top of page

полски филм, кинотека на северна македонија


Подгответе се за уметничко патување со филмови од легендарниот режисер Јержи Сколимовски. Отворете го својот ум на 6-ти декември (среда) во 20:00 часот со филмот "ИО (ЕО)". Со динамична игра и иновативен пристап, Сколимовски остава силен впечаток и со филмот ја освои Канската награда.


📽️ Програма:

7-ми декември (четврток), 20:00 ч. БЕЛЕЗИ НА ИДЕНТИФИКАЦИЈА Првиот филм на Јержи Сколимовски, "Белези на Идентификација", го воведува зрителот во светот на младиот Анджеј Лешчиќ и неговата потрага за излез од безнадежната секојдневието во комунистичка Полска.

8-ми декември (петок), 20:00 ч. БАРИЕРА Со "Бариера", Сколимовски продолжува со својата опсесија со животите на младите луѓе во комунистичка Полска. Филмот е психолошка драма која истражува бариерите во животот на модерниот човек.

9-ти декември (сабота), 20:00 ч. ЛЕСНА ПОБЕДА Во "Лесна Победа", Сколимовски продолжува приказна за своето алтер-его, Анджеј Лешчиќ, во вториот игран филм. Младиот Анджеј го напушта студиот и се среќава со поранешната соученичка Тереза.

10-ти декември (недела), 20:00 ч. РАЦЕТЕ ГОРЕ Со "Рацете Горе", Сколимовски создава еден автобиографски филм кој истражува заедничкото минато на петмина млади луѓе во периодот на сталинизмот во Полска.

🍿 Резервирајте билети!

Не ја пропуштајте можноста да ги доживеете овие кинематографски дела на голем екран. Закажете ги билетите и пројдете на едно извонредно киноживеење во Дом на Киното на 6-ти декември! 🎥✨

#Кино #Искуство #Сколимовски #ФилмскаПрограма #Киноживеењеbottom of page