top of page

Отфрлањето на Бијонсе од кантри радио станиците

За границите на музичката инклузивност

19 фев. 2024 г.

За многумина, Бијонсе е епитом на музичката величина, а со нејзиното надминување на жанровите, таа сè уште успева да ги изненадува своите фанови, и покрај нивната спремност да бидат изненадени.Сепак, последните изданија на поп иконата, која се обидува да стапи на кантри сцената, го илустрираат длабокиот ров кој е среде кантри музиката и широкоприфатената поп култура. Или  - можеби се работи за конфликт надвор од жанровите а повеќе во зоната на расните односи во САД.Бијонсе ги претстави двата нови кантри синглови, "Texas Hold 'Em" и "16 Carriages", и покрај ентузијазмот на нејзините обожаватели, реакцијата од страна на кантри радио станиците беше млака. Одбивањето на KYKC 100.1 FM во Оклахома да го емитува нејзиниот сингл е само врвот на ледениот брег.

Додека станицата подоцна го промени својот став под притисокот на јавноста, овој случај го истакнува поголемиот проблем на расната и жанровската поларизација во кантри музиката. Иако артисти како Дариус Ракер и Мики Гајтон го нарушија заглушувачкиот молк, претставувањето на Црните музичари во овој жанр сè уште остава многу работа.Студијата на д-р Џада Е. Вотсон наречена "Redlining in Country Music" го открива овај дисбаланс со алармантни статистики кои што покажуваат дека претставувањето на BIPOC артисти е занемарливо. Оваа ретроспектива на радио емитувањето го отсликува длабокото корен на расизмот и исклучивоста во кантри музиката.Случајот со Бијонсе исто така потсетува на контроверзиите кои што ги поттикна Лил Нас Екс со неговиот хит "Old Town Road". Музичарот, кој што ги помеша трап и кантри елементите, беше  прифатен со задоцнување и не беше етикетиран како кантри уметник. Бијонсе, со својата несомнена музичка вештина и придонес, заслужува место на кантри сцената, ако таа избере да биде дел од неа. Нејзините обиди, заедно со напорите на други музичари кои што се обидуваат да внесат разноликост во кантри музиката, треба да бидат поздравени но причините зошто се отфрлаат се́ уште се во разговорот.Како ќе реагира кантри заедницата на овие предизвици во иднина е нејасно, но едно е сигурно: музиката треба да ги брише границите, а не да ги создава. И додека Бијонсе и Лил Нас Екс можеби не се типичните кантри изведувачи, тие имаат моќта да ја обноват и да ја направат оваа музика достапна и релевантна за широка публика. На крајот на краиштата, срцето на кантри музиката не е во мамузите на чизмите или акцентот, туку во искреноста и приказните кои што се раскажуваат - и секој треба да има право да ги раскаже своите.bottom of page