top of page

Почна CINEDAYS бр.22

За 22. пат, Скопје ќе биде домаќин на меѓународниот фестивал на европски филм – CINEDAYS, кој ќе се одржи од 13 до 18 јули 2023 година. Овој фестивал е единствениот домашен фестивал акредитиран од ФИАПФ (Меѓународна федерација на асоцијации на продуценти на филмови) и е дел од Европската мрежа на филмски фестивали. CINEDAYS го има за цел да го промовира и поддржи европскиот филм и да го зближи со локалната публика.
Фестивалот ќе нуди разновидна и квалитетна програма од повеќе од 100 филмови, поделени во неколку секции: официјална селекција, македонска селекција, документарна селекција, кратка селекција, специјални проекции и ретроспективи. Филмовите ќе се прикажуваат во МКЦ, кино Фросина и Кинотека, а некои од нив ќе бидат достапни и онлајн.


Фестивалот ќе се одвива на различни локации низ Скопје, како што се покривите на ГТЦ и Дом наградежници, Музејот на современа уметност, Авто киното на Водно, паркот зад МКЦ, киното Милениум и Кинотеката. Под годинешниот слоган „Муви најт“, летните скопски филмски вечери ќе нудат разновиден избор поделени во 11 придружни програми.


Фестивалот се отвори со македонската премиера на филмот „М“ на Вардан Тозија, кој својата светска премиера ја имаше на Филмскиот фестивал во Кан. Филмот е дистописка приказна за осумгодишниот Марко, кој живее со верување за заштитничките моќи на својата магична шума, не знаејќи за постоењето на светот надвор од неа. Филмот е копродукција меѓу Македонија, Хрватска, Косово, Луксембург и Франција.Во официјалната селекција на CINEDAYS ќе видиме 8 филмови од различни жанрови и тематики, а ќе ги видиме Тајмаут Тај(Ив Душемин) Лери(Зилард Бернард) , Граници на љубовта(Томаш Вински), Матријарх(Алваро Гаго Диаз), Луксембург, Луксембург(Антонио Лукич), Обичните(Софи Линенбаум), Црн камен“(Спирос Јаковидес); Исто како да сме мртви“(Наталија Синелникова)


Приспивни сирени: македонската новинарка Крис Атовска работеше во Украина на Синедејс со „Приспивни сирени“

Во SEE програмата ќе се прикажат филмови од Југоисточна Европа, кои се одликуваат со свеж и автентичен пристап. Во оваа програма ќе видиме филмови како „Сте ја виделе ли оваа жена?“ (Душан Зориќ, Матија Глушчевиќ), „Снегот и мечката“(Селџен Ергун), „Каде што води патот“ ( Нина Огњановиќ)...


Во МК Shorts програмата ќе се прикажат кратки филмови од македонски автори или копродукции со македонско учество. Во оваа програма ќе видиме филмови како „Сценариото“ на Александра Кардалевкса, „Страст по лутањето“ на Леона Јариќ, „Так-так“ на Јане Алтипармаков и други.
Во Ретроспектива програмата ќе се прикажат филмови посветени на Дејвид Боуви. Во оваа програма ќе видиме филмови како „Човекот кој падна од небото“ на Николас Рог, „Лабиринт“ на Џим Хенсон, „Баснословноста“ на Џулијан Темпл и други.


CINEDAYS е фестивал кој го слави европскиот филм и го поврзува со македонската публика. Фестивалот нуди разновидна и квалитетна програма, која ќе го задоволи вкусот на секој филмски љубител. Фестивалот е истовремено и платформа за поддршка и промоција на македонските филмски творци и нивните дела. CINEDAYS е фестивал кој не треба да го пропуштите!Музичката програма нема да изостане, и во сегментот cinEmusic, на која ќе настапуваат: Castihlo, Визељ и К.У.Р. ...


За повеќе информации за фестивалот и програмата, посетете ја веб-страницата на Синедејс или следете го фестивалот на социјалните мрежи.

bottom of page