top of page

Руските интелектуалци против Путин

Кратко пред да се случи инвазијата на Украина од Русија над илјада имиња застанаа позади следното писмо. Јасно е дека кога станува збор за вакви моменти, се бара барем доза на храброст. Гугл докс го има тргнато оригиналното писмо затоа што „ги крши нашите услови за услуга„ :


Протокот на алармантни информации за можна руска инвазија на Украина се засилува. Има извештаи за интензивно регрутирање на платеници во Русија и трансфер на гориво и воена опрема на територијата на регионите Доњецк и Луганск во Украина. Како одговор, Украина интензивно се вооружува, НАТО испраќа дополнителни сили во Источна Европа. Тензијата не стивнува, туку напротив само расте.


Граѓаните на Русија всушност стануваат заложници на криминалниот авантуризам, кој ја врти надворешната политика на Русија. Тие не само што живеат во неизвесност - дали ќе започне голема војна, туку и забележуваат нагло зголемување на цените и пад на националната валута. Дали на Русите им треба таква политика? Дали сакаат војна и дали се подготвени да го понесат нејзиниот товар? Дали им дадоа право на властите да играат таква игра со нивните судбини?


Но, никој не ги прашува граѓаните на Русија. Јавна дискусија нема. На државната телевизија е претставен само едно гледиште, а тоа е гледиштето на поддржувачите на војната. Од таму се слушаат директни воени закани, се излева агресија и омраза кон Украина, Америка и западните земји. Но, најопасно е што војната се претставува како прифатлив и неизбежен тек на настаните. Луѓето се обидуваат да измамат, корумпираат, да им ја наметнат идејата за света војна со Западот наместо да ја развиваат земјата и да го подигнат животниот стандард на нејзините граѓани. Прашањето за цената не се дискутира, но обичните луѓе ќе треба да ја платат оваа цена - огромна и крвава цена.

Ние, одговорните граѓани на Русија и патриотите на нашата земја, апелираме до политичкото раководство на Русија и фрламе отворен и јавен предизвик за Воената партија, која е формирана во рамките на владата. Го изразуваме гледиштето на оној дел од руското општество кој мрази војна и смета дека дури и употребата на воена закана и криминален стил во надворешнополитичката реторика е злосторство. Ние мразиме војна, а вие мислите дека е прифатливо. Ние се залагаме за мир и просперитет за сите граѓани на Русија, а вие ги ставате на влог нивните животи и судбината на коцка во неговата политичка игра. Вие ги залажувате и користите луѓето, а ние им ја кажуваме вистината. Зборуваме во име на Русија, а не вие, бидејќи народите на Русија, откако изгубија милиони луѓе во војните од минатото, многу децении живеат според поговорката „да немаше војна“. Дали сте заборавиле на тоа?


Нашиот став е исклучително едноставен: на Русија не и треба војна со Украина и Западот. Никој не ни се заканува, никој не не напаѓа. Политиката заснована на промовирање на идејата за таква војна е неморална, неодговорна и криминална и не може да се спроведува во име на народите на Русија. Таквата војна не може да има ниту легитимни ниту морални цели. Дипломатијата на земјата не може да заземе друг став освен категорично отфрлање на таква војна.

собирает подписи здесь

Полный список подписавших заявление опубликован здесь.

Лев Пономарев*, правозащитник

Валерий Борщев, правозащитник

Светлана Ганнушкина, правозащитница

Леонид Гозман, политик

Лия Ахеджакова, актриса, народная артистка РФ

Aндрей Макаревич, музыкант

Гарри Бардин, режиссер

Виктор Шендерович*, писатель

Татьяна Лазарева, телеведущая

Андрей Зубов, историк, политик

Андрей Нечаев, политик

Алина Витухновская, писатель

Александр Белавин, физик

Николай Розанов, член-корреспондент РАН

Наталия Евдокимова, ответственный секретарь Правозащитного совета Санкт-Петербурга

Ефим Хазанов, академик РАН

Илья Гинзбург, физик, профессор

Зоя Светова, журналист

Григорий Явлинский, политик

Лев Шлосберг, политик

Борис Вишневский, политик

Лев Гудков, социолог, доктор философских наук, профессор

Игорь Чубайс, философ

Татьяна Вольтская*, поэт, журналист

Борис Соколов, историк, писатель

Михаил Кригер, гражданский активист

Вероника Долина, поэт

Владимир Мирзоев, режиссер

Ксения Ларина, журналист

Андрей Пионтковский, публицист,

Марк Урнов, профессор НИУ ВШЭ

Михаил Лаврёнов, писатель

Николай Прокудин, писатель

Елена Фанайлова, поэт, журналист

Григорий Михнов-Вайтенко, священнослужитель

Лев Левинсон, правозащитник

Сергей Германн, писатель

Владимир Алекс, гражданский активист

Юрий Гиммельфарб, журналист

Юрий Самодуров, правозащитник

Евгений Цымбал, гражданский активист

Виталий Диксон, писатель

Наталья Мавлевич, переводчик

Ашраф Фаттахов, юрист

Виктор Юнак, писатель

Валерия Приходкина , правозащитник

Елена Григорьева, детский поэт

Вера Шабельникова, редактор

Маир Махаев, философ, лингвист

Амнуэль Григорий, продюсер, режиссер, публицист, политик.

Сергей Кривенко, правозащитник

Ярослав Никитенко, экологический и гражданский активист, учёный

Татьяна Янкелевич Боннэр, правозащитник

Никита Соколов, историк

Анатолий Голубовский, историк

Николай Рекубратский, научный сотрудник

Витольд Абанькин, правозащитник

Елена Букварева , доктор биологических наук

Игорь Топорков, правозащитник

Калакин Евгений, режиссёр

Людмила Альперн, правозащитник

Нина Катерли, писатель

Владимир Залищак, муниципальный депутат

Ольга Мазурова, врач

Олег Мотков, режиссер

Наталья Пахсарьян, профессор МГУ

Елена Волкова, филолог, культуролог

Валерий Отставных, режиссёр, журналист

Георгий Каретников, гражданский активист

Марина Бородицкая, писатель

Сергей Герман, член Союза писателей России

Сергей Луценко, супервайзер анимации

Алексей Дивеев, программист

Татьяна Ворожейкина, преподаватель Свободного университета Москва

Татьяна Котляр, правозащитник

Анатолий Бармин, провизор

Валентин Скворцов, профессор МГУ

Лев Ингель, физик

Михаил Минц, историк

Леонид Чубаров, профессор

Катя-Анна Тагути, художник

Елена Эфрос, гражданский активист

Анна Шапиро, режиссер

Татьяна Дорутина, член Правозащитного совета СПб

Аркадий Коников, программист

Сергей Печенкин, гражданский активист

Анатолий Разумов, историк,

Александр Санников, полковник ВС РФ в отставке

Анатолий Цирлин, профессор

Карен Акопян, доктор философских наук, профессор

bottom of page