top of page

„Мерилин“ на Енди Ворхол се очекува да биде најскапото уметничко дело на 20от век!

Колку високо може да отиде цена на уметничкиот пазар? Ќе дознаеме многу бргу!Иконичниот портрет на Merylin Monroe се очекува да достигне цена од 200 милиони долари на Christies во мај. Тоа е највисоката проценка досега забележана за уметничко дело на аукција.Shot Sage Blue Marilyn (1964) (серијата на „мерлинки„ на Ворхол се вика Shot Marilyns - Застрелани Мерлинки ) се продава од Фондацијата Томас и Дорис Аман во Цирих, Швајцарија, а целиот приход ќе биде наменет за добротворни цели, особено за оние кои се во корист на децата и здравјето. Само оваа една слика, претставува најголема филантропска продажба после аукцијата на Рокфелер во 2018 година, според Кристис.Мерилин „е подготвена да стане најскапата слика на сите времиња“, рече Алекс Ротер, претседател на Кристис за уметност на 20 и 21 век, на прес конференција, откривајќи го делото во седиштето на компанијата Рокфелер центар во Њујорк.За да се случи тоа, цената на Ворхол треба да ја удвои својата проценка и да ги надмине 450,3 милиони долари платени за Salvator Mundi на Леонардо да Винчи во 2017 година. Тоа дело беше проценето на 100 милиони долари.По нејзиното деби во Њујорк, сликата ќе отпатува во Хонг Конг и Тајпеј за преглед. Во ваков ризичен потег нема никакви гаранции.


Продажбата ќе биде тест на пазарот на ремек-дела. Ворхол, некогашен застапник на трговијата со современа уметност во целина, забележа пад на цените во последниве години, бидејќи вкусот се префрли кон нови, помлади таленти и пресуши понудата на делато на поп-уметникот на аукцискиот пазар.


Во 2021 година, Ворхол генерирал 347,6 милиони долари на аукции, според Базата на податоци за цени на Артнет, што е за 34% помалку од максимумот во 2015 година. (Во меѓувреме, штитеникот на Ворхол, Жан-Мишел Баскијат, генерирал 439,6 милиони долари во продажба, втор само по Пабло Пикасо).


Браќата и сестрите Дорис и Томас Аман ја основаа Thomas Ammann Fine Art, легендарна галерија која прикажува широк спектар на блу-чип уметност, во 1977 година. Откако Томас почина во 1993 година, неговата сестра Дорис остана н