top of page

Резултати од пребарување

3612 items found for ""

Објави (814)

 • Стратегии за успешно одгледување на петунии

  Стратегии за успешно одгледување на петунии Одгледувањето на петунии може да биде искуство кое подразбира радост и задоволство. Овие прекрасни цветови можат да го омекнат секој простор, и да го однесат од обичен и можеби студен до пријатен, и убав до мерка до која ќе го извадите телефонот да ги фотографирате цветовите, или себе во таа атмосфера. Но, како да ги одгледате петуниите за да цветаат обилно и долго? Како да ги заштитите од болести и штетници? Овие се прашања со кои се соочуваат многу љубители на градинарството, посебно затоа што петуниите важат за едни од цвеќињата кои се познати по тоа што се склони кон болести кои ги сосекуваат во еден ден и покрај леснотијата со кои се чуваат и растат. Во овој водич, ќе ви помогнеме да ги одговорите овие прашања. Ќе ви покажеме како да ги одгледате петуниите успешно, од избор на локација до заштита од болести. Зошто петуниите се идеален избор за вашата градина? Петуниите се популарен избор меѓу градинарите поради нивната разновидност и леснотија за одржување. Тие се достапни во многу бои и облици, што ги прави идеални за секоја градина. Овие цветови се издржливи и можат да издржат на различни климатски услови. Покрај тоа, тие се брзо растечки и обилно цветаат, што значи дека ќе ви донесат боја во градината во текот на целата сезона. Избор на локација и подготовка на почвата Одлуката каде да посадите петуниите е клучна за нивниот успех. Овие цветови најдобро растат на сончеви места, но исто така толерираат и полусенка. Почвата треба да биде добро дренирана и богата со органска материја, хумус. Пред садењето, подгответе ја почвата со додавање на компост или органско ѓубриво. Проверете дали почвата е доволно лабава за корените да растат. Ако почвата е тешка или глинеста, додадете песок или перлит за подобра дренажа. Проверете дали pH на почвата е во опсегот од 6.0 до 7.0, што е идеално за петунии. Сонце и сенка: Каде да посадите петунии? Петуниите се цветови кои сакаат сонце. Тие најдобро цветаат кога се изложени на најмалку шест часа на ден. Сепак, ако живеете во многу топла клима како што е голем дел од Македонија на лето, петуниите може да се изложат на опасност од прегревање. Во такви услови, изберете место каде што ќе бидат заштитени од попладневното сонце за време на жегата. Важноста на дренажата за здрави корени Дренажата е еден од најважните фактори за успешно одгледување на петунии. Почвата треба да биде доволно лабава за да овозможи водата да текне низ неа, без да се задржува околу корените. Ако водата се задржува, корените на петуниите може да почнат да гнијат. Затоа, секогаш проверувајте дали почвата е добро дренирана пред да посадите петунии. Садење и трансплантација на петунии Садењето на петунии може да биде весел и процес кој дава многу. Овие цветови може да се садат директно во градината или да се почнат во саксии и потоа да се пресадат. Петуниите треба да се садат на растојание од околу 30 см една од друга. Дупката за садење треба да биде доволно длабока за да може коренот да се смести удобно. После садењето, водете ги петуниите и ставете слој мулч за да ја задржите влагата. Како да ги засадите петуниите за најдобар раст? За да постигнете најдобар раст, важно е да ги засадите петуниите на правилната длабочина. Коренот треба да биде целосно покриен со почва, но не и стеблото. Ако стеблото е покриено со почва, тоа може да предизвика гнилење. Затоа, бидете внимателни кога ги садите петуниите. Пресадување: Од саксија во градина Пресадувањето на петунии од саксија во градина може да биде малку пупав процес, но вреди. Ова овозможува петуниите да се развијат и да цветаат до својот полн потенцијал. Пред да ги пресадите, проверете дали почвата е добро подготвена и дренирана. Исто така, осигурајте се дека температурите се стабилизирале и дека нема опасност од мраз. Нега и одржување на петунии Петуниите се релативно лесни за одржување, но сепак бараат некоја основна нега. Овие цветови ќе процветаат обилно ако се наводнуваат и хранат правилно. Петуниите треба да се наводнуваат редовно, но не и премногу. Овие цветови треба да се хранат со балансирано ѓубриво за да се поддржи здрав раст и обилно цветање. Петуниите треба да се подстрижат редовно за да се поддржи компактен изглед и да се поддржи цветањето, но и да се отрстрануваат прецветаните цветови. Наводнување: Колку и кога? Наводнувањето на петуниите зависи од неколку фактори, вклучувајќи ја клима и типот на почва. Воопшто, петуниите треба да се наводнуваат еднаш до двапати неделно. Важно е да се наводнуваат на длабочина, наместо површински. Ова значи дека водата треба да стигне до корените, а не само до површината на почвата. Хранење на петуниите: Избор на ѓубриво Петуниите се брзо растечки цветови и бараат многу храна. Затоа, важно е да се користи балансирано ѓубриво којшто содржи нитроген, фосфор и калиум. Ова ѓубриво треба да се применува еднаш до двапати месечно за да се поддржи здрав раст и обилно цветање. Секогаш следете ги упатствата на производителот за најдобри резултати. Зашита од болести и штетници Петуниите може да бидат подложни на неколку болести и штетници. Превенцијата е клучна за одржување на здрави растенија. Некои од најчестите болести вклучуваат сива плесен, вируси и гнилеж на корените. Штетниците кои најчесто ги напаѓаат петуниите вклучуваат белите мушички, гусеници и молци. Превенција и третман на болести Превенцијата на болести вклучува правилно наводнување, добра циркулација на воздух и чисти алатки за градинарење. Ако забележите знаци на болест, применете соодветен третман што е можно побрзо. Ова може да вклучува прскање со фунгицид или преместување на болни растенија. Борба против штетници: Природни и хемиски методи За контрола на штетниците, можете да користите природни методи како што се инсектицидни сапуни или хемиски инсектициди. Важно е да ги идентификувате штетниците пред да примените третман. Некои штетници може да бидат корисни за вашата градина и да не бараат контрола. Запомнете: превенцијата е секогаш подобра од лекувањето. Редовните проверки на вашата градина ќе ви помогнат да ги откриете проблемите пред да станат сериозни. Цветање и резанки: Како да ги размножите петуниите? Петуниите се познати по своето обилно цветање. Со правилна нега, тие може да цветаат од пролет до есен. За да поддржите обилно цветање, треба да ги поткинувате  цветовите што веќе се прецветани. Ова ќе стимулира растението да продуцира уште цветови. Како до обилно цветање "Мртвењето" на цветовите е едноставен процес. Се состои од отстранување на цветовите што веќе отцвелеа. Ова ја стимулира растението да продуцира нови цветови. Така ќе уживате во обилно цветање сè до есен. Размножување на петунии со резници Петуниите може да се размножуваат со резници. Ова е едноставен и ефикасен начин да добиете нови растенија. Просто одсечете дел од растението и поставете го во вода или влажна почва. Со време, тоа ќе почне да развива нови корени. Ова е одличен начин да ги размножите вашите омилени сорти на петунии и да ги поделите со пријателите и семејството. Заклучок и совети за долготрајност на петуниите Одгледувањето на петунии може да биде искуство кое носи многу. Со правилна нега, тие ќе ви донесат обилно цветање и боја во вашата градина. Секогаш имајте на ум дека петуниите се силни и приспособливи цветови. Со малку знаење и трпение, тие ќе ви донесат радост и убавина сезона по сезона.

 • Ајде малку драма: Литературни непријателства и ривалства

  ERICA EZEIFEDI од: Ерика Езеифеди; Од крајот на март, ги следам рап битките и непријателства каде Дрејк (Drake) се позиционираше наспроти Future, Metro Boomin и Кендрик Ламар (Kendrick Lamar). Иако на почетокот се чинеше дека е стандардна рап препирка, сепак потоа зема друга насока. Набрзо, непријателството стана само Кендрик против Дрејк, а навредите што се фрлаа беа сериозни. Меѓу другото, Кендрик ја извика тенденцијата на Дрејк да ја присвојува Црната американска култура, го обвини дека е женомразец и насилник. И Кендрик - го избриша подот со него. Никогаш досега не сум видела толку голема ѕвезда да биде симната толку брзо и толку апсолутно. Каде и да отидев на мојот тајмлајн на TikTok, гледав луѓе кои рецитираа различни делови од четирите дисови на Ламар и, за време на празникот Cinco de Mayo, беа направени толку многу видеа од луѓе кои танцуваат на „Not Like Us“, со ритамот типичен за Западниот брег лесни за цитирање, тешки удари со поенти. Вестите за непријателството стигнаа дури и до мејнстримот незасегнат со хип хоп, и сите од Њу Јорк Тајмс до  The Guardian имаа што да кажат на темата. Но, каква врска има ова со литературата? Па, ако припаѓате на кампот што ги гледа музичките текстови како литература, одговорот на тоа е очигледен. За сите останати, усните традиции одат подалеку од пишаните, како за почеток, а поезијата - што е, голем дел од рапот, има ритмичен квалитет што овозможува да се зборува на глас. Боб Дилан е добитник на Нобеловата награда, а Кендрик Ламар, касап на канадски рапери, доби Пулицерова награда во 2018 година за неговиот албум DAMN. Се́ на се́, ова непријателство беше толку интересен момент во Црната американска култура и делува како пресвртница за поп-културата во целина. И покрај тоа, има и такви кои се обидоа да го минимизираат моментот. Има многу објави низ платформите на социјалните медиуми кои се обидуваат да не́ засрамат нас, кои следевме како се одвива битката, а има дури и статија во Rolling Stone која цмиздри за тоа колку е тешко да ти е гајле „за рап војна среде вистинска војна“. Како да не можеме да одиме по улица и да џвакаме мастика во исто време. Хип хопот е огромен дел од Црната американска култура, па кога ќе видам сентименти слични на овие и кога ќе се сетам како се прават напори да се зачува уметноста на другите култури во хаотични времиња (како на пример кога Гети даде 1 милион долари за да и́ помогне на Украина да складира уметност за време на војната), ги препознавам по она што се: суптилни начини да се поништи Црната американска култура. Со сето тоа кажано, битката не беше без своите проблематични моменти. На моменти, и Кендрик и Дрејк дофрлаа бодежи еден на друг, со што ја редуцираа траумата на жените и девојчињата на обични вицеви. Токму ова префрлање на грижите на црните жени во позадина и гореспоменатото поништување на Црните луѓе и нашата култура, сакав да го споменам во првите неколку книжевни непријателства што ги истакнувам. Ричард Рајт против Зора Нил Харстон Ричард беше тој што го фрли првиот книжевен удар во овој beef(сленг, непријателство) Во 1937 година, Зора Нил Харстон ја објави Their Eyes Were Watching God (Нивните очи го гледаа Бога)-што стана нејзиното најпознато дело - се објавува. И тогаш, Рајт, самиот склон кон драми  се фрли среде ситуацијата. Тој напиша есеј во кој ја осудува книгата на Херстон, во суштина велејќи дека нејзиниот фокус на потрагата на главниот лик на Црната жена за самоактуелизација - што го вклучуваше и нејзиниот сексуален живот - ги зајакнува стереотипите околу Црните луѓе и промискуитетот. Тој рече дека има, „нема тема, нема порака, нема мисла. Главно, нејзиниот роман не е упатен на Црниот човек, туку на белата публика чии шовинистички вкусови знае како да ги задоволи. а „лесната сензуалност, нешто што - според него - првпат фатило корен во пишувањето на Црнците благодарение на Филис Витли, друга Црна жена и книжевна ѕвезда. Сето тоа го кажува и покрај тоа што еден од неговите најпознати романи, Native Son следи еден млад Црн маж, Бигер Томас, кој уби бела жена чие име…е избор.  Да. Една година подоцна, Херстон, ситничар како и секогаш - и со право - ја прегледува првата книга на Херстон Рајт Децата на чичко Том, велејќи „Овде има раскошни убиства, можеби доволно за да ги задоволи сите машки Црни читатели“. Ауу. Оваа расправија совршено го опфаќа прашањето за сексизмот во црнечката култура и директно ја покажува потребата Кимберли Креншо да го измисли терминот „интерсекционалност“. Времето кога Херстон и Рајт беа најактивни - за време на ренесансата на Харлем - беше време кога Црните креативци се бореа да не се хранат со негативните стереотипи околу Црните луѓе и да не се изразуваат автентично. Токму оваа потреба да се спротивстави на овие негативни стереотипи ги натера некои од Црнците да се вклучат во политиката за почитување, особено - и во некои случаи, исклучиво - што се однесуваше на жените. Ова го гледаме со Ричард Рајт, кој немаше проблем со пишување книги кои содржеа негативни стереотипи, но ја повлече линијата кај Црните жени кои автентично пишуваат за нивните искуства. Тони Морисон против Бил Моjерс Ова е помалку двострано непријателство, а повеќе Мојерс како си го покажува своето лице, додека Морисон го покажува свето трпение. Кога таа беше интервјуирана од него во 1990 година, ја праша дали некогаш може да напише книга во која нема да бидат во фокус Црните луѓе. Како што споменав претходно, нејзиниот одговор беше грациозен. Сепак, осум години подоцна, таа беше прашана за интервјуто со Мојерс од Чарли Роуз, и таа објасни како прашањето на Мојерс е вкоренето во евроцентризмот и колку сосема друг-уваше. Брам Стокер против Оскар Вајлд Иако ова непријателство е лом но на сладострасен начин, исто така е тажно. Абрахам Стокер и Оскар Вајлд всушност пораснаа заедно - нивните родители беа пријатели - и заедно отидоа на колеџ. Се вели и дека биле многу блиску. Толку блиски, всушност, што дури и́ се додворуваа на истата жена, популарната Флоренс Балкомб. Ова е делумно точката каде што започна непријателството. На почетокот, Вајлд и неговата примамлива накинџуреност го привлекоа вниманието на Балкомб, но потоа Стокер ја запроси - прилично скандалозно - и  таа на крајот се омажи за примерниот Стокер. Подоцна, кога Вајлд беше испратен во затвор на две години поради тоа што бил квир, Стокер почнал да работи на Дракула. Писателот на Book Riot (Книжен бунт),  Тика Витери забележа како Стокер го опишува ликот Дракула на ист начин како Вајлд е опишан од јавноста. И двајцата се опишани како „прејадени пијавици“ и ги претставуваат се́ што е зло и лошо во општеството. Салман Ружди против Џон Апдајк Во 2006 година, Џон Апдајк напиша рецензија за Шалимар кловнот од Салман Ружди, и имаше мисли.Поточно, за изборот на името, од страна на Ружди за еден од ликовите на книгата. Тој праша: „Зошто, ох зошто, Салман Ружди, во својот нов роман,Шалимар кловнот, нарече  еден од неговите главни ликови Максимилијан Офулс? Читателите на оваа рецензија ќе бидат поштедени, на начин на кој што не беше рецензентот, од налудничавата вежба во обидот да го преклопи Офулс на Ружди со историскиот. Тие двајца немаат никаква врска еден со друг, освен во името и перипатетичкиот живот“. Потоа, Ружди, со сета своја ситничавост, одговори: „Зошто, ох зошто. . . ?’ Па, зошто да не? Некаде во Лас Вегас веројатно има машка проститутка наречена „Џон Апдајк“. Господине Ружди! Продолжувајќи, тој рече: „Она што најмногу ме разочара кај Апдајк е тоа што во својата рецензија тој не спомена дека штотуку завршил роман за тероризмот. Мораше да ме исфрли од видното поле, за да си направи простор. Не сум во линија на претежно англиското восхитување на Апдајк... Тој треба да остане во своето парохиско соседство и да пишува за размнување со сопруги, бидејќи тоа е она што може да го направи“. „Изгледаше како навистина да бил претепан, како да го претепала мексиканската полиција“. Габриел Гарсија Маркез vs. Марио Варгас Љоса Ова е непријателство како од реалношоу. Варгас Љоса ја изневерил сопругата со шведска стјуардеса. Потоа Патриша, неговата сопруга, оди кај најдобриот пријател на Варгас Љоса, Гарсија Маркез, за ​​совет. Тој предлага развод...а можеби и нешто друго. Одреден вид нешто друго што води до тоа Варгас Љоса да спопука Гарсија Маркез  следниот пат кога ќе го види во Мексико Сити во 1976 година. Еден ден подоцна, Гарсија Маркез и неговата сопруга Мерцедес одат кај нивниот пријател Родриго Моја и Гарсија Маркез бара од него да ја фотографира неговата модрица. Моја рече: „Изгледаше како навистина да бил претепан, како да бил претепан од мексиканската полиција“. Цел хаос. Верувајте ми кога велам дека има многу повеќе книжевни непријателства- како онаа помеѓу Колсон Вајтхед и Ричард Форд (се работи за плукање!), и Ернест Хемингвеј и, како и сите негови современици - но се надевам дека мојот мал излет во литературниот скандал можњ да ги засити најлом аглите на вашите срца.

 • Реформирање на Перформанс Платформа Фестивал за 2024 година

  Во нова ера на уметнички изрази и културни иницијативи, Локомотива - Центар за нови иницијативи во уметноста и културата направи значаен чекор напред со реформирањето на својата платформа и програми. Перформанс Платформа Фестивал (ППФ), кој што беше годишен настан, сега се трансформира во целогодишен проект кој цели да ги оствари новите амбиции на Локомотива во 2024 година. За разлика од традиционалните фестивали, ППФ се стреми да се отклони од конвенционалните формати и да промовира иновативни методи во курирањето на содржини. Центарот сега се фокусира на соработки со различни фестивали низ земјата и шире, со цел да креира мрежа која ќе ги поддржи и издигне феминистичките гласови и пристапи во изведувачките уметности. Овој нов модел на функционирање ќе овозможи ППФ да презентира повеќе долгорочни соработки, кои ќе вклучуваат заеднички проекти и дистрибуција на уметнички дела кои промовираат тековни и мултидимензионални културни обмен. На програмата за следната година, Локомотива веќе најавува неколку значајни проекти како „Свет без жени“, којшто е конципиран и изведен по текстовите на познатите авторки Олга Димитријевиќ и Маја Пелевиќ; „Radical Cheerleading“ од Зуфит Симон; и NAM ChoreoLab - серија работилници под водство на артисти како Викторија Илиоска и Ана Дубљевиќ. Нашата цел не е да започнеме уште еден фестивал во културната сфера каде што веќе ги има многу, туку да ги здружиме силите и да промовираме феминистички пристап во курирањето, споделувајќи ги ресурсите и развивајќи заеднички пристапи за дистрибуција на програми до разновидна публика. ППФ ја реосмислува дистрибуцијата на уметнички дела надвор од еднодимензионалниот пристап преку поттикнување на повеќерелациски, тековни партнерства и пријателства. Локомотива - Центар за нови иницијативи во уметноста и културата во изминатите години продуцираше и презентираше бројни дела од локални и меѓународни уметници како дел од својата програма и во соработка со локални и регионални партнери. Решивме да одиме понатаму преуредувајќи ја програмата. Така, Перформанс Платформа Фестивал (ППФ) во 2024 година се реформира во пионерска иницијатива, развивајќи ја својата програма во текот на целата година и преку соработки со фестивали низ земјата и во регионот. Нашата цел не е да започнеме уште еден фестивал во културната сфера каде што веќе ги има многу, туку да ги здружиме силите и да промовираме феминистички пристап во курирањето, споделувајќи ги ресурсите и развивајќи заеднички пристапи за дистрибуција на програми до разновидна публика. ППФ ја реосмислува дистрибуцијата на уметнички дела надвор од еднодимензионалниот пристап преку поттикнување на повеќерелациски, тековни партнерства и пријателства. Прифаќајќи дека продукцијата на новото произлегува од минатите напори, ние се стремиме да се позиционираме како поврзувачи, не само во балканскиот регион и локално, туку и како привремени чувари кои го одржуваат, унапредуваат и развиваат наследството на изведувачките уметности. Посветен на претставување на меѓународни и локални изведби на пресекот на танцот, театарот и визуелната уметност, ППФ се фокусира на истражување кое навлегува во социо-политички теми кои опфаќаат микро и макро политика. Преку нашата програма, се стремиме да поттикнеме критичко размислување за овие прашања. Затоа, не сме заинтересирани само за претставување финални продукции, туку и за споделување уметнички и колаборативни процеси, како и методологиите што ги поткрепуваат. Оваа година ќе ја претставиме следнава програма: перформанси WORLD WITHOUT WOMEN [СВЕТ БЕЗ ЖЕНИ] конципирани, напишани и изведени според текст на Олга Димитријевиќ и Маја Пелевиќ, Radical Cheerleading [Радикално навивање] од Зуфит Симон и NAM ChoreoLab [НАМ КореоЛаб] - Викторија Илиоска, Ана Дубљевиќ, Соња Преград, Дражен Драгоевиќ, проследено со дискурзивната програма Дијалог кој недостасува, коорганизирана со фестивалот ПРВО ПА ЖЕНСКО и во соработка со Медуза. ППФ програмата 2024 е поддржана од Министерството за култура на Република Северна Македонија, Креативна Европа за Западен Балкан и Гете-Институтот од Скопје. Партнери на 2024 ППФ се фестивалот ПРВО ПА ЖЕНСКО, МОТ фестивалот, Младинскиот културен центар (МКЦ) и Факултетот за драмски уметности - Скопје. ППФ не само што ќе нуди богата програма на изведби, туку и дискурзивни настани кои ќе ги заокружуваат овие проекти, кои се организирани во соработка со фестивалот "ПРВО ПА ЖЕНСКО" и Медуза, фокусирајќи се на женските перспективи и уметничкиот активизам. Оваа година, ППФ добива поддршка од Министерството за култура на Република Северна Македонија, Креативна Европа за Западен Балкан и Гете-Институтот од Скопје, потврдувајќи дека овој пристап е од големо значење за развојот на уметноста и културата во регионот. Преку оваа програмска еволуција, Локомотива ја потврдува својата посветеност пред македонската и меѓународна публика, обезбедувајќи единствена платформа за уметнички развој и дијалог.

View All

Страници (2798)

 • Brain tease: дивјачки посветени!

  НОВО Увид Ајде малку драма: Литературни непријателства и ривалства Раперите знаат да бидат кавгаџии, но и писателите не се ништо подобри. Увид Реформирање на Перформанс Платформа Фестивал за 2024 година Локомотива презентира иновативен пристап кон уметноста Артивизам Конференцијата Стратегии во уметноста ја отпочнува петнаесеттата сезона на Креативен викенд На 15-ти мај во 19 часот, Котур ќе ги отвори вратите за да го угости јубилејното отварање на петнаесеттата сезона на популарната... Дигитал фолк На прагот на нешто возбудливо: дванаесетто издание на ПРВО ПА ЖЕНСКО Пропрашувајќи ги лекциите од минатото, продолжуваме понатаму, прегрнувајќи ги соништата за иднината - солидарна, рамноправна, праведна. Артивизам Отворено јавно платно: Муралите на АКТО фестивалот визуелен потсетник за солидарност и слобода Визуелен потсетник за силата на заедништвото и неопходноста на борбеноста. Брзи вести Baby Reindeer: Фиона Харви тврди дека интервјуто на Пирс Морган е намештаљка Познатата адвокатка Фиона Харви, врз која се тврди дека е заснован ликот Марта од серијата Baby Reindeer, изрази негодување... Cool генератор Десет есенцијални Стив Албини наслови Претпочитајќи го терминот „инженер за снимање“ отколку „продуцент“, тој се залагаше за стил на возвишен реализам... Спора култура Институтот за костими ја буди заспаната убавица во хемиската лабораторија Импресивното шоу прикажува кревки фустани во херметички витрини, палта од кои расте трева, „тапни и мирисај“ ѕидови и холограм. Брзи вести Пешкирот-фустан на Doja Cat кој го носеше на Мет галата, рекреиран од Икеа Високата мода на Doja Cat од Мет галата доби дополнително внимание од обожавател кој не го очекувавме: ИКЕА. Артивизам Кампусот на Колумбија во криза Сцени на несогласување и пркос на Универзитетот Колумбија, каде што голем број студенти се уапсени за учество во пропалестински протести. Брзи вести Предлогот на Стив Албини за принципите на работа на In Utero споделуван од фановите Легендарниот продуцент и рокер Стив Албини почина на 8-ми мај во своето студио. In memoriam: Дива разговор: Стив Албини одбива да слуша “националистичко ѓубре” Нема многу музички ентузијасти како што нема ниту музичари кои не го знаат креативното портфолио на Стив Албини. Револуционерно и... 1 2 3 4 5 ДЕНОВИВЕ НИЗ ГРАД ДИВА БРЗА КУЧКА Добредојде во "Брза Кучка" поткаст кој е овде за да ве прошета надвор од паркот на доцилните домашни кучиња. Потребно ни е да разговараме. Да кажеме, да плетеме приказни, да го пуштиме тажниот потиштен гулаб кој ни тежи на градите…Но без грижа!! Киднавме од ланецот, немирни и бесни, смели и радикални - ќе ги кажеме нашите приказни, да се осмелиме да прашаме диреткни интимни прашања како да сме ужасно блиски - затоа што сме. Брза кучка бега од ланецот, кажува, зборува се осмелува, во крајна линија, бесна, добра безобразна девојка, брза кучка. Плимата ги подига сите бродови! Доаѓаме! ВНИМАНИЕ, ВНИМАНИЕ! Зборува антрополог! Ана Ашталковска е редовен професор на Институтот по етнологија и антропологија на ПМФ. - Зарем има таков Институт?! Зошто е на ПМФ? - можеби се прашувате. Без гајле, трпеливата и смирена професорка ќе ви објасни се́ што не сте знаеле дека незнаете, и не сте помислувале да прашате, со академска темелност поради која од некоја причина ќе се чувствувате задоволни од самите себе откако ќе го чуете образложувањето. Зошто? Затоа што со вложувањето на своето внимание на овој поткаст - вложувате во себе! И на крајот после сиот тој џез, како сите врсни професори - ни даде убава лекција по пристојност! Ана Ашталковска Гајтановска дојде на „Брза кучка поткастот“ да разговараме за етнологијата и антропологијата во Македонија, историјата на дисциплината, стереотипите и предизвиците со кои се соочуваат жените во оваа наука а особено на терен. Разговорот се фокусираше на значењето на истражувањето на културата и традициите, како и на влијанието на медиумите врз формирањето на јавното мислење. Се разговараше и за проблемите со кои се соочуваат жените во селските заедници, како и за важноста на емпатијата и сочувството во јавните простори. Разговорот заврши со размислување за одговорноста на медиумите и нас како индивидуи за начинот на комуникација и за односот кон другите. Важно е да се размислува за последиците на нашите зборови и дела во јавноста и да се постават граници на негативната комуникација и односите. 00:50 - Студирање етнологија во Македонија 16:50 -Обред на иницијација на Западната антропологија е да живееш во далечна култура. 25:07 - Кој го чува или треба да го чува клучот на македонското колективно сеќавање? 33:08 - Дали постои антрополог кој не бил на терен: што се случи кога нашите антрополози беа уапсени на Косово? 49:42 - Феминизам и антропологија: женска перспектива 57:25 -„Двете мои баби исто значајни но различни“ - реалната улога на жените во традиционалните заедници 01:05:07 -Зошто озборуваме? 01:14:31 - Озборување и реакции 01:21:47 - Улогата на оние кои седат во фотелји на јавното мнение 01:29:24 - Одговорноста на медиумите Белешки: Што е антропологија? Широкото поле на антропологијата го проучува „сè што е човечко“, фокусирајќи се на она што ги прави различните луѓе луѓе на нивни карактеристични начини. Кои беа две други варијанти за студирање пред да се одлучите за етнологија? Другите две варијанти беа пошироко поле од етнологија, кои ги одбивте поради стереотипите околу нив. Како се развиваат етнолошките истражувања во Македонија според историјата на дисциплината? Етнолошките истражувања во Македонија имаат долга историја, со периоди на прекини и реформи, но во последно време се обновуваат и развиваат. Кои се предизвиците на современата антропологија во Македонија? Предизвиците вклучуваат борба против стереотипите, промовирање на објективност и субјективност во истражувањата, како и надминување на детските болести на науката. Како се чуваат и анализираат теренските материјали во институтот за етнологија и антропологија? Теренските материјали се депонираат во архивот на институтот, каде што се анализираат и преработуваат за истражување и образование. Кои се предизвиците на образованието и медиумите во однос на јавните приказни и пристапот кон нив? Предизвиците вклучуваат одговорност на медиумите за промовирање на етичност и сочувство во јавните приказни, како и потребата за образование на децата и воспитување на одговорност кон јавните приказни. ВО ФОКУС Увид Ајде малку драма: Литературни непријателства и ривалства Раперите знаат да бидат кавгаџии, но и писателите не се ништо подобри. Спора култура Институтот за костими ја буди заспаната убавица во хемиската лабораторија Импресивното шоу прикажува кревки фустани во херметички витрини, палта од кои расте трева, „тапни и мирисај“ ѕидови и холограм. Применета култура Светски ден на голо градинарство: Отворете го вашиот двор и - тела -кон природата Секој мај - па и април, многумина од нас се собираат околу идејата за работа низ градината, но првата сабота во мај е посветена на голо град Увид Искра Гешоска стана лауреат на престижниот Гете медал Гете медалот за 2024 година го доби Македонија. Тој ни припаѓа на сите. Спора култура Почетници за неписмени Автор: Дубравка Угрешиќ Спора култура Виолета Качакова: ЗА МИРКО ПОПОВ Мирко Попов, мојата љубов, партнер и најдобар другар. Спора култура Жената која се обиде да го направи порното безбедно за феминизмот Како архивата на Кандида Ројал, порно ѕвезда која стана режисерка и пионер, се најде во архивите на Харвард - и инспирираше нова книга... Разговори Јато од двајца: Ленче го спасува штркот Мишко Понекогаш штрковите отфрлаат членови од нивните јата, а тој член во нашата приказна се вика Мишко. РАЗГОВОРИ Ана Чушкова / Ana Cuskova Јато од двајца: Ленче го спасува штркот Мишко Понекогаш штрковите отфрлаат членови од нивните јата, а тој член во нашата приказна се вика Мишко. Ана Чушкова / Ana Cuskova Дива разговор: Тома Димовски за силата на заедништвото Ти си дипломиран ликовен уметник - но претходно студираше и на Институтот за етнологија и антропологија, но и организираше поетски... Ана Чушкова / Ana Cuskova Дарко Рундек: ,,Некои песни копнееја по џез биг бенд” ,,Морето опасно се опустоши во последниве дваесет години - во тек е шестото масовно истребување” Ана Чушкова / Ana Cuskova Лајбах е враќање на акцијата во име на идејата, враќање на емоцијата во име на умот Ние сме отворено сентиментални кон овој некогашен заеднички простор и му посакуваме многу среќа и успех во соживотот. Но, не сме оптимисти. Ана Чушкова / Ana Cuskova Дива разговор: Стив Албини одбива да слуша “националистичко ѓубре” Го прашавме Стив Албини дали е расположен за пар прашања, на што одговори: “Зошто да не? Македонија беше интересно и невообичаено место!” Ана Чушкова / Ana Cuskova Мирко Попов: пет нешта од 2022 Мирко составува листа од пет нешта кои му се битни од 2022! Ана Чушкова / Ana Cuskova Рамбо Амадеус разговор во (не баш) пет прашања Кога почнав да го смислувам и конципирам интервјуто, тргнав во потполна увереност дека тоа ќе биде разговор првично за музика и нејзината... Ана Чушкова / Ana Cuskova Томе Трајков успева да исплива на површина и покрај условите за стрип уметниците дома На мејл не е невообичаено да стигнуваат известувања за културни случувања, најави и заклучоци од културниот живот овде, но еден од нив... Ана Чушкова / Ana Cuskova „Еднаш Курт Кобејн тропал со лажици по куфери…“ - гранџ, вештачка интелигенција и Бранко Прља Бранко Прља е сосема вдомен и мирен во својот модус операнди од една страна, но и принцип - во морална и етичка смисла - во друга, и во... Ана Чушкова / Ana Cuskova Си играме со DOPE КУЌАТА На почетокот на летото имаше некаде еден коментар кој доби пристојно многу шерови: „Кога ќе ви кажат дека македонската музичка сцена е... Б Р З И ВЕСТИ May 10 Baby Reindeer: Фиона Харви тврди дека интервјуто на Пирс Морган е намештаљка May 9 Пешкирот-фустан на Doja Cat кој го носеше на Мет галата, рекреиран од Икеа May 9 Предлогот на Стив Албини за принципите на работа на In Utero споделуван од фановите May 1 Расел Бренд се покрсти во Темза ПОТКАСТ ЛЕКТИРА Поткаст лектира: Дрејк вс Кендрик битката во поткастите May 3 Поткаст лектира: Силата еу младите со Виолета Качакова Apr 8 Поткаст лектира: Мирко Попов Mar 25 Ким Гордон гостува на Broken Record поткастот Mar 13 ГАЛЕРИЈА ЛЕНИ ГЕЛЕВА: На големо задоволство на сите брзи и диви кучки, гостинка на „Брза кучка“ поткастот е Лени Гелева, уметница, женски фотограф, танцувач, камерманка, филмофилка, дипломиран филолог (германски јазик и литература), заљубеник во се́ што подразбира уметноста без која нејзиниот живот (или било чиј) нема ниту смисла ниту значај. Доколку ја изгуглате ќе најдете стотици па можеби и илјадници статии во нејзината 15 годишна фотографска кариера (првата групна изложба „Душата на градот“ е во 2007-ма, а првата самостојна во 2010-та, насловена „Светот во моите очи“) но ретко кој ја викнал да разговара со нејзе, да ја чуе и непосредно. Во таа смисла, „Брза кучка“ разговорот со Лени е исклучително важен, не само за нас, туку и за - без претерување - македонската култура, но и од феминистички аспект, како женски глас, кој е толку присутен, со опсервации кои се толку проникливи и ја наоѓаат духовитоста во апсурдноста на секојдневието, но без да го исмејува или омаловажува. Разговорот на поткастот е разговор кој настанува со децении во една своја форма (како дуо - Endeneu - кога си го подававме фото-апаратот во креативна игра), тогаш сигурно барем година-дена, кога разговаравме да направиме интервју, по предлог на Никола Гелевски, за „Окно“, откако Лени ја отвори својата 12-та изложба Панта Реи во КСП Центар Јадро. УВИД Ајде малку драма: Литературни непријателства и ривалства Увид Реформирање на Перформанс Платформа Фестивал за 2024 година Увид Кампусот на Колумбија во криза Артивизам Ретки изданија на Пушкин исчезнуваат од европските библиотеки Увид Кендрик Ламар конечно му возврати на Дрејк со „Еуфорија“ Видео Проектот „Јазикот коски нема но коски крши“ на Ивана Самандова: Оживување на културното наследство преку уметност Артивизам Искра Гешоска стана лауреат на престижниот Гете медал Увид КУЛ ГЕНЕРАТОР Десет есенцијални Стив Албини наслови Институтот за костими ја буди заспаната убавица во хемиската лабораторија Пеј ми, Поетроника, збори ми Блаже Припреми за концертот на Funk Shui со видео за „Роденден“ Дива појачало: Druggy x Martix, Поетроника, Луфтанза... Стивен Морис и Џилијан Гилберт од New Order го најавија реиздавањето на деби албумот од The Other Two Бет Гибонс од Portishead со нов сингл "Reaching Out" „Се чувствувам како клошар покрај А$AP Rocky“ Поткаст лектира Градинарство Оскари Украина Фотографија Поткаст Феминизам хип-хоп Kanye West Ин мемориам Интервју Градина Кендрик Ламар Оскари '22 Сезона на награди '24 ЛГБТ+ Мода Поезија Венецијанско Биенале Мирко Попов Mirko Popov Дива разговор Настани Фестивали cover art ВИДЕО Baby Reindeer: Фиона Харви тврди дека интервјуто на Пирс Морган е намештаљка Познатата адвокатка Фиона Харви, врз која се тврди дека е заснован ликот Марта од серијата Baby Reindeer, изрази негодување... Десет есенцијални Стив Албини наслови Претпочитајќи го терминот „инженер за снимање“ отколку „продуцент“, тој се залагаше за стил на возвишен реализам... ВИДЕО: A Study in Choreography for Camera на Маја Дерен Ѕирнете го овде - гледајте го на Фестивалот! 1 2 3 4 5 АРТИВИЗАМ Конференцијата Стратегии во уметноста ја отпочнува петнаесеттата сезона на Креативен викенд Отворено јавно платно: Муралите на АКТО фестивалот визуелен потсетник за солидарност и слобода Кампусот на Колумбија во криза Е-ФОЛК На прагот на нешто возбудливо: дванаесетто издание на ПРВО ПА ЖЕНСКО Предлогот на Стив Албини за принципите на работа на In Utero споделуван од фановите Искра Гешоска стана лауреат на престижниот Гете медал ГРАДИНА Светски ден на голо градинарство: Отворете го вашиот двор и - тела -кон природата Секој мај - па и април, многумина од нас се собираат околу идејата за работа низ градината, но првата сабота во мај е посветена на голо град Девет тајни за чување на бугенвилијата од грчките градинари Сите оние кои летувале на Медитеранот се затекнале како го бараат телефонот за да ги фотографираат жешко розевите цветови Медарчиња - како успешно да ги одгледуваме и уредуваме! Медарчето е речиси неспоредливо во леснотијата на неговата нега. Време е за подготовки за градинарската сезона Бидете подготвени за следната сезона - но запамтете градинарењето е искуство што треба да се ужива. ДЕНОВИВЕ НИЗ ГРАД 18.5.24, во 18:00 Ѕвезди на балканскиот дрег се собираат на Драгославија 2024 во Скопје! види 21.5.24, во 18:00 „Радикално Навивање“ – Танцот Како Оружје за Промена! види 16.5.24, во 18:00 Во Скопје премиера на претставата „Свет без жени“ од Олга Димитријевиќ и Маја Пелевиќ види 15.5.24, во 17:00 Почнува петнаесетта сезона на Креативен викенд со конференцијата Стратегии во уметноста види 10.5.24, во 10:00 Дводевна промоција во Лаб дизајн маркет види 3.5.24, во 19:00 Концерт на Woo и Џезболах во петок во Буква види ​ Филозофскиот Филмски Фестивал полни 14 години со Маја Дерен види 10.5.24, во 18:00 Скопје го дочекува новиот бран со Четирите мајстори на модернизмот види 26.4.24, во 18:00 Во Музејот на современата уметност во Скопје следи херојски подвиг на Велимир Жерновски види 28.4.24, во 15:00 Коктели и пролет: Сакура фестивал во Кантина види 28.4.24, во 10:00 "Каков град?" - Просторни иновации и културен дијалог во срцето на Скопје види 27.4.24, во 10:00 ХНУ прославува вкусови и уметност во МАККА БАР види „Дума ин Сума“: новите бајки за македонските хероини Прочитајте ја бајката „Дождовна бура“ на Лара и Мила, каде главната хероина е Мара Нацева - Анка. Невидените страни на Франческа Вудман Имаме нова рубрика : Муабети на диво: за што зборувавме кога зборувавме на „Брза кучка“ и ја отпочнуваме со есејот на Крис Вајли кој е објав Преиспитување на бајките преку очите на феминизмот: изложбата „Неименувана“ Во едно светло поинакво од вообичаеното, некаде меѓу приказните и реалноста, отворена е изложбата „Неименувана“ во КСП Центар Јадро. Но... Жената која се обиде да го направи порното безбедно за феминизмот Како архивата на Кандида Ројал, порно ѕвезда која стана режисерка и пионер, се најде во архивите на Харвард - и инспирираше нова книга... Модата и ејџизмот - дали сме на прагот да го надминеме? Со смртта на иконичната Ирис Апфел се потсетуваме на едно тековно прашање: возраста и модата. Што по загуба? Разговор со Ана Блажева на Meduza talks . Од губењето на блиски луѓе до губењето на работа или крај на врска, секоја загуба носи свој уникатен болка и процес на справување. Уметничко дело на тема фемицид „цензурирано“ од грчкиот конзулат во Њујорк Изложбата во грчкиот конзулат во Њујорк предизвика скандал дури во Атина Зошто се жените толку маргинализирани во Рокенрол куќата на славните? Коментарите на Венер не се изненадување:The Rolling Stone и Куќата на славните ..се критикувани од 70-те - еве ја критиката на Лав Што е со жените во хип хопот? Додека жанрот слави половина век создавање историја, индустријата им должи повеќе на своите женски уметници. „Преку нивните фотографии сакам да им дадам на жените шанса да зборуваат сами за себе“ (галерија) Првата фото-книга на Сабиха Чимен, „Хафиз“ ја доби 2022 Paris Photo-Aperture First PhotoBook award Дива е посветена на приказните кои се месото на животот. Домашната независна култура е жедна и гладна и тука сме да и́ понудиме простор во кој може да се одомаќини. Дива е на сите. Најновиот елемент е поткаст Брза кучка, со Дива Лига од една страна а гости кои работат литература, музика, визуелни уметности, науки, живот како уметност од другата. Со институцијата, ритуалот разговор, се обидуваме да дознаеме како да стигнеме на место каде ќе бидеме среќни, и како изгледа активизмот кој ќе го постигне тоа. грррр.

 • Brain tease: дивјачки посветени!

  УВИД Ајде малку драма: Литературни непријателства и ривалства Раперите знаат да бидат кавгаџии, но и писателите не се ништо подобри. УВИД Реформирање на Перформанс Платформа Фестивал за 2024 година Локомотива презентира иновативен пристап кон уметноста АРТИВИЗАМ Конференцијата Стратегии во уметноста ја отпочнува петнаесеттата сезона на Креативен викенд На 15-ти мај во 19 часот, Котур ќе ги отвори вратите за да го угости јубилејното отварање на петнаесеттата сезона на популарната... ДИГИТАЛ ФОЛК На прагот на нешто возбудливо: дванаесетто издание на ПРВО ПА ЖЕНСКО Пропрашувајќи ги лекциите од минатото, продолжуваме понатаму, прегрнувајќи ги соништата за иднината - солидарна, рамноправна, праведна. 1 2 3 4 5 ВНИМАНИЕ, ВНИМАНИЕ! Зборува антрополог! Ана Ашталковска е редовен професор на Институтот по етнологија и антропологија на ПМФ. - Зарем има таков Институт?! Зошто е на ПМФ? - можеби се прашувате. Без гајле, трпеливата и смирена професорка ќе ви објасни се́ што не сте знаеле дека незнаете, и не сте помислувале да прашате, со академска темелност поради која од некоја причина ќе се чувствувате задоволни од самите себе откако ќе го чуете образложувањето. Зошто? Затоа што со вложувањето на своето внимание на овој поткаст - вложувате во себе! И на крајот после сиот тој џез, како сите врсни професори - ни даде убава лекција по пристојност! Ана Ашталковска Гајтановска дојде на „Брза кучка поткастот“ да разговараме за етнологијата и антропологијата во Македонија, историјата на дисциплината, стереотипите и предизвиците со кои се соочуваат жените во оваа наука а особено на терен. Разговорот се фокусираше на значењето на истражувањето на културата и традициите, како и на влијанието на медиумите врз формирањето на јавното мислење. Се разговараше и за проблемите со кои се соочуваат жените во селските заедници, како и за важноста на емпатијата и сочувството во јавните простори. Разговорот заврши со размислување за одговорноста на медиумите и нас како индивидуи за начинот на комуникација и за односот кон другите. Важно е да се размислува за последиците на нашите зборови и дела во јавноста и да се постават граници на негативната комуникација и односите. 00:50 - Студирање етнологија во Македонија 16:50 -Обред на иницијација на Западната антропологија е да живееш во далечна култура. 25:07 - Кој го чува или треба да го чува клучот на македонското колективно сеќавање? 33:08 - Дали постои антрополог кој не бил на терен: што се случи кога нашите антрополози беа уапсени на Косово? 49:42 - Феминизам и антропологија: женска перспектива 57:25 -„Двете мои баби исто значајни но различни“ - реалната улога на жените во традиционалните заедници 01:05:07 -Зошто озборуваме? 01:14:31 - Озборување и реакции 01:21:47 - Улогата на оние кои седат во фотелји на јавното мнение 01:29:24 - Одговорноста на медиумите Белешки: Што е антропологија? Широкото поле на антропологијата го проучува „сè што е човечко“, фокусирајќи се на она што ги прави различните луѓе луѓе на нивни карактеристични начини. Кои беа две други варијанти за студирање пред да се одлучите за етнологија? Другите две варијанти беа пошироко поле од етнологија, кои ги одбивте поради стереотипите околу нив. Како се развиваат етнолошките истражувања во Македонија според историјата на дисциплината? Етнолошките истражувања во Македонија имаат долга историја, со периоди на прекини и реформи, но во последно време се обновуваат и развиваат. Кои се предизвиците на современата антропологија во Македонија? Предизвиците вклучуваат борба против стереотипите, промовирање на објективност и субјективност во истражувањата, како и надминување на детските болести на науката. Како се чуваат и анализираат теренските материјали во институтот за етнологија и антропологија? Теренските материјали се депонираат во архивот на институтот, каде што се анализираат и преработуваат за истражување и образование. Кои се предизвиците на образованието и медиумите во однос на јавните приказни и пристапот кон нив? Предизвиците вклучуваат одговорност на медиумите за промовирање на етичност и сочувство во јавните приказни, како и потребата за образование на децата и воспитување на одговорност кон јавните приказни. Ајде малку драма: Литературни непријателства и ривалства Раперите знаат да бидат кавгаџии, но и писателите не се ништо подобри. Реформирање на Перформанс Платформа Фестивал за 2024 година Локомотива презентира иновативен пристап кон уметноста Кампусот на Колумбија во криза Сцени на несогласување и пркос на Универзитетот Колумбија, каде што голем број студенти се уапсени за учество во пропалестински протести. Ретки изданија на Пушкин исчезнуваат од европските библиотеки Од 2022 година, повеќе од 170 книги во вредност од повеќе од 2,6 милиони долариисчезнале од Националната библиотека на Латвија. Ајде малку драма: Литературни непријателства и ривалства Раперите знаат да бидат кавгаџии, но и писателите не се ништо подобри. Институтот за костими ја буди заспаната убавица во хемиската лабораторија Импресивното шоу прикажува кревки фустани во херметички витрини, палта од кои расте трева, „тапни и мирисај“ ѕидови и холограм. Светски ден на голо градинарство: Отворете го вашиот двор и - тела -кон природата Секој мај - па и април, многумина од нас се собираат околу идејата за работа низ градината, но првата сабота во мај е посветена на голо град Искра Гешоска стана лауреат на престижниот Гете медал Гете медалот за 2024 година го доби Македонија. Тој ни припаѓа на сите. Почетници за неписмени Автор: Дубравка Угрешиќ Виолета Качакова: ЗА МИРКО ПОПОВ Мирко Попов, мојата љубов, партнер и најдобар другар. Жената која се обиде да го направи порното безбедно за феминизмот Како архивата на Кандида Ројал, порно ѕвезда која стана режисерка и пионер, се најде во архивите на Харвард - и инспирираше нова книга... Јато од двајца: Ленче го спасува штркот Мишко Понекогаш штрковите отфрлаат членови од нивните јата, а тој член во нашата приказна се вика Мишко. Дива е посветена на приказните кои се месото на животот. Домашната независна култура е жедна и гладна и тука сме да и́ понудиме простор во кој може да се одомаќини. Дива е на сите. Најновиот елемент е поткаст Брза кучка, со Дива Лига од една страна а гости кои работат литература, музика, визуелни уметности, науки, живот како уметност од другата. Со институцијата, ритуалот разговор, се обидуваме да дознаеме како да стигнеме на место каде ќе бидеме среќни, и како изгледа активизмот кој ќе го постигне тоа. грррр. Десет есенцијални Стив Албини наслови Институтот за костими ја буди заспаната убавица во хемиската лабораторија Пеј ми, Поетроника, збори ми Блаже Припреми за концертот на Funk Shui со видео за „Роденден“ Дива појачало: Druggy x Martix, Поетроника, Луфтанза... Стивен Морис и Џилијан Гилберт од New Order го најавија реиздавањето на деби албумот од The Other Two ЛЕНИ ГЕЛЕВА: На големо задоволство на сите брзи и диви кучки, следната гостинка на „Брза кучка“ поткастот, ќе биде Лени Гелева, уметница, женски фотограф, танцувач, камерманка, филмофилка, дипломиран филолог (германски јазик и литература), заљубеник во се́ што подразбира уметноста без која нејзиниот живот (или било чиј) нема ниту смисла ниту значај. Доколку ја изгуглате ќе најдете стотици па можеби и илјадници статии во нејзината 15 годишна фотографска кариера (првата групна изложба „Душата на градот“ е во 2007-ма, а првата самостојна во 2010-та, насловена „Светот во моите очи“) но ретко кој ја викнал да разговара со нејзе, да ја чуе и непосредно. Во таа смисла, „Брза кучка“ разговорот со Лени е исклучително важен, не само за нас, туку и за - без претерување - македонската култура, но и од феминистички аспект, како женски глас, кој е толку присутен, со опсервации кои се толку проникливи и ја наоѓаат духовитоста во апсурдноста на секојдневието, но без да го исмејува или омаловажува. Разговорот на поткастот ќе биде разговор кој настанува ако не со децении во една своја форма (како дуо - Endeneu - кога си го подававме фото-апаратот во креативна игра), тогаш сигурно барем година-дена, кога разговаравме да направиме интервју, по предлог на Никола Гелевски, за „Окно“, откако Лени ја отвори својата 12-та изложба Панта Реи во КСП Центар Јадро. Лени Гелева во поход. „Се обидувам да си наметнам работна рутинa… да одам барем еднаш недело во „поход“ на фотографии да го вежбам окото и да го „врамувам“ животот околу себе. “ Види Фотографијата и филмот Со фотографијата се фиксираш за еден момент. Со филмот е многу потешко да се занимаваш како поединец. Обично ти треба тим и многу работа. Филмот за мене е најблиску до соништата. И нема друг медиум што може да влијае на другите како филмот. Види Пред берберницата Отсекогаш сум гледала многу филмови. Гледам филмови како животот да ми зависи од тоа 😀Имам и список според кој одам по ред. Види Арлекин А дома имам телевизор а немам телевизија, гледам филмови кои јас самата сум ги избрала. Одам и на кино често. Како кино ми фалат ревиите од различни земји што се прикажуваат во кино Фросина. Види Мост на штикли Види Опремата на чистачката После некој ми кажа дека со години тоа така изгледа. Изгледа е работната опрема на чистачката што си ја остава таму. Ама сметам дека фотографијата не треба да биде бркање правилни технички спецификации туку треба пред се ти претставува задоволство да ти биде забавно а и покрај тоа што може да укажува на доста сериозни теми и проблеми може да биде и самата фотографија забавна со доза на хумор. Види Мачка и кукла Се разбира тоа (хуморот) е само една страна. не се држам секогаш само за едно зашто сум премногу љубопитнa. Види Види Види Види Види Портрет на автомобил „сметам дека фотографијата не треба да биде бркање правилни технички спецификации туку треба пред се ти претставува задоволство да ти биде забавно а и покрај тоа што може да укажува на доста сериозни теми и проблеми може да биде и самата фотографија забавна со доза на хумор.“ Види Види Види Фасцинантно е што луѓето што работат уметност добиваат многу помалку поддршка со посета или лајкови, а глупости и пранкови имааат огромна гледаност. И најдосадно да ми е светот, не сакам да си го загадувам мозокот со такви работи. Види Случајна поставка „Во последно време ме интересира и „случајна уметност„ …еве пример: не графити кои се целосно дефинирани како нечие дело туку остатоци од некаков обид за изразување или предмети кои што се фрлени или оставени така што личат на уметничка поставка… “ Види Види Лени Гелева во поход. „Се обидувам да си наметнам работна рутинa… да одам барем еднаш недело во „поход“ на фотографии да го вежбам окото и да го „врамувам“ животот околу себе. “ Види Фотографијата и филмот Со фотографијата се фиксираш за еден момент. Со филмот е многу потешко да се занимаваш како поединец. Обично ти треба тим и многу работа. Филмот за мене е најблиску до соништата. И нема друг медиум што може да влијае на другите како филмот. Види Пред берберницата Отсекогаш сум гледала многу филмови. Гледам филмови како животот да ми зависи од тоа 😀Имам и список според кој одам по ред. Види Арлекин А дома имам телевизор а немам телевизија, гледам филмови кои јас самата сум ги избрала. Одам и на кино често. Како кино ми фалат ревиите од различни земји што се прикажуваат во кино Фросина. Види Мост на штикли Види Опремата на чистачката После некој ми кажа дека со години тоа така изгледа. Изгледа е работната опрема на чистачката што си ја остава таму. Ама сметам дека фотографијата не треба да биде бркање правилни технички спецификации туку треба пред се ти претставува задоволство да ти биде забавно а и покрај тоа што може да укажува на доста сериозни теми и проблеми може да биде и самата фотографија забавна со доза на хумор. Види Мачка и кукла Се разбира тоа (хуморот) е само една страна. не се држам секогаш само за едно зашто сум премногу љубопитнa. Види Види Види Види Види Портрет на автомобил „сметам дека фотографијата не треба да биде бркање правилни технички спецификации туку треба пред се ти претставува задоволство да ти биде забавно а и покрај тоа што може да укажува на доста сериозни теми и проблеми може да биде и самата фотографија забавна со доза на хумор.“ Види Види Види Фасцинантно е што луѓето што работат уметност добиваат многу помалку поддршка со посета или лајкови, а глупости и пранкови имааат огромна гледаност. И најдосадно да ми е светот, не сакам да си го загадувам мозокот со такви работи. Види Случајна поставка „Во последно време ме интересира и „случајна уметност„ …еве пример: не графити кои се целосно дефинирани како нечие дело туку остатоци од некаков обид за изразување или предмети кои што се фрлени или оставени така што личат на уметничка поставка… “ Види Види Расел Бренд се покрсти во Темза Дисот на Дрејк каде што користи АИ симулација на Тупак отстранета од социјалните мрежи Блејк Филдер - Цивил е задоволен од биографскиот филм за Ејми Шапел изненади со најава за настапи во Лондон неделава ДИВА БРЗА КУЧКА ДИВА БРЗА КУЧКА ДИВА БРЗА КУЧКА Добредојде во "Брза Кучка" поткаст кој е овде за да ве прошета надвор од паркот на доцилните домашни кучиња. Потребно ни е да разговараме. Да кажеме, да плетеме приказни, да го пуштиме тажниот потиштен гулаб кој ни тежи на градите…Но без грижа! ! Киднавме од ланецот, немирни и бесни, смели и радикални - ќе ги кажеме нашите приказни, да се осмелиме да прашаме диреткни интимни прашања како да сме ужасно блиски - затоа што сме. Брза кучка бега од ланецот, кажува, зборува се осмелува, во крајна линија, бесна, добра безобразна девојка, брза кучка. Плимата ги подига сите бродови! Доаѓаме! Поткаст лектира: Дрејк вс Кендрик битката во поткастите Поткаст лектира: Силата еу младите со Виолета Качакова Поткаст лектира: Мирко Попов На прагот на нешто возбудливо: дванаесетто издание на ПРВО ПА ЖЕНСКО Пропрашувајќи ги лекциите од минатото, продолжуваме понатаму, прегрнувајќи ги соништата за иднината - солидарна, рамноправна, праведна. Предлогот на Стив Албини за принципите на работа на In Utero споделуван од фановите Легендарниот продуцент и рокер Стив Албини почина на 8-ми мај во своето студио. Искра Гешоска стана лауреат на престижниот Гете медал Гете медалот за 2024 година го доби Македонија. Тој ни припаѓа на сите. 1 2 3 4 5 Светски ден на голо градинарство: Отворете го вашиот двор и - тела -кон природата Секој мај - па и април, многумина од нас се собираат околу идејата за работа низ градината, но првата сабота во мај е посветена на голо град Девет тајни за чување на бугенвилијата од грчките градинари Сите оние кои летувале на Медитеранот се затекнале како го бараат телефонот за да ги фотографираат жешко розевите цветови Медарчиња - како успешно да ги одгледуваме и уредуваме! Медарчето е речиси неспоредливо во леснотијата на неговата нега. Време е за подготовки за градинарската сезона Бидете подготвени за следната сезона - но запамтете градинарењето е искуство што треба да се ужива. Baby Reindeer: Фиона Харви тврди дека интервјуто на Пирс Морган е намештаљка Познатата адвокатка Фиона Харви, врз која се тврди дека е заснован ликот Марта од серијата Baby Reindeer, изрази негодување... Десет есенцијални Стив Албини наслови Претпочитајќи го терминот „инженер за снимање“ отколку „продуцент“, тој се залагаше за стил на возвишен реализам... ВИДЕО: A Study in Choreography for Camera на Маја Дерен Ѕирнете го овде - гледајте го на Фестивалот! 1 2 3 4 5 Конференцијата Стратегии во уметноста ја отпочнува петнаесеттата сезона на Креативен викенд На 15-ти мај во 19 часот, Котур ќе ги отвори вратите за да го угости јубилејното отварање на петнаесеттата сезона на популарната... Отворено јавно платно: Муралите на АКТО фестивалот визуелен потсетник за солидарност и слобода Визуелен потсетник за силата на заедништвото и неопходноста на борбеноста. Кампусот на Колумбија во криза Сцени на несогласување и пркос на Универзитетот Колумбија, каде што голем број студенти се уапсени за учество во пропалестински протести. Добитник на Пулицер за 2024 за илустрирано известување и коментар „Дневник на работник во библиотеката во затворот на Рајкерс Островот“ од Медар де Ла Круз Редок поглед на животот во затворскиот систем преку уметничкото око на Де ла Круз. Проектот „Јазикот коски нема но коски крши“ на Ивана Самандова: Оживување на културното наследство преку уметност Во склоп на проектот, на објектот на Националната Установа Центар за Култура (НУЦК) „Марко Цепенков“ во Прилеп, исто така во соработка со... Ана Чушкова / Ana Cuskova Разговори Јато од двајца: Ленче го спасува штркот Мишко Понекогаш штрковите отфрлаат членови од нивните јата, а тој член во нашата приказна се вика Мишко. Ана Чушкова / Ana Cuskova Разговори Дива разговор: Тома Димовски за силата на заедништвото Ти си дипломиран ликовен уметник - но претходно студираше и на Институтот за етнологија и антропологија, но и организираше поетски... Ана Чушкова / Ana Cuskova Разговори Дарко Рундек: ,,Некои песни копнееја по џез биг бенд” ,,Морето опасно се опустоши во последниве дваесет години - во тек е шестото масовно истребување” Ана Чушкова / Ana Cuskova Разговори Лајбах е враќање на акцијата во име на идејата, враќање на емоцијата во име на умот Ние сме отворено сентиментални кон овој некогашен заеднички простор и му посакуваме многу среќа и успех во соживотот. Но, не сме оптимисти. Ана Чушкова / Ana Cuskova Разговори Дива разговор: Стив Албини одбива да слуша “националистичко ѓубре” Го прашавме Стив Албини дали е расположен за пар прашања, на што одговори: “Зошто да не? Македонија беше интересно и невообичаено место!” Ана Чушкова / Ana Cuskova Дива мисла Мирко Попов: пет нешта од 2022 Мирко составува листа од пет нешта кои му се битни од 2022! Ана Чушкова / Ana Cuskova Разговори Рамбо Амадеус разговор во (не баш) пет прашања Кога почнав да го смислувам и конципирам интервјуто, тргнав во потполна увереност дека тоа ќе биде разговор првично за музика и нејзината... Поткаст лектира Градинарство Оскари Украина Фотографија Поткаст Феминизам хип-хоп Kanye West Ин мемориам Интервју Градина Кендрик Ламар Оскари '22 Сезона на награди '24 ЛГБТ+ Мода Поезија Венецијанско Биенале Мирко Попов Ѕвезди на балканскиот дрег се собираат на Драгославија 2024 во Скопје! драг, драгославија види види Дводевна промоција во Лаб дизајн маркет Лаб дизајн маркет, Евгенија Зафировска види види Во Музејот на современата уметност во Скопје следи херојски подвиг на Велимир Жерновски МСУ, Велимир Жерновски види види „Радикално Навивање“ – Танцот Како Оружје за Промена! Зуфит Сајмон, Радикално навивање види види Концерт на Woo и Џезболах во петок во Буква концерт, Буква, Џезболах, WoO види види Коктели и пролет: Сакура фестивал во Кантина japan.net.mk, сакура фестивал, кантина, саем види види Во Скопје премиера на претставата „Свет без жени“ од Олга Димитријевиќ и Маја Пелевиќ свет без жени, прво па женско, тиииит инк. види види Филозофскиот Филмски Фестивал полни 14 години со Маја Дерен Филозофскиот Филмски Фестивал, Маја Дерен, Атанас Чупоски, работилница види види "Каков град?" - Просторни иновации и културен дијалог во срцето на Скопје AKTO Фестивал, Каков град?, креативна експедиција види види Почнува петнаесетта сезона на Креативен викенд со конференцијата Стратегии во уметноста Креативен викенд, конференција Стратегии во уметноста, концерти, дебати види види Скопје го дочекува новиот бран со Четирите мајстори на модернизмот изложба, КИЦ, модернизам, македонски модернизам види види ХНУ прославува вкусови и уметност во МАККА БАР кулинарство, музика, МАККА Бар, индог, ХНУ види види Виолета Качакова: ЗА МИРКО ПОПОВ Будимка Поповска: „Посветено на Мирко Попов, чијашто музика ќе остане засекогаш да ми го разигрува срцето...“ „До небото замок“: Музички филм на Мирко Попов Македонија тагува по Мирко „Дума ин Сума“: новите бајки за македонските хероини Прочитајте ја бајката „Дождовна бура“ на Лара и Мила, каде главната хероина е Мара Нацева - Анка. Невидените страни на Франческа Вудман Имаме нова рубрика : Муабети на диво: за што зборувавме кога зборувавме на „Брза кучка“ и ја отпочнуваме со есејот на Крис Вајли кој е објав Преиспитување на бајките преку очите на феминизмот: изложбата „Неименувана“ Во едно светло поинакво од вообичаеното, некаде меѓу приказните и реалноста, отворена е изложбата „Неименувана“ во КСП Центар Јадро. Но... Жената која се обиде да го направи порното безбедно за феминизмот Како архивата на Кандида Ројал, порно ѕвезда која стана режисерка и пионер, се најде во архивите на Харвард - и инспирираше нова книга... Модата и ејџизмот - дали сме на прагот да го надминеме? Со смртта на иконичната Ирис Апфел се потсетуваме на едно тековно прашање: возраста и модата. Што по загуба? Разговор со Ана Блажева на Meduza talks . Од губењето на блиски луѓе до губењето на работа или крај на врска, секоја загуба носи свој уникатен болка и процес на справување. Уметничко дело на тема фемицид „цензурирано“ од грчкиот конзулат во Њујорк Изложбата во грчкиот конзулат во Њујорк предизвика скандал дури во Атина Зошто се жените толку маргинализирани во Рокенрол куќата на славните? Коментарите на Венер не се изненадување:The Rolling Stone и Куќата на славните ..се критикувани од 70-те - еве ја критиката на Лав Што е со жените во хип хопот? Додека жанрот слави половина век создавање историја, индустријата им должи повеќе на своите женски уметници. „Преку нивните фотографии сакам да им дадам на жените шанса да зборуваат сами за себе“ (галерија) Првата фото-книга на Сабиха Чимен, „Хафиз“ ја доби 2022 Paris Photo-Aperture First PhotoBook award

 • Деновиве низ град

  18.5.24, во 18:00 повеќе Ѕвезди на балканскиот дрег се собираат на Драгославија 2024 во Скопје! 15.5.24, во 17:00 повеќе Почнува петнаесетта сезона на Креативен викенд со конференцијата Стратегии во уметноста ​ повеќе Филозофскиот Филмски Фестивал полни 14 години со Маја Дерен 28.4.24, во 15:00 повеќе Коктели и пролет: Сакура фестивал во Кантина 21.5.24, во 18:00 повеќе „Радикално Навивање“ – Танцот Како Оружје за Промена! 10.5.24, во 10:00 повеќе Дводевна промоција во Лаб дизајн маркет 10.5.24, во 18:00 повеќе Скопје го дочекува новиот бран со Четирите мајстори на модернизмот 28.4.24, во 10:00 повеќе "Каков град?" - Просторни иновации и културен дијалог во срцето на Скопје 16.5.24, во 18:00 повеќе Во Скопје премиера на претставата „Свет без жени“ од Олга Димитријевиќ и Маја Пелевиќ 3.5.24, во 19:00 повеќе Концерт на Woo и Џезболах во петок во Буква 26.4.24, во 18:00 повеќе Во Музејот на современата уметност во Скопје следи херојски подвиг на Велимир Жерновски 27.4.24, во 10:00 повеќе ХНУ прославува вкусови и уметност во МАККА БАР all yesterdays' parties Спора култура Локомотива-Центар за нови инцијативи на МОТ го носи перформансот „У.Ф.О. – Омаж за Каталин Ладик“ Увид Марија Павловска ја доби „Награда за кариера во уметноста 23“ во Санремо Увид „Најдобар млад македонски џез музичар во 2023 година“ за Драган Теодосиев Кои се - и какви - хрватските „From Another Mother" кои ќе настапат во Битола 1 2 МКЦ не заборава : 60 години од земјотресот во Скопје Скопје е град со богата историја, култура и традиција, но, и не е претерано да се каже дека и со тешка судбина. На 26 јули 1963 година,... Градинарство во ГРАДИДНИНА: играта на зеленилото Преку сликарството и цртањето, децата се поттикнуваат да изразуваат своиот уникатен стил и перцепција, додека градинарството ги запознава со Цртање приказни Вечерва(7.06, вторник) во 8 часот ќе има групна изложба на стрипови, насловена „Цртање стрипови“ и ќе настапува состав „Цвеќарница“

View All
bottom of page