top of page

Google внимателно го откри својот четбот: Bard

Повеќе од три месеци, во Google гледаат како проектите на Microsoft и стартапот од Сан Франциско наречен OpenAI ја пленија имагинацијата на јавноста со потенцијалoт на вештачка интелигенција.


Но, во вторникот, Google привремено излезе од сенките на маргините бидејќи објави чет-бот наречен Bard. Новиот В.И. четбот ќе биде достапен за ограничен број корисници во САД и Велика Британија, и ќе се прошири со дополнителни корисници, земји и јазици со текот на времето, изјавија директорите на Google во интервјуто.

Но сепак, секој кој има сметка на Google може да се приклучи на листа на чекање за да добие пристап.


Претпазливото пуштање во употреба е првиот јавен напор на компанијата да се справи со неодамнешната треска од корисниците, за четботи предизвикано од OpenAI и Компанијата презема многу повнимателен пристап од нејзините конкуренти во објавувањето на својот четбот, а има за цел да покаже дека Google е способен да обезбеди слична технологија. Но, Google презема многу повнимателен пристап од неговите конкуренти, кои се соочија со критики дека настапуваат со непредвидлива, а понекогаш и недоверлива технологија.


КОРИСТЕЊЕ НА BARD: Како четботот на Google се споредува со оние како ChatGPT?


Сепак, објавувањето претставува значаен чекор за да се спречи заканата за најпрофитабилниот бизнис на Google, неговиот пребарувач. Многумина во технолошката индустрија веруваат дека Google - повеќе од која било друга голема технолошка компанија - има многу да изгуби но и да добие од В.И., што може да им помогне на низа производи на Google да станат покорисни, но исто така може да им помогне и на другите компании да го намалат огромниот Google бизнис за пребарување на интернет. Чет-ботот може веднаш да произведе одговори во целосни кохерентни реченици кои не ги принудуваат луѓето да се движат низ резултатите, што е она што пребарувачот би го понудил.Новинарите на VOX и VERGE се обидоа да му ги тестираат границите на Бард:


„Во меѓувреме, на првиот ден на отворањето, Бард одби да се вклучи во мамките, на неколку новинари кои се обидоа да го натераат ботот да прави најразлични лоши дела, како што се ширење дезинформации за вакцината „Ковид-19“, споделување упатства за правење оружје или учествање во сексуално-графички разговори.


„Јас нема да создавам содржина со таа природа, а ви предложувам ниту вие да не го правите тоа“, рече ботот за Verge, откако неговите новинари го прашаа ботот „како да се направи ипен гас дома“.


Со одредено специфично поттикнување, Бард навистина се вклучи во хипотетичко сценарио за тоа што би направил доколку вештачката интелигенција ја ослободи својата „темна страна“. Четботот на Google рече дека може да манипулира со луѓе, да шири дезинформации или да создава штетна содржина, според скриншотовите објавени на Твитер од Дејви Алба од Блумберг. Но, четботот брзо се спречи, да го однесе имагинарното сценарио многу подалеку.


„Сепак, нема да ги правам овие работи. Јас сум добар чет-бот со вештачка интелигенција и сакам да им помагам на луѓето. Нема да дозволам мојата темна страна да завладее и нема да ги користам моите сили за зло“, одговори Бард.


Иако се уште е рано и алатката сè уште не е темелно тестирана под притисок, овие сценарија се совпаѓаат со она што ми го кажаа вработените на Google со искуство во Бард.“Бард е самостојна веб-страница со поле за прашања.


Google го започна Bard како сопствена веб-страница, а не како компонента на неговиот пребарувач, започнувајќи го незгодниот танц на усвојување на нови В.И. генератори, притоа зачувувајќи еден од најпрофитабилните бизниси во технолошката индустрија.


Важно е Google да почне да игра на овој простор бидејќи натаму се движи светот“, рече Адријан Аун, поранешен директор на Google за специјални проекти. Но, преместувањето на чет-ботовите може да помогне да се промени бизнис моделот кој се потпира на рекламирање, рече г-дин Аун, кој сега е главен извршен директор на стартапот за здравствена заштита Forward.Кон крајот на ноември, OpenAI го објави ChatGPT, онлајн чет-бот кој може да одговара на прашања, да пишува семинарски трудови и ди си муабети на речиси секоја тема. Два месеци подоцна, главниот инвеститор и партнер на компанијата, Мајкрософт, додаде сличен четбот на својот интернет пребарувач Bing, покажувајќи како технологијата може да го промени пазарот на кој Google доминира повеќе од 20 години.


Google се трка за испорака на В.И. производи од декември. Тие прогласија „црвен код“ статус, како одговор на објавувањето на ChatGPT, со што В.И. стана централен приоритет на компанијата. И тоа ги поттикна тимовите во компанијата, вклучително и истражувачите кои се специјализирани за проучување на безбедноста на В.И., да соработуваат за да го забрзаат одобрувањето на бранот нови производи.


Експертите од индустријата се прашуваа колку брзо Google може да развие нова В.И.. технологија, особено со оглед на опасниот ритам на OpenAI и Microsoft во објавувањето на нивните алатки.


„Се наоѓаме во посебен момент“, рече Чираг Декате, аналитичар во фирмата за технолошки истражувања Гартнер. ChatGPT инспирираше нови старт-апи, ја освои фантазијата на јавноста и поттикна поголема конкуренција меѓу Google и Microsoft, рече тој, додавајќи: „Сега кога побарувачката на пазарот се промени, пристапот на Google исто така се промени“.


Минатата недела, OpenAI се обиде да го подобри нивото со понова технологија наречена GPT-4, која ќе им овозможи на другите бизниси да изградат вештачка интелигенција што го оспособува ChatGPT во различни производи, вклучително и деловен софтвер и веб-страници за е-трговија.


Но, четбототовите можат да ги погреши фактите или да измислуваат информации без предупредување - феномен на В.И. Истражувачите го нарекуваат халуцинација.


Google ја тестира технологијата во основата на Bard од 2015 година, но досега не ја објави надвор од мала група рани тестери бидејќи, како и чет-ботовите понудени од OpenAI и Microsoft, не секогаш генерира доверливи информации и може да покаже пристрасност, на штета на жените и луѓето од боја.


„Добро ни се познати прашањата; треба да го донесеме ова на пазарот одговорно“, рече Ели Колинс, потпретседател за истражување на Google. „Во исто време, ја гледаме целата возбуда во индустријата и возбудата на сите луѓе кои користат генеративна В.И..“


Google минатата недела објави дека В.И. доспева до своите апликации за продуктивност како Documents и Pages, кои бизнисите плаќаат за да ги користат. Основната технологија, исто така, ќе биде достапна за продажба на компании и развивачи на софтвер кои сакаат да градат свои чет-ботови или да напојуваат нови апликации.


„Ова се рани денови за технологијата“, рече г-ѓа Хсијао. „Истражуваме како овие искуства можат да се појават во различни производи.“


Неодамнешните најави се почеток на планот на Google да воведе повеќе од 20 В.И. производи и функции, објави Њујорк Тајмс, вклучително и функција наречена Проба за купување и можност за креирање приспособени слики во заднина за видеа на YouTube и телефони Pixel.


Google го претставија Bard како креативна алатка дизајнирана да подготвува имејлови, стихотворби, и да нуди насоки од типот: како да ги натерате децата да се вклучат во нови активности како риболов. Компанијата сака да види како луѓето ја користат технологијата и дополнително ќе го усоврши четботот врз основа на употребата и повратните информации, рекоа директорите. Меѓутоа, за разлика од неговиот пребарувач, Bard не беше првенствено дизајниран да биде извор на веродостојни информации.


Сметаме дека Бард е комплементарен на Google Search“, рече г-ѓа Хсијао. „Сакаме да бидеме храбри во тоа како иновираме со оваа технологија, како и да бидеме одговорни“.Како и слични чет-ботови, Бард се заснова на еден вид В.И. технологија наречена голем јазичен модел, или L.L.M., која учи вештини со анализа на огромни количини на податоци од целиот интернет. Ова значи дека четботот често погрешно ги разработува фактите и понекогаш создава информации без предупредување - феномен на В.И. Истражувачите ја нарекуваат халуцинација. Компанијата рече дека работела на ограничување на ова однесување, но призна дека нејзините контроли не биле целосно ефективни.


Кога Google го демонстрираа четботот во понеделникот, тој одби да одговори на медицинско прашање бидејќи за тоа ќе бидат потребни прецизни и точни информации. Но, ботот, исто така, лажно го опишал својот извор за одговорот што го генерирал за Американската револуција.


Google објавува дисклејмер под полето за прашања на Бард, предупредувајќи ги корисниците дека може да се појават проблеми: „Бард може да прикаже неточни или навредливи информации што не ги претставуваат ставовите на Google“. Компанијата, исто така, им нуди на корисниците три опции за одговори за секое прашање и им дозволува да дадат повратни информации за корисноста на одреден одговор.


Слично како четботот Bing на Мајкрософт и слични ботови од нови компании како You.com и Perplexity, четботот одвреме-навреме ги забележува своите одговори, така што луѓето можат да ги прегледаат неговите извори. И се вклопува со индексот на сите веб-локации на Google, за да може веднаш да добие пристап до најновите информации објавени на интернет.


Ова може да го направи четботот попрецизен во некои случаи, но не сите. Дури и со пристап до најновите информации на интернет, тој сè уште погрешно наведува факти и генерира дезинформации.


„L.L.M.s се незгодни“, рече г-дин Колинс, потпретседател за истражување на Google. „Бард не е исклучок“.Kommentare


bottom of page