top of page

Како девет режисери ги трансформираат Мет историските соби

Софија Копола седи, со лактот потпрен на коленото, на дабовите скали на халата Мекким, Мид и Вајт Скалилата во Метрополитен музејот на уметноста. Таа е облечена во свежи Шанел елементи, во остар контраст со раскошниот модар кадифеен фустан на манекен куклата пред неа. „Прв пат ги гледам фустаните во просторот, а не во работната соба“, и кажува таа на Ени Либовиц, која ја фотографира.

Копола е една од деветте режисери кои имаат задача да трансформираат 13 историски простории на Американското крило на музејот за да ја прикажат историјата на американската мода од крајот на 18 век до крајот на 20 век за „Во Америка: Антологија на модата“, вториот дел од сеопфатното истражување на американската мода на Институтот за костими. (Покрај Копола, режисерите кои се вклучени се Рада Бланк, Јаница Браво, Есен де Вајлд, Џули Деш, Том Форд, Реџина Кинг, Мартин Скорсезе и Клое Жао.)Воршам Рокфелер соблекувална

Холот со скалите на Мекким, Меданд и Вајт


Ендрју Болтон - задолжениот куратор на Венди Ју во Институтот за костими - го спои секој режисер со простории засновани на нивната работа. „Идејата е да го оживееме музејот“, вели Копола, на која и беа доделени сложените скалила каде што седи, заедно со соседната соблекувална Воршам-Рокфелер, обете го истакнуваат појавувањето на Њујорк како моден центар на Соединетите Американски Држави во текот на доцниот 19 век - природно одговара за Копола, која моментално работи на адаптација на Обичајот на земјата на Едит Вартон. „Ја поканува публиката внатре“, вели таа за анимираните вињети. „Се надеваме дека ќе се изгубите во моментот на секој простор“.

Во меѓувреме, на Де Вајлд ѝ беа доделени собите во Балтимор и Бенкард, кои датираат во истиот период како и нејзината претстава Ема од 2020 година; Кинг ќе ги истражува темите на расата и полот во работата на истакнатите црни шивачи во собата Ричмонд; Бленк ќе ја трансформира просторијата во Хаверхил; Жао зема проучен, тивок пристап кон собата за одмор Шејкер; Форд, американска модна икона, беше природен начин да се справи со битката кај Версај во ротондата Вандерлин Панорамата; Деш ќе ја реферира филмската историја во просториите на грчката и ренесансната преродба; Браво се потпира на нејзиното рано искуство во дизајнот на производство за нејзината работа во Рококо преродбениот салон и библиотеката за готска преродба; и Скорсезе се чинеше најдобро одговара за прикажување на Чарлс Џејмс во музејската соба на Френк Лојд Рајт.

„Сите простории се поврзани со овие кураторски нишки“, вели Болтон, „но тие се исто така поврзани преку овој филмски објектив. Секој режисер си ставил свој имприматур на секој од нив“.


Минатата есен „Во Америка: Лексикон на модата“ - мрежа од витрини од 6.000 квадратни метри во и над Центарот за костими Ана Винтор - формира диптих со „Антологија“, но ако поранешната изложба повеќе се фокусираше на дизајнерски парчиња, нејзината втората половина е подеднакво информирана од политиката, културата и историскиот наратив. „Лексикон“ беше замислен како модерен речник на американската мода“, објаснува Болтон. „Антологијата е повеќе за раскажување приказни“.

И што е подобар начин да се раскажат овие приказни отколку преку најамериканската уметничка форма: киното. „Имате работа со девет различни режисери кои имаат многу различна естетика и многу различни начини на работа“, вели Болтон. „Ти завршуваш - и ова е она што јас го сакав - со нешто што е, на некој начин, неусогласено. Подинамично е“.

Почнувајќи со главно анонимните шивачи од почетокот на 19 век, изложбата ги обиколува американските соби, завршувајќи со појавата на такви шивачи како Оскар де ла Рента и Бил Блас. Во текот на изложбата, како модни трошки од леб за посетителите на музејот како Ивица и Марица, се студии на случај кои нудат она што Болтон го нарекува „длабоко нурната анализа“ на различни облеки кои имаат особена резонанца, почнувајќи со колекција на палта на браќата Брукс - од она на Абрахам Линколн со кое беше облечен кога беше убиен до облеката што ја носеше поробен човек - расветлувајќи ја „скриената приказна за браќата Брукс, кои облекоа 40 претседатели... но, исто така, имаше просперитетна трговија со изработка на униформи за мажи и жени робови“.
Заедно со преобликувањето на н