top of page

Морисеј ја откажа претстојната турнеја поради физичка исцрпеност

Веста доаѓа откако беа откажани две свирки за прослава на 20 години од „You Are The Quarry“.

28 јан. 2024 г.
28. јануари 2024 - Познатиот британски музичар и бивш фронтмен на групата "The Smiths", Морисеј, се наоѓа под медицински надзор поради физичка исцрпеност, откако откажа низа настани во Лос Анџелес. Планираните концерти за обележување на 20-годишнината од неговиот класичен албум од 2004 година, 'You Are The Quarry', во Калифорнија, беа откажани поради "непредвидени околности".

Менаџерот Дони Кнутсон во изјава на социјалните мрежи на Морисеј, објасни дека пеачот добива медицински надзор поради физичка исцрпеност. „Морисеј е под медицински надзор поради физичко исцрпеност“, изјави Кнутсон. „Наредено му е да се одмора две недели, а ќе остане во Цирих.“

Откажувањето на концертите, со оглед на неговата здравствена состојба, исто така предизвика и откажување на низа настани во Јужна Америка, кои беа планирани да започнат на 3-ти февруари во Мексико Сити.


Оваа најнова вест доаѓа средек борбата на Морисеј со издавачката куќа Capitol Records за објавување на неговиот претстоен албум 'Bonfire of Teenagers'. Историјата на таа борба се врти околу договорот помеѓу Морисеј и куќата, каде тој открива дека албумот ќе му биде вратен "за одредена цена".


Одложувањето на албумот, кој се очекуваше во февруари 2023 година, предизвика несогласување и контроверзии. Морисеј се повлече од својот ангажман со Capitol Records и открива дека Мајли Сајрус се откажала од учествување во проектот.


Во текот на последните недели, Морисеј, преку својот блог, објави есеј наречен 'CANCEL CULTURE BEGINS AT HOME', каде изразува негодување за неговото отстранување како "централна суштина" на The Smiths и критикува поранешни членови на бендот. Според него, ова е дел од обид за бришење на неговиот придонес кон легендарната група.

bottom of page