булдог. Сите ја имаме слушнато рационализацијата „доколку коската е обарена, тогаш е во ред за јадење“ и со тоа продолжуваме со штетните и опасни практики.Но ова е само една од низата опасности. Прочитајте ги причините зошто не се даваат коски на миленичиња.
Грижата околу исхраната е една од најважните аспекти на нивниот здравствен статус. Една од распространетите практики кај многумина е да го почестат своето милениче со коска. Ова може да изгледа како безопасна практика  но во вистинска ситуација, јадењето на коски од страна на миленичињата може да биде опасно. Еве неколку причини зошто треба да бидеме внимателни и да го прегледаме нашиот пристап кон храната што ја даваме на нашите миленичиња:

Многу миленици, особено кучињата, обожаваат да гризат и јадат коски.  


1. Потенцијал за задушување: Коските можат лесно да залетнат и да предизвикаат задушување. Ова е особено опасно ако вашиот миленик е сам дома и нема никој да му помогне.. Кучињата некогаш можат да ги проголтаат коските цели, што може да доведе до блокада во дигестивниот систем.


2. Оштетување на Забите: Тврдите коски можат да ги скршат или оштетат забите на вашиот миленик. Ова може да биде болно и може да предизвика сериозни компликации.


3. Опасност од Инфекции:

Парчиња од коската можат да останат заглавени меѓу забите на миленичето и да предизвикаат рани или дури и инфекции. Ова може да се случи особено ако коската е варена, што ја прави тексурата податлива на распаѓање.
4 Опасности од Остри Краеви: Кога коските ќе  се скршат, тие можат да создадат остри крајчиња кои можат да го повредат устата, грлото или цревата на вашиот миленик како сечило.5. Ризик од Запушување: Скршените коски можат да предизвикаат запушување во цревниот систем на вашиот миленик, што може да бара хируршка интервенција.6.. Ризик од Болести: Некои коски, особено оние од сирово месо, можат да содржат бактерии како Салмонела или Е. coli, кои можат да предизвикаат сериозни болести.За да ги заштитите вашите миленици, е најдобро да избегнувате да им давате коски за јадење или игра. Има многу безбедни алтернативи кои се дизајнирани за да ја задоволат потребата на вашиот миленик за грижење и игра без да го изложуваат на ризик.
Секогаш консултирајте се со ветеринар пред да направите големи промени во исхраната на вашиот миленик. Со правилна грижа и внимание, можеме да ги заштитиме нашите миленици од непотребни ризици и да ги одржиме здрави и среќни. 

bottom of page