top of page

Фотографиите на Натали Карпушенко инспирирани од морскиот светКоја е фотографката Натали Карпушенко?

Натали Карпушенко е фотограф, авантурист и светски патник, која се занимава со подводна фотографија и документирање на животот на китовите и морскот живот воопшто. Таа е родена во Украина, но живее и работи во Москва, Русија. Таа е дипломирана физичарка, но го продолжува своето образование во фотографијата - стекнала магистратура по фотографија во Московскиот државен универзитет за хуманистички науки.
Натали Карпушенко се запознала со подводниот свет преку својот сопруг, кој исто така е фотограф и инструктор по нуркање. Таа започнала да нурка во 2012 година и од тогаш не престанала да го истражува и да го фотографира морското богатство. Таа имала прилика да работи во различни делови на светот, како Хаваи, Мексико, Доминиканска Република, Филипини, Индонезија, Египет…„Моите идеи почнуваат во природата и се обликуваат кога ќе додадам човек во тој контекст. Можеби ќе забележам некоја форма на карпа и ќе видам како ја отсликува женската фигура. Можеби ќе видам животно во неговото живеалиште во дивината, па ќе ме потсети дека и ние некогаш бевме диви. Или можеби пливам низ пластика во океанот и се прашувам какво е чувството да се биде риба со ѓубре во својот дом.
Мојата уметност е резултат на мојата желба повторно да се поврзам со природниот свет - особено преку водата, елементот од кој сите потекнуваме. Мојата уметност е исто така движење - да поттикнам благодарност и страст за грижата за нашата планета и за нас самите.

Една од нејзините најголеми страсти е да нурка со китовите и да го документира нивното поведение и емоции. Забележала дека китовите се извонредни суштества, кои имаат свесност, интелигенција и чувства.

Карпушенко смета дека подводната фотографија е начин да се сподели убавината и значењето на морските животни со широката јавност и да се подигне свеста за нивната заштита.


Натали Карпушенко имала изложби на своите фотографии во Русија и во странство. Таа исто така учествувала во неколку меѓународни конкурси за подводна фотографија и освоила награди и признанија. Неодамна таа беше гостин на подкастот Pokolenie Zero, каде што зборуваше за своето искуство со нуркањето со китовите и за проблемот со пластичниот отпад во океаните.
Натали Карпушенко е фотографката, која не само што прави убави слики, туку и што им дава глас на оние, кои не можат да зборат за себе. Таа е фотографката, која нè инспирира да го цениме и да го чуваме подводниот свет.Во моите фотографии се трудам да ја активирам фантазијата и да ги отворам очите на гледачот кон убавината што често не ја гледаме во светот, кај луѓето, во нас самите.
Гледачот на моите фотографии од реалноста на која е навикна да ја доживува и да му помогнам да гледа низ нова, чувствителна леќа. На пример, пластиката на моите фотографии го претставува влијанието што луѓето го имаат врз океанот - задушувачко, не треба да биде таму. Човек завиткан до кит кој е огромен, кој е дома и е слободен, покажува како сите заедно имаме влијание и живееме во овој свет “.


Opmerkingen


bottom of page