top of page

работилница, комедија, Миранда Лончар, КСП Центар - Јадро, Stand-up Комедија

20.4.24, во 10:00

Стапнете на сцената подготвени!


🎤 Датум: 16 декември 2023 (сабота)

🕚 Време: 11:00 - 17:00 часотСите кои знаат барем малку за изведбените уметности знаат дека комедијата е најтешката вештина.

Stand-up комедијата е дотолку посложена бидејќи се одвива во живо, пред публика која изискува од уметникот пред нејзе многу - па затоа покрај талентот потребен е многу подготвеност и искуство (дури и најголемите стендап комичари одат на мали турнеи каде го испробуваат и подготвуваат материјалот.)

Но и покрај тоа - дали сакате да застанете пред микрофонот и да го разведрите своето опкружување? Дали имате нешто смешно да кажете, ама сè уште не сте смеле да го изведете? Без гајле - работилницата за Stand-up Комедија со Миранда Лончар е точно тоа што ви треба!


🔗 Пријавете се тука: Линк за пријавување

🤔 Зошто Stand-up? Stand-up комедијата не е само забавна, туку и вештина што може да се научи бидејќи се потпира на реториката. Од КСП Центар Јадро велат


„ Stand-up комедијата е жанр кој првенствено се потпира на реторичките вештини на изведувачите. Општо прифатено е дека реториката може да се научи. Во античко време, реториката била еден од главните училишни предмети. Па, ако може да се научи реторика, тогаш е можно да се научи како да се биде stand-up комичар. Сега, учењето како да се користат алатките на реториката и вештините потребни за stand-up изведба не е ниту брзо ниту претерано едноставно, но луѓето кои сакаат да го прават тоа генерално имаат голема желба, а токму оваа страст е најголемиот гарант на успехот.“

Миранда Лончар, искусна stand-up комичарка од БиХ, ќе ве научи како да ги вооружите своите реторички вештини за смеа и забава.

🎭 Што ќе научите?

  • Техники за напишување на смешни текстови

  • Вештини за изведба пред публика

  • Како да ги искористите реторичките алатки за јавно говорење

📚 Подгответе се предвремено: Имате можност пред работилницата да го подготвите вашиот текст и да го испратите на менторката. Така, кога ќе стапите на сцената, ќе бидете подготвени за смеа!

🗣️ За Миранда Лончар: Миранда, израсната во Мостар, ја разбира магијата на комедијата. Нејзиниот стил вклучува блесав, ама богат со пораки, хумор. Со нејзината помош, стапнете на сцената и го изведете своето најсмешно „Здраво свету!“


Миранда Лончар (р. 1976) доаѓа од Мостар, БиХ. Таа се занимава со stand-up комедија од 2008 година, а коментарите се дека ѝ оди добро во последните неколку години. Сака глупав хумор, но сепак да има некоја порака. Ја сака секоја публика, а омилена ѝ е онаа која гласно се смее: луѓе кои ширум ја отвораат устата, неоптоварени со својот изглед во моментот на напад на смеа. Комедијата во живо е игра на заведување за двајца, така што на крајот на вечерта и публиката и изведувачот се разголуваат низ смеа. Таа блискост ја возбудува г-ѓа Лончар, барем малку, затоа што веќе со години е во брак.

🎟️ Цена: Работилницата е бесплатна, но местата се ограничени, затоа брзо се пријавете!

🔴 Бидете дел од ова искуство, смеејте се, учете и создавајте заедно!

#StandUpComedy #Работилница #Комедија #Смеа #МирандаЛончар

bottom of page