top of page

СКОПЈЕ Е ИЗБРАНО ЗА ЕВРОПСКА ПРЕСТОЛНИНА НА КУЛТУРАТА ЗА 2028- ЕВЕ ШТО ПРЕТСТАВУВА ТОА

Европските престолнини на културата (EПК) иницијативата е дизајнирана да го истакне богатството и разновидноста на културите во Европа и да ги прослави нишките кои се заеднички и ги поврзуваат Европјаните. Оваа иницијатива е започната во 1985-та и првиот град со оваа титула беше Атина која ја наследија над 60 градови.Целите на Европските Престолници на Културата


1. Истакнување на разновидноста на културите во Европа: ЕПК иницијативата има за цел да ги истакне богатството и разновидноста на културите ширум Европа. Секоја земја и град кој станува престолнина на културата го прикажува своето уникатно наследство и го изразува своето културно богатство.


2. Славење на културните особености кои ги споделуваат Европјаните: Сè повеќе, Европјаните споделуваат слични културни аспекти и идентитети. EПК иницијативата ги прославува и ги поврзува градовите и луѓето низ обединувачката моќ на културата.


3. Зголемување на чувството на припадност кон заедничкиот културен простор:

Преку овој настан, Европјаните го градат, создаваат и зголемуваат своето чувство на припадност кон заедничкиот европски културен простор. Ова е важно за градење на посебен идентитет и заедница.


4. Поддршка на развојот на градовите преку културата: EПК не само што ги прославува културните аспекти на градовите, туку и го поттикнува нивниот развој. Преку креативни проекти и културни иновации, градовите стануваат поатрактивни за живеење и за водење на бизниси.


Помагање на Градовите и Забавување на Жителите


Освен културните и едукативни аспекти, EПК иницијативата исто така придонесува кон градовите и жителите на неколку начини:


1. Обновување на градовите: Преку инвестиции и развој на културната инфраструктура, EПК може да им помогне на градовите да се обноват и да станат попривлечни за туристи и нови жители.


2. Зголемување на меѓународниот профил на градовите: Престолнините на културата стануваат центри на внимание во Европа и надвор од неа. Ова им помага на градовите да се промовираат како туристички дестинации и како места за инвестиции.


3. Подобрување на имиџот на градовите пред нивните жители:** Жителите на градовите имаат можност да уживаат во нови културни и уметнички доживувања преку EПК иницијативата, што ги прави посреќни и посвесни за вредностите на својот град.


4. Оживување на културата: Градовите стануваат центри на културната активност, со концерти, изложби, театарски претстави и други настани кои ги обогатуваат животите на жителите.


5. Зголемување на туризмот: EПК иницијативата привлекува бројни туристи кои доаѓаат да ги искусат културните и природните богатства на градовите. Ова им помага на градовите да ги зголемат своите приходи и да создадат нови можности за работни места.

Иницијативата EПК: Производ на Соработка


EПК иницијативата е производ на соработка помеѓу градовите, државите и Европската Комисија. Заедничките напори на овие институции го создаваат настанот што има таква значајна вредност за Европа и неговите жители.


Секои четири години, нови градови се обележани како Европски Престолнини на Културата, и во текот на овој период, тие стануваат фокус на културниот свет. Со денови на изложби, настани, и концерти, EПК ги спојува луѓето и градовите, создавајќи вистински културни спектакли.


Ова е прилика за секој Европјанин и секој посетител да се впушти во авантура полна со уметност и култура.

コメント


bottom of page