top of page

Цветање на Божиќинот кактус - неколку совети!

Именуван по сезоната на цветање на северната хемисфера, Божиќниот кактус е идентификуван по неговите мали, розови или црвени цветови кои се појавуваат на врвовите на неговите лисја.

Постојат три вида кактуси именувани по празниците за време на кои тие цветаат - велигденскиот кактус (S. gaertneri), кој цвета од крајот на зимата до средината на пролетта; Кактус за Денот на благодарноста (S. truncata), кој цвета од доцна есен до средината на зимата; и божиќен кактус, кој цвета од раната зима до средината на зимата. Сите имаат доста сличен изглед и најчесто се нарекуваат Божиќен кактус.

Како бромелијадите, орхидеите и мовта, Божиќните кактуси се епифитични, што значи дека растат на стеблата на дрвјата наместо на почвата како повеќето растенија. Поради ова, божиќниот кактус претпочита рутина за нега со постојан, но минимален распоред за наводнување и избалансирана почва за саксии што овозможува оптимална дренажа и цедење на водата.

bottom of page