top of page

Хејдер и Кариган од духовитата Бери разговараат за алопецијата, анксиозноста и комичарскиот тајминг

Бери се врати за нивната трета сезона, на големо задоволство на страствените фанови на комедијата која е шесткратната добитничка на Еми. Еден од најистакнатите ликови на серијата е НоХо Хенк, напален чеченски мафијаш кој си доби култно следење во текот на четиригодишната продукција на HBO. Разоружувачкиот блесав мафиозо, кој го игра Ентони Кариган(Anthony Carrigan), првично сценариото го убива, по пилотот на серијата, но штом Бил Хејдер(Bill Hader) - ѕвездата и ко-креаторот на Бери - ја виде снимката од аудицијата на актерот, знаеше дека е на ред препишување на сценариото. За Кериган враќањето на Хенк во живот е повеќе од собирање бодови за смеење - искуството му ја врати решителноста, во индустријата која е премногу често преокупирана со површното. За да го одбележи објавувањето на последната сезона на Бери, Кариган и Хејдер тркнаа на телефон да разговараат за како се погодуваат совршено аудициите, совладување на вашите стравови и моќта на добриот тајминг - комичниот и инаку.


gif

———


БИЛ ХЕЈДЕР: Се запознавме кога ми испратија снимка од твојата аудиција за Бери. Дозволи ми да те прашам: Што се случуваше пред тоа? Каде беше во кариерата, во твојот живот?

ЕНТОНИ КАРИГАН: Го играв овој лик наречен Виктор Зазс на Готам. Прекрасно си поминував таму, но глумев апсолутен, безмилосен психо. Бев подготвен да го размрдам малку и да направам нешто поинакво. Овој лик влезе и ја подели разликата.

gif


ХЕЈДЕР: Дали комедијата беше нешто што си го правел порано? Играше на Родителство(Parenthood), тоа беше смешно.

КАРИГАН: Никогаш не се сметав себеси за комичар, но сакам материјал што е добро напишан, и смешен. Бев нервозен за таа аудиција. Влегов внатре и почнав со моите реплики, а очите [на кастинг режисерот] се разгорачија. Таа почна навистина силно да се смее и моравме да почнеме од почеток. Во тој момент знаев дека имам погодено нешто.

ХЕЈДЕР: Беше како... колку помалку правеше, толку беше посмешен. Сто пати сум паднал во стапицата, каде што одиш на аудиција и премногу силно притискаш.

КАРИГАН: Многу е лесно да се претера. Многу е потешко да се тргнеш од сопствениот пат и само да дозволиш твоите инстинкти да се развијат.

ХЕЈДЕР: На млада возраст ги гледав Спајнал тап, и Монти Пајтон и Светиот Грал. Таквите работи ме научија: „Вака треба да играш комедија.“ Знам дека звучи чудно, затоа што тоа се глупави филмови, но изведбите никогаш не биле претерани во нив. Се чувствуваш како ликовите да веруваат во она што им се случува.