top of page

Како да се грижите за божиќната ѕвезда

Здраво на сите вљубеници во градинарството! Денес, ќе зборуваме за еден од најпопуларните празнични цвеќиња - poinsettia или популарно позната како  Божиќната ѕвезда.

Божиќната ѕвезда е автохтона на Мексико и е позната по нејзините бројни црвни цветови кои се појавуваат во зимскиот период. Но, како да го одржуваме ова прекрасно растение и како да го охрабриме да цвета?


Poinsettia, Euphorbia pulcherrima, е атрактивно домашно растение со темнозелени листови и лиснато црвени, розеви, бели, бракти кои ги опкружуваат зелено-жолтите цветови во декември и јануари. Тие најчесто се користат за украсување на домот за Божиќ. Поенсетиите, кои потекнуваат од Мексико, можат да бидат незгодни да се одржување во живот после Божиќ, а повеќето од нив се фрлаат откако ќе избледат црвените бракти и кога ќе завршат веселбите. Сепак, со малку грижа и внимание, можно е да ја одржите вашата Божиќна ѕвезда жива во текот на годината, па дури и да ги поттикнете црвените бракти и цветови да се формираат на време за следниот Божиќ.
Како да се израсне Божиќната ѕвездаРастете ја на место без провев со силна, индиректна светлина и температура од околу 13-15°C. Полевајте ја ретко, обично кога површината на компостот почнала да се суши. Редовно попрскувајте ги листовите и гранките за да ја зголемите влажноста и да ги одржувате шарените бракти подолго време да изгледаат што подобро. По Божиќ, хранете ја вашата ѕвезда месечно со течно ѓубриво со висока содржина на калиум, како што е храна со домати.


Ја купивте во продавница или супермаркет?

Ако ја купувате вашата божиќна ѕвезда од градинарски центар или супермаркет, погрижете се да е во добра состојба и да нема лисја кои венеат, бидејќи тоа може да биде знак дека се чувале во премногу ладни услови. Избегнувајте да купувате ѕвезди што се изложени во близина на врата или дури и на касата на бензинска пумпа - тие едноставно нема да траат.

Погрижете се да биде добро заштитена при патувањето кон дома, проверете дали нејзините нежни листови не се изложени на ниски температури - замолете го продавачот да го завитка или да го покрие во пластична кеса ако ви треба. Не оставајте ја вашата ѕвезда во автомобилот подолго отколку што е апсолутно неопходно бидејќи температурите може брзо да се спуштат и вашето цвеќе да настрада.
Локација и светлинаБожиќната ѕвезда сака светлина. Затоа, поставете го вашето цвеќе на место каде што ќе добива многу индиректна светлина. . Поинсетиите најдобро функционираат кога се ставени на силна, дифузна сончева светлина, затоа поставете го вашето растение во близина на сончев прозорец каде што ќе добива најмалку шест до осум часа индиректна светлина дневно. Бидете свесни дека изложувањето на директна сончева светлина може да ги изгори брактите и лисјата посебно лете..Ставете ја вашата божиќна ѕвезда на светло место без провев подалеку од прозорци, каде што температурите може значително да се намалат во текот на ноќта, и од вратите и прозорците кои може да направат провев.


Температура


Ова растение предпочита топли температури, околу 20-22 степениЦелзиусови преку денот а навечер околу 16-18 градуси Целзиусови.


Наводнување


Божиќната ѕвезда не сака премногу вода. Наводнувајте ја само кога горниот слој на почвата ќе биде сува на допир. Избегнувајте налевање, бидејќи корените може да се изгнијат.  Засилете го заливањето кога цвета, но внимавајте да избегнувате стоечка вода.

Влага и Влажност: Критични Аспекти


Божиќната ѕвезда ја сака влагата, па редовно прскајте ја со вода, особено во сувите зимски месеци. Но, избегнувајте стојечка вода околу листовите, бидејќи тоа може предизвика гниење.Цветање


За да промовирате цветање, треба да го оставите вашето растение на најмалку 14 часа на темнина во период од околу 6 недели, почнувајќи во октомври. Ова ја подражува природната околина на Божиќната ѕвезда и ја поттикнува да произведува цветови.
Како да ја подготвите божиќната ѕвезда за догодина да цвета повторно?


Не е лесно да ја натерате вашата божиќна ѕвезда да цвета повторно, но ако сте подготвени за предизвик, внимателно следете ги овие упатства:

По Божиќ, почнете да ја храните вашата ѕвезда со течна растителна прихрана која е богата со калиум, како што е храната со домати.

Во април, искастрете ја на околу 10 см и чувајте ја на температура од 13°C.

На почетокот на мај, сместете ја вашата поинсетија во малку поголем сад со свеж компост од кирпич, без тресет, а потоа чувајте ја на место без промаја, подалеку од директна сончева светлина, осигурувајќи се дека температурата не надминува 18ºC.

Поинсетиите развиваат цвеќиња и разнобојни бракти кога се намалува должината на денот. Ова се случува природно во декември, но за да го поттикнете цветањето до Божиќ, ќе треба да го имитирате краткото времетраење на денот со преместување на вашата ѕвезда во темен шкаф 12 часа секој ден, од ноември. Одржувајте рамномерна температура од околу 18ºC и погрижете се да не биде изложена на вештачка светлина во ова време.

Откако вашата божиќна ѕвезда ќе почне да цвета, прскајте ја со водени капки секојдневно остава за да изгледа најдобро што е можно подолго.Подгответе ја за периодот на одмор: Малку темница нема да штети


По завршувањето на периодот на цветање, подгответе ја Божиќната ѕвезда за период на одмор. Смаетајте дека треба да биде покриена, со намалена количина светло и на малку поладно. Ова ќе и помогне да се подготви за следната сезона на цветање.
Правилно размножување:


Доколку сакате да ја размножите вашата поинсетија, тоа е можно со семе или резанки. Семето се собира од цветната глава, а резанките се сечат во раната пролет. И двата методи изискуваат внимателност и нежност за успешен процес.
Се надевам дека овие совети ќе ви помогнат да го одржувате вашето растение здраво и среќно. Божиќната ѕвезда е прекрасен додаток кон вашиот дом и со правилна грижа, ќе ви носи радост сè до следната празнична сезона. Среќно  градинарство! 


Како да се справувате со проблемите на ова прекрасно цвеќе?Најчестиот проблем при одгледување на божиќните ѕвезди е тоа што лисјата венат и паѓаат. Ова е знак на студени услови. Запомнете, поинсетиите се од Мексико и треба да се чуваат на минимална температура од 13ºC и ниту степен помалку, подалеку од провев (вклучувајќи блиску до врати, камини или единечни прозорци). За жал, некои поинсетии се чуваат во лоши услови во продавниците или во градините, а листовите почнуваат да венеат кога ќе ги вратите дома. За жал, нема многу што можете да направите за вашата ѕвезда во оваа фаза.Секогаш купувајте ја вашата поинсетија од реномиран добавувач и не заборавајте да ја заштитите од студени услови на патувањето кон дома.

Други проблеми, како што е сивата мувла, може да произлезат од прекумерно наводнување. Погрижете се да ја наводнувате ѕвездата само кога површината на компостот е сува и редовно попрскувајте ги листовите за да ја одржувате влажноста околу растението.


Совети за купувањеПогрижете се вашата ѕвезда да е во добра состојба и да не венеат листовите, бидејќи венењето на листовите може да биде знак дека се складирани во премногу ладни услови

Избегнувајте да купувате поинсетии што се изложени во близина на врата - тие едноставно нема да траат

Побарајте од продавачот да ви ја завитка или да ја покрие во пластична кеса за да ја заштити на пат кон дома.
bottom of page