top of page

Тататарат

”Та-та-рата-та-рат! Џака Накот сите ќе ве…”

Пред две изданија , кога излезе со неговиот албум Live on(живеј), Да Џака Накот (Владимир Џокиќ) го нарековме еден од најплодните музичари и уметници на македонски!

И та-та-ра-тат! - еве го повторно со ново ЕP: Tataratat, со несмален интензитет, гневен како и секогаш, вешто говорејќи вистина на моќ(truth to power) - римувано.

Не само што Џака е хроничар на своето време, и доколку не е овде да ги препознае и регистрира урбаните болки се плашиме не само што сеќавањето ќе испари, наративот по обичај ќе биде особено ранлив на ревизија, туку и современиот македонски јазик (уличниот, говорниот) ќе се изгуби. Тоа е една од неговите најголеми силни точки: се чини со голема леснотија дека го покажува во својата еластичност, и сочност…Па честата неоправдана поплака (”македонскиот не може да се адаптира лесно во музика а тоа да звучи добро”) која до ден денес опстојува, ја-татарата - поразува…


“Говнари пуни кеш, градење не им пречи/

смс донации за да се лечиш/

лепат на слободоумните етикети

премногу гомна и мрак за да светиш

гинат пешаци на пешачки/

криминалци ко лебарки/

нема бубреже во лој нешто да не фали/

Тој син, тој- баџанак, братучед- непотизам/

менување историја- рехабилитиран фашизам!/

бизнис ко вообичаено,

секое ветување е заборавено/

лепено-сечено-монтирано…

дивоградбите на Охрид смрдат до чинарот!

приватизација на Матка

лудило глуми власта!/ЕП-то можете да го најдете на сите платформи.bottom of page