top of page

Шејла Камериќ и нејзината уметничка книга „Мајката е кучка“ на КРИК – фестивал за критичка култура

Во продолжение на богатата програма на осмото издание на КРИК - фестивал за критичка култура, организиран од Контрапункт, ќе ја проследиме промоцијата на книгата за творештвото на познатата босанска уметница Шејла Камериќ.Откако минатата година КРИК и ПРВО ПА ЖЕНСКО заедно со уметницата успешно ја организираа изложбата на Камериќ "Доаѓаме со поклон" во Националната галерија - Чифте Амам, оваа година, во соработка помеѓу Контрапункт/КРИК - фестивал за критичка култура, Тиииит!Инк./ фестивал за феминистичка култура и акција – ПРВО ПА ЖЕНСКО, ќе се промовира уметничката книга "Mother is a Bitch/Мајката е кучка," авторство на Шејла Камериќ и пријателите.


Шејла Камериќ ( (р. Сараево 1976; живее и работи во Сараево, Берлин и Истра) е една од најзначајните и најпрепознатливите современи уметници од регионот, која со своите дела ги предизвикува стереотипите, табуата и нормите во општеството. Нејзиното творештво се одликува со силна лична нота, соодносно со нејзините искуства како жена, мигрантка и уметница. Нејзините дела се базирани на различни медиуми, како фотографија, видео, инсталација и текст, а често содржат и хумористични и иронични елементи.

Во текот на изминатите 25 години, Шејла Камериќ создаде значителен број уметнички дела засновани на гестови за самопретставување. Тие ја откриваат нејзината трајна верност кон темата за автопортретирање и нејзиното неконвенционално разбирање на оваа авто-референтна практика.


Уметничката книга „Mother is a bitch/Мајката е кучка“ е издадена во 2019 година од страна на издавачката куќа Sternberg Press, а претставува колекција од текстови кои ѝ се посветени на нејзината мајка, која починала од рак во 2016 година. Текстовите се напишани од нејзините пријатели, колеги и соработници, кои ѝ даваат свои сведоштва за нејзината личност, талент и храброст. Книгата е илустрирана со фотографии од нејзиното детство, младост и зрелост, како и со дела од нејзиниот уметничко опус.„Мајка е кучка“ обединува текстови и слики кои се одразуваат на многуте практики на Камериќ, следејќи две главни насоки во нејзината работа: автопортрети и текстилни дела. Овие уметнички дела се засноваат на нејзините лични искуства, сеќавања и соништа и се гледаат низ призмата на полот, работата, миграцијата, класата и грижата, исполнети со испреплетени временски димензии - минатото и сегашноста.


Инспирирани од феминистичката филозофија на Елен Сикус - „женско пишување“ или „écriture feminine“ - теорија која комбинира елементи на психоанализа, книжевна теорија и деконструкција, авторите на оваа публикација ги сметаат актите на пишување како пресврт на патријархалните уредувања. Нарачаните текстови се испреплетуваат едни со други и со репродукции на делата на Камериќ, преговарајќи за теми како што се вештерство, феминизам, саморефлексија, самоиспитување и самоискористување. Со придонеси од Хана Чурак, Искра Гешоска, Јана Коцевска, Еди Мука, ​​Наталија Пауниќ, Линда Пајц, Бојана Пејиќ, Никола Петек, Магдалена Радомска, Милица Радуловиќ, Матилда Сандларц, Милица Тракиловиќ, Адријана Транкаминист од страна и Јадит.
Промоцијата на книгата ќе се одржи на 9 октомври (понеделник) во Музејот на современа уметност – Скопје, во 19,30 часот, со разговор помеѓу уметницата Шејла Камериќ, уредничката на книгата Жива Клајндинст, како и авторките Јасмина Тумбас и Милица Радуловиќ. Воведничарка и модераторка на разговорот е Јованка Попова. Овој настан е дел од соработката помеѓу Контрапунт/КРИК – фестивал за критичка култура, Тиииит!Инк./ фестивал за феминистичка култура и акција – ПРВО ПА ЖЕНСКО.Comments


bottom of page