top of page

Во победничкиот британски павилјон на Венецијанското биеналеЖирито на 59-то Венециско биенале и ја додели својата најголема почест на британската уметница Соња Бојс во саботата наутро. Бојс го прифати Златниот лав за најдобар национален павилјон за нејзината апсолутна изложба „Feeling Her Way“, која спојува видео, колаж, музика и скулптура. Инсталацијата ја слави колаборативната динамика на пет црни музичари (Попи Аџуда, Жаки Данкворт, Софија Јернберг, Танита Тикарам и композиторот Еролин Вален) кои Бојс ги покани да импровизираат заедно во истото студио каде што Битлси го снимија „Abbey Road“. Изложбата претставува интимни видеа во боја на изведувачите поставени меѓу тапетите со потпис на уметникот и златни геометриски скулптури.

Жирито од пет лица на Биеналето ја пофали Бојс за покренувањето „важни прашања за време на проба“ наспроти совршено наместената музика, како и за создавањето „врски меѓу гласовите во форма на хор во далечината“. Ова биенале го одбележува второто прикажување на Бојс во Венеција, а за време на емотивниот говор за прифаќање, таа му оддаде почит на починатиот куратор Окуи Енвезор, кој ја препозна нејзината работа на централната изложба што ја организираше во 2015 година. Значајно е тоа што Бојс е првата црна жена што ја претставува Велика Британија. Пред отворањето, уметницата - клучен член на британското црно-уметничко движење во 1980-тите - изјави за Artnet News дека сè уште се бори да разбере што значи да ја претставува нејзината земја во овој контекст.


„Кобена Мерсер напиша одличен есеј во 1994 година наречен Црната уметност и товарот на застапеноста, за тоа како на рамениците на црните уметници им се става одговорност да бидат претставници, за тие да ја носат тежината на сите црни уметници, сите црни луѓе. без никаков консензус“, рече таа. „За мене, она што станува е дека не е важно што ќе направам, некако; затоа што јас сум таму како фрагмент од „сите нив““. По церемонијата, Бојс изјави за Артнет Њуз дека настапите на нејзините соработници се родиле од едноставно прашање: „Како жена, како црн човек, како се чувствува слободата? Како можете да ја замислите слободата?“ Соња Бојс: Чувствувајќи го нејзиниот начин“ е прикажан на британскиот павилјон во Џардини на 59-та меѓународна уметничка изложба — Ла Биенале ди Венеција, до 27 ноември 2022 година. Погледнете ги сликите од наградуваната инсталација подолу.

Comments


bottom of page