top of page

Марија Павловска ја доби „Награда за кариера во уметноста 23“ во Санремо

Санремо, Италија - Во 2023 година, едно од имињата на македонскиот уметнички пантеон - Марија Павловска - доби уште едно во низата признанија и со тоа го потврди своето гласно присуство на европската и светска сцена. Оваа талентирана уметница од Скопје, Македонија, ја прими почесната награда наречена „Кариера во уметноста 23“ за истражувањето и приказните кои ги испишува со својата визуелна уметност.

Спојот на висцералното со апстрактниот израз, каде функционираат во хармонија, е донесен со толку многу леснотија (навидум). Естетиката која се чини дека ја наследува од својот татко - Таки Павловски - но на толку непорекливо свој јазик, ни кажува дека за Павловска иако наградите се заслужени и заработени со крв, пот, солзи и црно-бела боја ( и во серијалот „Црвено“ и бордо, бургундиски црвена), но тука е и типографијата, калиграфијата која ја користи како боја сама за себе, со ракописно испишани зборови, како да шепотат наспроти крикот на елементите во кои е поставени.


Награда за кариера во уметноста 2023


Наградата „ Кариера во Уметноста“ е престижно признание, доделено од Фондацијата EFFETTO Arte, водечка организација во областа на современата уметност. Оваа награда е посветена на уметниците кои со својата креативност и уметнички јазик, се истакнале на меѓународно ниво во областа на визуелната уметност.


Кураторите и селекторите на проектот, Салваторе Русо и Франческо Саверио Русо, и самите се извонредни уметници и експерти во уметноста со способност да ги проценуваат искуството и стилот на уметниците, и да ја препознаат природата на врската помеѓу уметникот и неговото дело.


Наградата за кариера во уметноста 2023 година: Подвиг на долгогодишен труд

Ова признание не се доделува лесно. За да се заслужи, уметниците мораат да бидат присутни и активни на глобалната уметничка сцена повеќе од 20 години. Тоа не е само признание за долгогодишната кариера, туку и за истражувањата и вредностите вградени во нивните уметнички дела. Оваа награда претставува длабоко признание за уметниците чие искуство и креативност се одразуваат на светската уметност.


Почесната награда во Италија


На 16 септември 2023 година, церемонијата за доделување на наградата се одржа во Casino Theatre во Санремо, Италија. Сала полна со колекционери, новинари, политичари и љубители на уметноста: оваа награда се смета меѓу најпрестижните во светот на уметноста. Таа се доделува во самото срце на Санремо, градот кој далеку и широко е познат по својата уметност и култура.


Благодарност и поддршка


Во својето изјавување, Марија Павловска изрази благодарност кон нејзиниот тим и семејство, како и кон Министерството за Култура на Северна Македонија, каде ја започна својата уметничка кариера. Тие исто така ѝ обезбедија поддршка за изложби и проекти од нејзините рани уметнички почетоци во 1999-2000 година. Таа им заблагодари и на нејзините куратори, колегите и раководството на Mana Contemporary USA, каде што нејзиното студио наоѓа веќе повеќе од деценија - како нивен домашен уметник - и каде се раѓаат нејзините последни уметнички проекти и дела.Марија Павловска: Визионер во уметноста


Марија Павловска е водечка уметница не само во современата македонска уметност туку во уметноста во својата севкупност. Активна во првата половина на 21-ви век и со долгогодишна присутност на европската уметничка сцена, како и во САД и Азија, нејзината уметност истражува теми како поларизацијата и глобализмот. Нејзините дела оставаат длабок печат во светот на уметноста и продолжуваат да го обогатуваат со својата висцералност која е навидум чиста, едносложна, крик - но таа јасност и симетрија во едноставноста е меѓу најсложените подвизи.Лична биографија


Марија Павловска родена е во Скопје, Македонија, во 1975 година. Нејзината уметничка кариера започнала уште во рана возраст, откако завршила своите студии на Ликовната академија во Скопје под менторството на Симон Шемов. Но, нејзиниот академски ангажман не завршиле таму. Таа продолжила со магистерски студии во истата институција во 2001 година.


Со времето, Павловска ги освои светските уметнички престолнини- од Париз, Берлин, Љубљана, до Виена, Белград, Загреб, Сараево, но и преку океаните: вклучително Њујорк, Манила и Мајами. Нејзините дела се претставени во многу магазини, новинарски статии и музеи и галерии каталози ширум светот.


Марија Павловска поседува и докторска титула во културните студии, што ја заврши во 2016 година при Институтот за истражување во областа на социјалните и хуманитарните науки на Евро Балкан во Скопје. Нејзината докторска теза, насловена "Историско – Уметнички преглед на темата Цртеж низ стиловите, низ епохите, како основа на уметничко дело," сега е монографска трудина. Нејзините уметнички дела се вклучени и во повеќе книги во соработка со поети и писатели.Марија Павловска не го заслужува само нашето признание, туку и признанието на уметничката сцена. Нејзините дела се дел од престижни приватни и јавни колекции ширум светот. Со над 12 важни награди и признанија, како и со низа стипендии и учество во резиденции за уметници, таа продолжува да го обогатува своето уметничко наследство и да го воведува македонското уметничко изразување на глобалната сцена.


Марија Павловска се претставува на меѓународно признатата изложба на Биеналето во Венеција за архитектура во 2023 година, како и на XIII и XIV Биеналето во Фиренца во 2021 и 2023 година. Таа учествувала и на 58-ти и 59-ти Венецијанско биенале во 2019 и 2022 година.


Марија Павловска е вистински светски патник на уметноста, со своите дела присутни на уметничката мапа. Со преглед на нејзината кариера и биографија, може смело да се рече дека таа не е само уметница, туку и визионерка. Оваа седмица, на Дива Мисла направивме избор во рубриката „Галерија на седмицата“bottom of page