top of page

Светски ден на голо градинарство: Отворете го вашиот двор и - тела -кон природата

Секој мај - па и април, многумина од нас се собираат околу идејата за работа низ градината, но првата сабота во мај е посветена на  - голо градинарство, нудистичко градинарење. Светскиот ден на голото градинарство е повод да се прослави слободата, природата и човечката уметност во наједноставна форма.Секоја година, на Светскиот ден на голо градинарство, ексцентричните и најентузијастичните од сите градинари, ја соблекуваат својата облека и се поврзуваат со земјата во нивните градини, без срам и без перде.


Но зошто голо градинарство? Причините се многубројни, а  главната идеја е да се ослободиме од бариерите на облеката и на најнепосреден начин да се вратиме во природата. Голото градинарство не е само чин на слобода, туку и начин да се доближите до земјата, воздухот и сонцето, да ја почувствувате нивната енергија и да се споите со циклусите на природата.Овој ден е совршена можност да се исклучите од вашите електронски уреди и да се вратите на природата. Размислете за засадување на вашиот омилен зеленчук или цвеќе, ако е можно, без облека. Почувствувајте ја топлината на сонцето на вашата кожа и слушнете ги звуците на природата околу вас. Овој ден е време да го прифатиме нашето тело, да ја прославиме во неговата природна форма и да се чувствуваме слободни и цели, со себе и со природата.


Светскиот ден на голото градинарство не е само за луѓе со огромни градини или експерти за градинарство. Време е секој од нас да го истражи искуството на голо градинарство, било да е тоа на нашите мали балкони, дворови или градини.  

Сепак, доколку се одлучите дека е добра идеја која ќе ја испробате, треба  да бидете свесни за околината и луѓето околу вас. Нудистичкото градинарство може да биде пријатно и ослободувачко искуство, но исто така може да биде премногу за некои од комшиите, или минувачите. Затоа, пред да ја испробате оваа идеја имајте ги на ум вашите соседи и бидете сигурни дека сте во рамките на законските и културните норми.Commentaires


bottom of page