top of page

Евреите со протестно писмо до Академијата: „Холивуд не́ дискриминира!“

Отворено писмо потпишано од значајни актери и продуценти ја критикуваше организацијата дека не ги вклучила Евреите како недоволно застапена група.

15 јан. 2024 г.Преку 260 Евреи кои работат во областа на забавата, вклучувајќи ги актерите Дејвид Швимер, Јулиана Маргулис и Џош Гад, како и продуцентите Грег Берланти и Марта Кауфман, потпишаа отворено писмо до Академијата во вторникот, критикувајќи ја организацијата за исклучување на Евреите како недоволно застапена група во нејзините напори кои се однесуваат на диверзитетот.


Во 2020 година, академијата издаде низа стандарди како дел од својата диверзитетска иницијатива која признава повеќе идентитети како „недоволно застапени“, вклучувајќи жени, ЛГБТК+ луѓе, подзастапена расна или етничка група, или оние со когнитивни или физички попречености. Религијата не е една од категориите кои се разгледуваат.


"Инклузивност што ги исклучува Евреите е и потопено во антисемитизам и го неразбира", се наведува во писмото, кое беше организирано од Холивудското биро на групата „Евреин во градот“. "Тоа ги брише Евреите како народ и продолжува со митовите за Еврејската припадност на белата раса, моќ и дека расизмот против Евреите не е голем проблем или дека е нешто од минатото."

Ова не е прв пат во последните години академијата да биде критикувана од Еврејската заедница. Кога организацијата го отвори својот долго очекуван музеј во Лос Анџелес во 2021 година, придонесите на Еврејските имигранти како Џек Ворнер и Луис Б. Маер, кои беа во голема мера одговорни за основањето на холивудскиот студиски систем, беа едвај признаени.


Според Алисон Џозефс, основачката и извршната директорка на „Евреин во градот“, писмото се подготвува уште од летото, месеци пред нападот на Хамас на Израел на 7 октомври, додека се дискутираа новите стандарди на академијата."Изгледа како многу голема грешка да не се признае дека ние можеби сме најпрогонуваната група во историјата", рече таа во интервју.Академијата одби да коментира.bottom of page