top of page

Кратката коса создаде голема контроверзија околу изборот на Ев Жил за Мис Франција :

Ев Жил, Мис Нор-Па-де-Кале е избрана за Мис Франција 2024

17 дек. 2023 г.


Дваесетгодишната девојка од околината на Данкерк, ја освои титулата на Мис Франција во натпревар со  околу триесет кандидатки, во саботата, 16 декември.


Во нејзината родна општина, беше организиран банкет за да се следи натпреварот. Владееше одлична атмосфера.


„Никој не треба да ви диктира кој сте", изјави Ев Жил, 20 години, за време на натпреварот, стоејќи непоколебливо на својот избор да ја задржи кратката пикси фризура, за разлика од другите натпреварувачки, кои традиционално имаат долга коса." Body Shaming-от (засрамување поради телото) го поднесуваме секојдневно, но тоа не е битно. Сите имаме несовршености. Секоја жена е различна, сите сме уникатни", објасни Ев Жил на прес-конференцијата.


Како студентка на втора година на математика и компјутерски науки, таа ја наследува титулата од Индира Ампиот, Мис Гваделупе и Мис Франција 2023.Ева Жил објасни во живо дека "да бидам 'меѓу вас' е мојата најубава одмазда. Со моето учество сакам да покажам дека натпреварот еволуира, како и нашето општество. Претставата на жената е различна, за мене, убавината на жената не се ограничува само на фризурата или фигурата која ја имаме - или немаме. За мене, тоа е многу повеќе.""Никој не треба да ви каже кој сте или да ве стави во некоја категорија. Сакам да бидам храбра жена која се осмелува, која инспирира и крши норми. Различноста и промената понекогаш може да предизвика страв, но и обединува. И, ако имате некои сомневања, круната ми одговара многу добро, дури и со кратка коса", изјави Ева Жил, Мис Франција 24. 


Изборот на Мис на Франција со кратка коса и скромни облини предизвика негодување кај традиционалистите кои велат дека судиите ги прекршиле нормите за женска убавина на натпреварот.


Жалбите ги преплавија социјалните мрежи откако судиите му дадоа предност на  јавното гласање за крунисување на Ев Жил, во финалето на популарниот годишен натпревар, кој го гледаа седум милиони гледачи.


Јавноста, чиј глас се броеше како 50 отсто од одлуката ја стави Мис Гвајана и Мис Гвадалупе пред Жил, но критичарите тврдат дека судиската комисија која е целосно женска била мотивирана од „воук“ побудите за диверзитет. Претходните победници обично беа високи со долга, лелава коса и сладострасни облини.


Ниту една девојка со кратка коса досега не стигнала ни во финалето на натпреварот стар 103 години. Дел од гневните коментари на Твитер/Х  гласеа „не личи на мис на Франција“ и „не ни е грижа за нејзината фризура, но андрогиното тело очигледно е таму за да служи воук агенда“.Предизвикана поради нејзината coupe garçonne  фризура, таа рече: „Никој не треба да диктира кој сте. Навикнати сме да гледаме убави мисици со долга коса, но јас го избрав овој андроген, момчешки изглед со кратка коса. Сакав да зборувам за боди шејмингот што сме приморани да го поднесуваме секој ден. Сите ние имаме свои несовршености“.


Таткото на Жил е од северна Франција, а нејзината мајка е од Реунион, остров во Индискиот Океан кој е прекуокеанска колонија и регион на Франција.


Организаторите го поздравија изборот како победа на различноста кон која се стреми натпреварот соочени со феминистичките напади од средината на 1970-тите. Минатата година ги отфрли правилата според кои кандидатите не треба да бидат постари од 24 години, да не се во брак и никогаш да не родиле. Тие исто така го отворија натпреварот за трансродови жени.


Меѓутоа, за да влезе во Мис Франција, натпреварувачката мора да биде висока најмалку  1.70m. Во текот на нивниот 12-месечен мандат, тие исто така мора да се обврзат дека нема да се здебелат, да не ја менуваат фризурата или да прикажуваат тетоважи или пирсинг.


Натпреварот им пркоси на повеќегодишните кампањи со тоа што полека се реформираше и се претставуваше како феминистички  и „оснажнувачки“. .


Кандидатките се обично студенти или дипломки и се очекува да бидат вешти во јавно говорење. Сепак, тие сè уште парадираат во костими за капење и се оценуваат главно според нивниот изглед и традиционално женските карактеристики.

                                                                      bottom of page