top of page

Бјорк е домаќинка на својот поткаст Соничен симболизам

Една недела по објавувањето на нејзиниот нов албум, Бјорк се враќа со повеќе детали за Fossora, со нејзиниот прв сингл „Atopos“, кој треба да излезе наскоро. Таа се огласи на Инстаграм за да ја сподели фантастичната насловница, потврдувајќи дека албумот има одредено датум на издавање на 30 септември.
Како новиот албум на Бјорк да не е доволна причина за возбуда, таа лансира и поткаст кој епизода по епизода, проаѓа на својствен начин за Бјорк - бегајќи од она што би требало да биде промотивен поткаст (ако има нешто такво)- низ целата нејзина дискографија. Првите три епизоди од поткастот, Björk: Sonic Symbolism, ќе имаат „интимен и извонреден“ поглед на Debut, Post и Homogenic: секој со своја епизода.

Гости ќе бидат филозофот и писател Одни Еир и музикологот Асмундур Јонсон.

„Повеќето од нас поминуваат низ фази во нашите животи кои траат приближно три години, и не е случајно што често е потребно колку време е потребно за да се направи албум, книга или филм“, вели Бјорк во трејлерот. „Во разговорите на овој поткаст, јас и моите пријатели се обидуваме да доловиме кои расположенија, тембри и темпа вибрираа за време на секој од моите 10 албуми.„

Во соопштението за медиумите, таа додаде:„Кога ме прашуваат за разликите во музиката на моите албуми, најбрзо ми е да користам визуелни кратки резови. Тоа е некако зошто моите кавери на албумите се речиси како домашни тарот картички. Сликата на предната страна може да изгледа како само визуелен момент, но за мене тоа е едноставно опишување на звукот од неа. Се обидувам да го изразам со палетата на бои, текстурите на текстилот, со она што го држам, држењето на телото во кое се наоѓам, а нејзиниот агол го покажува неговиот однос кон светот. Исто така, емоцијата на гласот се обидува да го сподели целокупното расположение на албумот. Можеби можете да го наречете некој вид на звучна симболика? “

Comments


bottom of page