top of page

Локомотива-Центар за нови инцијативи на МОТ го носи перформансот „У.Ф.О. – Омаж за Каталин Ладик“

Локомотива на МОТ фестивалот на 10 ноември во 20 часот, во Денсинг салата на Младинскиот културен центар ќе го вдоми перформансот „У.Ф.О. – Омаж за Каталин Ладик.“Перформаност го освои признанието на Платформата за современ танц во Словенија како најдобра изведба за тековната година. МОТ ќе биде домаќин на ова искуство базирано на еден од најзначајните поети и личности од изведувачката уметност во Југоисточна Европа, Каталин Ладик.
Унгарско-српската поетеса и изведувачка Каталин Ладик се смета за „Јоко Оно на Балканот“ и за пионерка на звучната и изведбената уметност во Југоисточна Европа: со „SoundBodyPoetry“ од нејзиниот радикален боди арт перформанс „UFO Party“ од 1969 година, ја разбранува тогашната уметничка сцена и воспоставува методи на експериментален пристап кон гласот и танцовиот перформанс веќе во седумдесеттите години на 20 век.

Во нивната прва соработка, германската танцова и вокална уметница Јуле Флирл и словенечката кореографка и вокалистка Ирена З. Томажин го слават заедничкиот интерес за уметничката позиција на Каталин Ладик: омаж што ги замаглува границите помеѓу поезијата, актерството и експерименталната работа со гласот, истовремено продолжувајќи го истражувањето на двете уметници во областа на физичкото искуство на јазикот и артикулацијата на различни слоеви на гласот. Концептот, кореографијата, изведбата се на Ирена З. Томажин и Јуле Флирл.

Оваа изведба трае 60 минути и се препорачува за публика над 16 години. Важно е да се има предвид дека значаен дел од изведбата се одвива на англиски јазик, што ја прави достапна и за странските посетители.


Не го пропуштајте ова уметничко патување кое е дел од проектот „(Не)врзани движења“. Историските импликации на овој проект се далеку од значајни, и тоа не е изненадување со оглед на прекрасните организации кои го поддржуваат.


„(Non)Aligned Movements“ е резултат на партнерство помеѓу неколку водечки танцови институции во регионот. Проектот претставува динамичен дијалог помеѓу различни култури и стилови, создавајќи простор за експериментирање и креативност.


Comentarios


bottom of page