top of page

Првомајските паради во Југославија

Пред 1-ви Мај да стане ден кој е резервиран за правење скара по излетничките места во Македонија, имаше поинаков начин на прославување: првомајски паради, кои ги прославуваа работниците и трудот вложен на подигање на цела една држава на нозе во само пар години. Веројатно имало доза на популизам, но првично биле потсетување и енергизирање на трудбениците и генерациите кои доаѓаат... Лесно е да се потоне во "порано беше подобро" сентиментот, посебно како заклучокот напросто го измамува после заплиснување со носталгијата од видеата, но тој сентимент не нуди ништо добро па ќе прејдеме на денешната програма. Ние го гледавме со "можеби се чини дека е невозможно да се крене една култура и општество од пепел, но токму она спротивното е точно. Не само што е возможно - туку и нужно!"


Comments


bottom of page