top of page

7.12.23, во 11:00

полски филм, кинотека на северна македонија

Кинотека на Република Северна Македонија, Nikola Rusinski, Skopje, North Macedonia


Подгответе се за уметничко патување со филмови од легендарниот режисер Јержи Сколимовски. Отворете го својот ум на 6-ти декември (среда) во 20:00 часот со филмот "ИО (ЕО)". Со динамична игра и иновативен пристап, Сколимовски остава силен впечаток и со филмот ја освои Канската награда.


📽️ Програма:

7-ми декември (четврток), 20:00 ч. БЕЛЕЗИ НА ИДЕНТИФИКАЦИЈА Првиот филм на Јержи Сколимовски, "Белези на Идентификација", го воведува зрителот во светот на младиот Анджеј Лешчиќ и неговата потрага за излез од безнадежната секојдневието во комунистичка Полска.

8-ми декември (петок), 20:00 ч. БАРИЕРА Со "Бариера", Сколимовски продолжува со својата опсесија со животите на младите луѓе во комунистичка Полска. Филмот е психолошка драма која истражува бариерите во животот на модерниот човек.

9-ти декември (сабота), 20:00 ч. ЛЕСНА ПОБЕДА Во "Лесна Победа", Сколимовски продолжува приказна за своето алтер-его, Анджеј Лешчиќ, во вториот игран филм. Младиот Анджеј го напушта студиот и се среќава со поранешната соученичка Тереза.

10-ти декември (недела), 20:00 ч. РАЦЕТЕ ГОРЕ Со "Рацете Горе", Сколимовски создава еден автобиографски филм кој истражува заедничкото минато на петмина млади луѓе во периодот на сталинизмот во Полска.

🍿 Резервирајте билети!

Не ја пропуштајте можноста да ги доживеете овие кинематографски дела на голем екран. Закажете ги билетите и пројдете на едно извонредно киноживеење во Дом на Киното на 6-ти декември! 🎥✨

#Кино #Искуство #Сколимовски #ФилмскаПрограма #Киноживеењеbottom of page