top of page

Најдобрите подкасти за 2022 година

Њујоркер нѝ ги препорачува нивните најдобри подкасти за минатата година, во сосема њујоркер стил: сите се озбилни амбициозни, ангажирани. И секако, можеби за некои од нив ќе мора да платите претплата, но можете да ги најдете на сите подкаст платформи.Имаше многу превирања во индустријата на подкасти, но многу емисии продолжија да потхрануваат, осветлуваат и воодушевуваат.


Оваа година беше пресвртница во историјата на подкастот. Аднан Сајед, чиј случај беше основата на Undisclosed, на понатамошното известување во Serial, беше ослободен од затвор по дваесет и три години. Како што медиумскиот пејзаж продолжи да се менува, што резултираше со потреси што ја разбрануваа подсферата - одлични емисии завршуваат, се предаваат уздите од еден на друг, адаптацијата на аудио таленти - продолжи да се завршува одлична работа на сите нивоа, од корпоративни џинови до јавното радио до независни играчи. Истражувачкото известување продолжи да напредува, но некои од "најхранливите" серии го олеснија расположението, заситувајќи ја формата со хумор, изненадувања и радост - како кога Том Хенкс се појави на Dead Eyes. Еве некои од најдобрите подкасти што ги слушнав оваа година.Let’s Make a Sci-Fi - Ајде да направиме СФПродукциското студио Kelly & Kelly од Ванкувер, кое ја направи многу смешната сатирична серија од вистински криминал жанрот This Sounds Serious, има склоност да прави незгодни жанрови (драмедија по сценарио во фикција, документарен филм базиран на рифови) пријатни за слушање. Во „Ајде да направиме научна фантастика“, тројца писатели на комедии, Рајан Бејл, Меди Кели и Марк Чавез се зафатија со пишување на научно-фантастична емисија, но додека ги изнесуваат идеите за ракови со големина на германски овчар, три милји -долгите меѓугалактички бродови и „вселенските коњи“, тешко им е да не се насмеат. Секоја епизода ги следи како бараат совет од експерт и разговараат за нов аспект на градењето на научно-фантастичниот свет, но главно шоуто е освежувачка вежба за разбирање на тоа што всушност претставува креативниот процес: имагинација, ризик, логика, забава и вселенски коњи.Dead End: A New Jersey Political Murder Mystery - Ќорсокак: мистерија за политичко убиство во Њу Џерси

Оваа серија од Ненси Соломон од WNYC, се фокусира на убиство од 2014 година што звучи како заплет на Агата Кристи роман. Истакната и политички поврзана двојка, Џон и Џојс Шеридан, во среќен брак четириесет и седум години, се избодени до смрт во нивниот дом во предградието на Њу Џерси; местото на злосторството вклучува урната гардероба, маша од камин, исчезнато оружје за убиство и подметнување пожар во спалната соба со бензин. Сето ова води до поголема мистерија: Што по ѓаволите се случува во Њу Џерси? Ракувањето со случајот е сомнително од самиот почеток. Заклучено е убиство-самоубиство, извршено од Џон Шеридан, „дедо со мек темперамент“ и извршен директор на институција за здравствената заштита, поврзан со тројца гувернери од Њу Џерси - и потоа се откри; доказите се игнорираат и погрешно и невешто се работи со нив; веројатно интервјуираните остануваат неинтервјуирани. Соломон, кој го покрива Њу Џерси и неговата политичка корупција за WNYC ги води слушателите на патување кое ќе открие многу, низ заплетканите политички, правни и економски зделки на државата, преку луѓето и проектите поврзани со Шериданите и нивните четири сина, вклучувајќи го и Марк, тогашен адвокат кој работи во изборната кампања на гувернерот Крис Кристи, кој од „човек од естаблишмент“ станува разочаран реалист. Тоа е еден од најдобрите подкасти за тоа како работите се случуваат, а често и како не треба, во државната власт. Непосредно пред да заврши серијата, Њу Џерси повторно го отвори случајот.


Heavyweight