top of page

Справување со штетници во градината во лето


Летото е време кога градината цвета и е во својот полн сјај, но една работа е сигурна: доколку има цвеќиња и растенија, со сигурност ќе има и штетници кои се дел од нивниот еко-систем. Справувањето со штетниците може да биде предизвик, особено ако се придржувате до еколошки прифатливи методи, но најголемиот предизвик е штетата која ја носат хемиските третмани за штетниците. Сепак природата по дефиниција е во рамнотежа, и можеме да ја ставиме во функција која е пригодна за нашата градина.Идентификувајте штетниците:

Првиот чекор за справување со штетниците во градината е да ги идентификувате. Пазете внимателно за штетата што ја прават, ларвите кои ги оставаат или други знаци на присуство на штетници. Поради различниот вид на штетниците, потребни се различни начини за контрола.
Поддржувајте биолошка равновидност:Избегнувајте употреба на хемикалии кои се штетни и за штетниците и за вашите растенија. Наместо тоа, насадете во градината растенија кои привлекуваат корисни инсекти како пчели, метлици и бубачки. Овие инсекти се природни непријатели на штетниците и можат им помогнат во нивното контролирањеРедовно проверувајте ја градината:


Проверувајте ги вашите растенија редовно за било какви знаци на оштетување или инфестација од штетници. Ако забележите присуство на штетници, донесете мерки кои контролираат без да се наштети на растенијата или животната средина.


Природни репеленти:


Има неколку природни средства кои можат да помогнат во одбележувањето на штетниците од вашата градина. Некои од нив вклучуваат лук, пипер, мајчина душица, нане и екстракт од ним. Овие природни репеленти можат да се користат за правење на домашни прскалки или да се постават во близина на растенијата што ги заштитувате.


Рака под рака со природата:


Освен што користите природни решенија, работете со природата за да се намали влијанието на штетниците. Занимавајте се со правилно земјоделство, одржувајте ги вашите растенија здрави, внесете разновидност на растенијата во градината и осигурајте добра дренажа.bottom of page