top of page

Легендарниот Валент ја пишува Македонија

Кратка биографија

Милко Валент, поет, прозаик, драматичар, есеист, теоретичар, театарски критичар и полемичар, роден е 6ти јули 1948 година во Загреб. На Филозофскиот факултет на Универзитетот во Загреб дипломирал филозофија и компаративна книжевност. Соработник е на стотина списанија, магазини и весници, како и на многу радиски програми и неколку интернет портали. Застапен е во 29 антологии и 50 хрватски како и странски избори, зборници, прегледи и панорами на поезија, проза, драми и есеи. До сега објавил 35 книги. Неговите бројни текстови се преведени на тринаесет јазици. На германски јазик е преведена опсежната новела Нежна палисандровина и избор од книга поезија Тихи алати, на француски, унгарски, и полски драмата Гола Европа, на македонски Плејстејшн, душо, а на англиски радиодрамата Неонски рабови, и Мастило во око, кратка проза Џез за Ајша, Интерконтинентално треперење, и Девојка и точак, како и драмите Гола Европа, Граунд Зeро Александра, и Бордел на диви јаболка. Две негови драми од драмската трилогија Зеро ( Гола Европа и Граунд Зеро Александра) се наградени 2001 и 2003 трета и прва награда Марин Држиќ.


За придонес кон поезијата награден е 2009 со наградата Маслинов венец, и мраморна плоча на Ѕидот на поезија (Селца, Брач) во кој е впишан негов стих. За романот Вештачки солзи, како најдобро книжевно остварување објавено 2013та, ја добил во 2014 годишната награда Владимир Назор и стимулација од Минстeрството за култура на Р. Хрватска за едно од најдобрите книжевни дела во 2013 (со романот Вештачки солзи беше и помеѓу петте финалисти на книжевната награта на Т порталот за најдобар роман објавен во 2013 година.) На вториот натпревар Петрарка Фест за најдобар сонет ја добил третата награда во 2015, за сонетот Рокенрол. За книгата со поезија Пустина, добил во 2016та стимулација од Министерството за култура Р. Хрватска. За романот Вештачки солзи ја доби, исто така, во 2016та книжевната награда Стипан Билиќ-Прциќ, која од 2016та ја доделува Хрватската академија на наука и уметност (ХАЗУ) . За книгата поезија Отворена роса, објавена 2017та, ја добил наградата Тин Ујевиќ во 2018та, и во финалето наградата Фран Галовиќ. Исто така, во 2018та доби награда за урбана книжевност Звонимир Милчец.Аrabeske

(šifriranje simpatije)


''Jednostavnost nema dubinu.''

podižući lijevi nožni palac naglasila je gola Ana

Grigorijeva prije doručka u hotelu Continental

u Skoplju, Makedonija. u vrijeme prije doručka,

nastavlja prijateljica Ana, eurozona se još grči u

noćnim morama kao i Aleksandar Makedonski

Veliki kad je obolio od gripe u Aleksandriji,

u gradu koji je upravo osnovao. sjetan zbog

bolesti ratnik i prosvjetitelj Aleksandar Veliki

donio je još jednu važnu i veliku odluku. u

novoosnovanom gradu u drugom danu gripe,

čim je bolest malo popustila, u pratnji stasitih,

crnokosih, teško oklopljenih Balkanskih boraca

odjahao je do mjesta koje mu se vrlo svidjelo i

osnovao knjižnicu. ja se držim ove verzije bez