top of page

Снешко (1982) со вовед од Дејвид Боуви


Снешкото(1982)


Снешкото првично беше илустрирана детска книга од 1978 година од Рејмонд Бригс, и е приказната без зборови што ја следи врската која се роди помеѓу момче и снешко кој оживеа, таа  беше адаптирана како краток филм за телевизија во 1982. Во режија на Дајан Џексон, која претходно работеше со продуцентот Џон Коутс со Битлси за Yellow submarine. Песната стана многу успешна, прво во Велика Британија, а потоа и во светот. 

Неговата адаптација за американското издание имаше вовед во живо од Дејвид Боуви, говорејќи како да е возрасната верзија на момчето во филмот. Бригс, којпочина минатата година на 88-годишна возраст, има импресивен опус на содржини поврзани со Божиќ, вклучувајќи го Татко Божик (1991),Мечката(1998), и продолжението од 2012 година Снешкото и Снежното куче. Интересно е што оригиналниот Снешко наративот нема никаква експлицитна врска со Божиќ, што го прави совршен за уживање и жива дебата за неговата природа како празничен филм.

bottom of page