top of page

Баленсијага дојде до уредничкиот предговор на Париз ривју

Мојата љубов кон облеката отсекогаш ми се пројавувала само како секундарен површински ефект на друг медиум - филм, фотографија, музика, историја - и „стил“ како персона - ноар хероина, Spring Breaker(*филм од 2013) - со кој можам да ја дополнам сопствената личност. Никогаш не ми се допадна модата, во правилна смисла, сè додека не го гледав 51-то модно шоу на Баленсијага, кое беше стримано за јавноста минатата недела од Париз. Претставата, изведена на снежно бели теписи во рекреација на оригиналниот моден салон на Кристобал Баленсијага, е хипнотизирачка драматизација на гестот на интерпретацијата: Речиси кемп пуританска свечена поворка на Демна Гвасалија на модата не означува ништо друго освен себе, сведувајќи ја облеката на апстракции на елементарните материјали на медиумот. - форма, текстура, движење.Има надуени балски фустани и хипер-архитектирани мантили, но и маици, чиј компаративен недостаток на структура е илустрирана преку хиперболичните бразди во ткаенината. Сите изгледи некако ги засилуваат класичните силуети, или со буквално зголемување на нивните пропорции или со отуѓување на формата од нејзината ткаенина. Првата половина дузина се фустани, костуми и палта обработени во црна гума што ги прави да изгледаат буквално нетекстурирани, како 3Д-модел на кој допрва треба да му се додели материјал. Следниот пар изгледа повторува многу исти силуети, само „обоени“ - на пример, со светкави твидови. Оваа прогресија ги прави овие ткаенини посјајни, повеќе твидски, повеќе Платон-ски, отколку што инаку би изгледале.

Голем дел од драматичниот лак на серијата е структуриран од овој вид на еволуција од идеален до посебен. Првите триесет и осум модели носат сјајни маски слични на инсекти. Различните видови гимп црни прекривки за лице што станаа препознатлив Демна потпис, често се читаат како засрамувачки„ “edgy” “ во нивното евоцирање на фетиш-облека - но во контекст на неговата хипер-висока мода, маските не се „читаат“ воопшто: наместо тоа, тие успешно ја евакуираат облеката од содржината, дозволувајќи им да фигурираат како безлични анимации на самата мода. Конечните модели се демаскирани, инверзија која ги издигнува нивните лица во нешто како маски, правејќи ги вистинските луѓе (многу од нив познати личности) како иконични верзии на себе.

Наместо дигитално, сè во видеото изгледа виртуелно, што би значело - совршено идеализирано. Гледајќи го на мојот лаптоп, имав чудно чувство дека пристапувам до свет со поголема резолуција - со почисти линии, повеќе ткаенини слични на ткаенина, повеќе карактеристични карактери - отколку мојот вистински живот: заматен, блескав, пикселизиран во споредба.

- Оливија Кан-Сперлинг, помошник уредник на The Paris Review
bottom of page