top of page

Зеленски се обрати со видео порака на Греми наградите

Украинскиот претседател Володимир Зеленски се појави со видео на неделната Греми, повикувајќи ги гледачите „да нѐ поддржат на кој било начин“.


Што е повеќе спротивно од музиката? Тишината на разурнатите градови и убиените луѓе“, рече Зеленски во видео пораката откако го претстави водителот Тревор Ноа.


„Нашите музичари носат панцир наместо смокинг. Тие им пеат на ранетите во болниците, дури и на оние кои не можат да ги слушнат“, продолжи тој. „Но, музиката сепак ќе се пробие. Ние ја браниме нашата слобода да живееме, да сакаме, да звучиме. На нашата земја се бориме со Русија, која носи ужасна тишина со своите бомби. Мртвата тишина. Пополнете ја тишината со вашата музика. Пополнете ја денес, да ја раскажеме нашата приказна. Кажете ја вистината за војната, на вашите социјални мрежи, на ТВ. Поддржете не на секој начин, но не молчете. Во сите наши градови војната уништува… тие се веќе легенди. Но имам сон да живеат. И слободни. Слободни како тебе на сцената на Греми“.


Неговото видео појавување беше проследено со настап на Џон Леџенд. На Леџенд му се придружија украинските уметници Сиузана Иглидан, од Одеса, и Мика Њутн, чија сестра служи во украинската армија.

„Дури и во најтемните времиња, музиката има моќ да го подигне духот и да даде надеж за посветло утре“, рече Ноа. „И нема никој што може да искористи малку надеж во моментов повеќе од народот на Украина“.


Извршниот директор на Академијата за снимање, Харви Мејсон Џуниор, рече во изјавата пред шоуто дека се надева дека сегментот „ја инспирира нашата глобална публика да се вклучи за да ги поддржи овие критични хуманитарни напори“.


„Ние сме скршени од ситуацијата во Украина, но сепак трогнати од издржливиот дух што таму се гледа секој ден“, рече Мејсон.


bottom of page