top of page

Албумот на Канје Вест и Ty Dolla Sign Vultures 1 повлечен од Apple Music

Долга е раката на кансел културата

19 фев. 2024 г.

Одисејата на новиот албум „Vultures 1“ на Је и Тy Dolla Sign, продолжува со нови препреки во однос на дистрибуцијата низ стриминг платформите.Албумот, кој беше кратко повлечен од Apple Music и iTunes во четвртокот попладне, сега се врати благодарение на Label Engine, кој сега, како што известуваат, ja презема улогата на дистрибутер.Според информациите објавени на YouTube, за албумот првично беше задолжен FUGA, кој вели дека отфрлил да го дистрибуира албумот, но првично бил доставен преку автоматизираните процеси на компанијата.По ова откритие, FUGA објави дека активно соработува со стриминг платформите за да го отстрани албумот од нивните бази на податоци. Албумот беше отстранет од iTunes и Apple Music, за една песна која интерполира парче од Дона Самер од 1977 година, „I Feel Love“, очигледно без дозвола, претходно беше избришана од Spotify.


Кон крајот на минатата година, ни беше презентирана можноста да објавиме 'Vultures 1'. Вршејќи ја нашата обврска во редовниот тек на работата, одлучивме да не го сториме тоа“, изјави FUGA за Variety. И понатаму, компанијата објасни дека „во петокот, 9 февруари 2024 година, еден долгогодишен клиент на FUGA достави албумот 'Vultures 1' преку автоматизираните процеси на платформата, прекршувајќи ги условите за користење на нашата услуга.“


Од Apple Music засега нема никаков коментар по повод настаните.Дистрибуцијата на „Vultures 1“ преминала во рацете на Label Engine, кој претходно бил наведен како дистрибутер за две од предизлежаните песни од албумот.Канје Вест, кој минатата година се обидуваше да најде дистрибутери по завршувањето на неговиот договор со Universal Music Group, се соочи со одбивања од повеќе компании, веројатно поради неговите антисемитски изјави.


Сѐ уште не е јасно дали ова одложување на албумот се должи на неговите контроверзии или на неговата склоност констатно да го доработува својот материјал, често и откако ќе биде објавен.Проблемите со дозволите за користење на музика не стопираа само кај „I Feel Love“.Ози Озборн, исто така, во петокот изјави дека Вест користел семпл од песната на Black Sabbath без негова дозвола. „Канје Вест побара дозвола за користење на семпл од живата изведба на песната 'War Pig' од 1983 година на фестивалот во САД, без вокали, и му беше одбиено поради неговите антисемитски ставови и болката која ја предизвика на многумина“, напиша тој. „Тој сепак го користеше семплот на својата преслушувачка забава синоќа. Не сакам да имам никаква врска со овој човек!“


Случајот останува во фокусот на медиумите, со фановите и уметниците внимателно го следат развојот на ситуацијата, и со право се прашуваат – што следно за Канје Вест и неговиот проблематичен албум „Vultures 1“?


Канје Вест, познат по својата способност да создава контроверзии колку што е и по својата музика, повторно се најде во центарот на вниманието, но овој пат не заради продажба на албуми или награди.


Сето ова доаѓа  откако Вест јавно ја изрази своја склоност кон Хитлер, што предизвика голема негативна реакција во јавноста и одраз на неговата кариера. Оваа изјава го отвори прашањето до каде кансел културата, односно култура на откажување, може и треба да оди кога станува збор за уметниците и нивните дела.
Кансел културата е социјален феномен кој се однесува на масовното повлекување поддршка за јавни личности и компании откако направиле или рекле нешто што се смета за неприфатливо. Во случајот со Канје Вест, неговите коментари беа метастазирана форма на говор на омраза што предизвика бран на критики и повлекување на поддршката од страна на фановите, колегите и деловните партнери.Иако едни сметаат дека кансел културата е неопходна за да се одржуваат јавните личности одговорни за нивните зборови и дела, други аргументираат дека оваа практика може да делува понекогаш и како лов на вештерки. Каде е границата помеѓу исправување на грешките и социјалниот еквивалент на „ смртна казна на јавните личности"?


bottom of page