top of page

Критичари на долго и широко - нов поткаст на Њујоркер

The New Yorker, култниот литературен и културен магазин продолжува да гo гради своето наследство во областа на критиката со новото издание на поткастот "Critics at Large" (Критичари на долго и широко) . Ова е неделно шоу кое се фокусира на уметноста и културата, и се обидува да ја истражи на долго и широко.



Историски, критичарите во The New Yorker се специјализирани во писмените рецензии од основањето на списанието. Во својот прв број објавен во 1925 година, тоа содржи критики за театар, музика и книги, вклучувајќи го и новиот роман на Алдоуз Хаксли. Токму тој долгогодишен ангажман во критиката на уметноста и културата го постави The New Yorker како еден од водечките извори за литературна и уметничка критика.

Сега магазинот го внесува својот придонес на познатите критичари во нов формат - поткаст. Во "Critics at Large", писателите од редакцијата , Винсон Канингем, Наоми Фрај и Александра Шварц, се сретнуваат за да разговараат за сè и сешто, од класични текстови до нови опсесии. Во овие живи и прецизни разговори, критичарите разменуваат ставови и долготрајни теории.

Поткастот анализира книги, филмови, театар, телевизија и поп-култура, и создава тематски врски низ жанрот, медиумот и историјата. Зборуваат на теми од Салман Рушди до "Вистинските домаќинки", помагајќи на културно љубопитните да ја сфатат уметноста на денешницата.

Вистински Дива концепт, по опсегот на интересите и резонирањето зошто таа мрежа е фрлена толку далеку, долго и широко.



Critics at Large ги претставува триото на врвни критичари од The New Yorker:

  • Винсон Канингем: Се приклучи на The New Yorker во 2016 година и пишува за театар, книги, комедија, спорт и многу повеќе. Неодамна го профилираше драматургот Џереми О. Харис, чија "Slave Play" беше широко пофалена и даде оглед за новата продукција на "Хамлет" во Централ Парк.

  • Наоми Фрај: Научник и за културата на славните и високата уметност, се приклучи на списанието во 2018 година. Таа пишуваше за "Succession", светскиот провокатор на модата Филип Плејн, и судењето на Гвинет Палтроу.

  • Александра Шварц: Литературен критичар којa ги опфаќа темите филм, ТВ и театар. Нејзините теми ја вклучуваат и авторката добитничка на Нобеловата награда Ени Ерно и психотерапевтот од ТВ Орна Гуралник.

Првите две епизоди на "Critics at Large" влечат теми од текстовите од "Џејн Ер" до "Социјалната мрежа" и истражуваат два многу различни, подеднакво присутни културни феномени. Во првата епизода, водителите го истражуваат трендот "cringecore", феноменот што нè тера да чувствуваме "напливи на одбивност".

Во втората епизода, триото го анализира Илон Маск и неговата способност да плете митови околу него, како што е отелотворено и во новата биографија на основачот на Тесла од Валтер Ајзаксон.

Овој нов поткаст е произведен од страна на The New Yorker и Condé Nast Entertainment и е седмиот во низата на поткасти на списанието, кои ги вклучуваат и "Политичка сцена," "Fiction Podcast," "Poetry Podcast" и "The Writer’s Voice."



Comments


bottom of page