top of page

Филмот "Жената која не знаеше со кого се омажила" се чини дека пристигна!

Контроверзна адаптација на виралниот ТикТок серијал

12 мар. 2024 г.

Филмот "Жената која не знаеше со кого се омажила" - Контроверзна Адаптација на Вирален ТикТок Серијал.
Светот на социјалните медиуми честопати служи како извор на инспирација за холивудските сценаристи и продуценти. Но, овојпат имаме работа со нешто поинаку - брза адаптација на вирална п риказна од ТикТок, која предизвика поделени мислења.

Тереза "Риса Тиса" Џонсон, со својата серија на видеа на ТикТок, под името "Who TF Did I Marry?", успеа да привлече внимание на милиони корисници. Нејзините 50 дела открија изненадувачка и комплексна лична приказна која го фасцинираше светот. И додека многумина со нетрпение очекуваа нејзината можна холивудска адаптација, продукциската куќа 9/10 Productions одлучи да ја искористи оваа популарност и да креира своја верзија на приказната.

Филмот наречен "The Wife That Didn't Know Who She Married" ги имитира настаните од Риса Тиса на многу специфичен начин. Деталите како што се боците со Гаторејд и директните реплики од оригиналната серија се само дел од елементите кои укажуваат на очигледното "позајмување" на содржината. Она што предизвикува најмногу контроверзи е фактот дека главната лик, Теса, снима видео за нејзината ордеал, слично како и Риса Тиса, започнувајќи од нејзиниот автомобил, со извинување за нејзината коса.
Филмот се очекува наскоро да биде објавен на платформи како што се Tubi, Vudu и Amazon, но досега нема конкретна датум на излез.

Од друга страна, Џонсон неодамна потпиша договор со агенцијата Creative Artists Agency (CAA), што предизвика шпекулации за можна адаптација на нејзината приказна во поголем холивудски проект. Таа изрази возбудување за претстојните можности и желбата да ги подели своите искуства на поголема сцена.

Додека Џонсон сè уште не се изјаснила за филмот на 9/10 Productions, оваа ситуација поставува прашања за авторските права и моралноста на користењето на вистински приказни во таков брз и директен начин без согласност на оригиналниот создавач.

Она што е сигурно е дека во ерата на дигиталната брзина и лесната достапност до содржини, границите се сè поизбришани, а битката за авторство и оригиналност продолжува да биде тема за дебата. Со или без одобрение, продукциите како онаа на Алвин Греј се чини дека ќе продолжат да наоѓаат пат до публиката, оставајќи го етичкото прашање отворено за дискусија.

bottom of page