top of page

Најава на конкурс: „Кое е твоето чудо?!“ - Прикажи ја својата визија за родова еднаквост преку стрипМрежа Стела и Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) објавуваат отворен повик за сите стрип автор(к)и и илустратор(к)и кои сакаат да го стават својот талент и посветеност во функција кон борбата за родова еднаквост. Конкурсот со наслов „Кое е твоето чудо?!“ ги повикува уметниците да креираат стрипови кои инспирираат општествени промени и ги рушат родовите стереотипи.


Конкурсот е дел од проектот „Еднакви можности за девојчиња и млади жени во Северна Македонија“, финансиран од Британската амбасада во Скопје. Идејата е да се поттикнат теми како солидарност, заедничарење, активизам и правата на ЛГБТИ+ заедницата преку уметноста.


Наградниот фонд изнесува 85.000 денари, а најдобрите дела ќе бидат изложени и наградени. Конкурсот е отворен за сите граѓан(к)и на Македонија до 20 август 2024 година.

Повикот носи свежа енергија во борбата за родова еднаквост и ја охрабрува уметничката заедница да ги истражи своите уникатни перспективи и можности за промена преку визуелни приказни.


Борбата за родова еднаквост е во критичен момент: приклучете се и позајмете го и својот глас


Дали сте стрип автор(к) или илустратор(ка) со страст кон создавање на општествени промени? Оваа година имате можност да ја искористите вашата уметност како орудие за промовирање на родовата еднаквост во Македонија. Проектот „Еднакви можности за девојчиња и млади жени во Северна Македонија“, спроведен од Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) и Мрежата Стела, со поддршка од Британската амбасада во Скопје, ве повикува да учествувате во наградниот конкурс за стрип „Кое е твоето чудо?”.


Зошто овој конкурс е важен?


Конкурсот има за цел да отвори дискусија и да ги скрши бариерите и стереотипите кои се врзани со родовата еднаквост. Преку вашите уметнички дела, можете да поттикнете важни теми и да внесете позитивни промени во нашето општество. Без разлика дали ќе ги споделите вашите лични приказни, општествени размислувања или имагинативни наративи, вашата перспектива е клучна.


Наградниот фонд


За оние кои ќе бидат посветени и креативни, конкурсот нуди награден фонд од 85.000 денари. Прва награда изнесува 50.000 денари, втората 25.000 денари, а третата 10.000 денари.


Упатства за пријавување и критериуми


Сите уметнички стилови се добредојдени. Може да користите традиционално перо и мастило, дигитална илустрација или сѐ помеѓу. Вашите дела треба да бидат прилагодени за онлајн објавување и со висока резолуција за печатење за изложба.


Треба да истражувате теми поврзани со родовата еднаквост, како што се:

- Промоцијата на заеднички акции за создавање поеднакво општество

- Солидарност и поддршка;

- Надминување на родовите стереотипи и традиционалните улоги;

- Борбата против дискриминацијата и предрасудите засновани на родот, сексуалноста и останати идентитети;

- Зајакнување на женските права;

- Права на ЛГБТИ+ заедницата;

- Феминизам и активизам;


Сите трудови треба да бидат оригинални авторски дела. Крајниот рок за испраќање на делата е 20 август 2024.


Процес на оценување


Делата ќе бидат оценувани од страна на жири-комисија составена од активист(к)и и професионалци/-ки, уметници/-чки во областа на родовата еднаквост. Критериумите за оценување ќе вклучуваат уметничка вредност, релевантност на темата и оригиналност на наративот. Автор(к)ите на избраните дела ќе бидат известени преку е-пошта.


Права на употреба


Со учеството на конкурсот, автор(к)ите им даваат на Стела и НМСМ неексклузивни права за објавување и промоција на делата во врска со проектот, додека ги задржуваат авторските права за лична промоција и комерцијални цели.


Како да се пријавите?


Испратете ги вашите дела на chudostrip@gmail.com со назнака „Пријава за награден конкурс за стрип „Кое е твоето чудо?“ до 20 август 2024.


Придружете ни се во борбата за родовата еднаквост преку уметност и подгответе се да бидете дел од промена која ја заслужуваме!

Активизам и стрипови!


Историјата на стриповите е богата со примери на дела кои се залагаат за активизам, феминизам и квир права. Овие стрипови не само што го забавуваат својата публика, туку и ги предизвикуваат општествените норми, покренуваат важни прашања и инспирираат промени. Еве неколку значајни примери:


АКТИВИЗАМ


  1. „Маус“ од Арт Шпигелман


 Оваа графичка новела ја раскажува приказната на преживеан од Холокаустот и неговиот син, авторот. Минатата година беше повторно во вестите откако се појави иницијатива во САД да се повлече од лектирата на американските ученици, поради неколку скокотливи слики.


„Mаус" е значаен стрип кој преку своите визуелни наративи и симболика успева да го пренесе ужасот на Холокаустот и да покрене дискусија за траумата, преживувањето и семејната историја. Маус е издаден и на македонски јазик од „Темплум“ и првите 43 страници можете да ги најдете на овој линк.


  1. 2. Персеполис од Марјан Сатрапи


  1. Автобиографски стрип кој ја раскажува приказната на авторката за нејзиното детство и младост во Иран за време на Исламската револуција.

"Persepolis" нуди уникатен увид во политичките и социјалните промени во Иран, истовремено истражувајќи теми како што се идентитетот, слободата и човечките права.
Првично објавен и нашироко пофален од критичарите во Франција, каде што предизвика споредби со Маус на Арт Шпигелман, Персеполис е мудриот, смешен и потресен мемоар на Марјан Сатрапи за растењето во Иран за време на Исламската револуција. Сатрапи ја раскажува приказната за нејзиниот живот во Техеран од шест до четиринаесет години, години кога беше соборен режимот на Шахот, триумфот на Исламската револуција и разорните ефекти од војната со Ирак. Интелигентното и отворено дете , ќерка единица, на посветени марксисти и правнука на еден од последните ирански императори, Марјан сведочи за детството уникатно испреплетено со историјата на нејзината земја. Персеполис наслика незаборавен портрет на секојдневниот живот во Иран: на збунувачките противречности меѓу домашниот живот и јавниот живот и на огромните репресивни режими кои се точни врз индивидуалниот дух.


ФЕМИНИЗАМ


3. Вондервоман на Вилијам Мултон Мартсон„Врвот на популарноста на стриповите се совпадна со Втората светска војна, ера во која беа создадени Супермен, Капетан Америка, Бетмен, Грин Лантерн и Флеш. Во свет опустошен од војни, овие моќни луѓе се бореа против силите на злото. Цртајќи ја како лавовска битка меѓу доброто и злото не беше приказна исклучиво само за деца: регрутираните мажи бараа стрипови во големи количини. Всушност, една четвртина од сите списанија што ги добивале воените лица за време на војната биле стрипови.


Но, она што овие мажи го најдоа во тие стрипови често ги одразуваше нивните животи исполнети со насилство. Психологот од Харвард, Вилијам Мултон Марстон, тврдеше дека „најголемиот прекршок на стриповите била нивната мажественост што ја заледува крвта“.


Тоа е моментот кога тој ја начна идејата да создаде женски суперхерој кој користи љубов, како и сила за да го победи злото: Wonder Woman - жената чудо. Таа го направи своето прво појавување во 1941 година во All Star Comics #8. Набргу потоа, Вондервоман победи на анкетата на обожавателите како најдобар нов лик од стриповите. Оваа популарност доведе до нејзина сопствена стрип серија.Вондервоман работела тајно за шефот на американското воено разузнавање борејќи се против силите на Оската... Еден од нејзините најтрајни симболи - нејзиното златно ласо на вистината - имаше длабоко психолошко потекло: Марстон го фокусираше своето истражување на дисертацијата од 1921 година на физиолошките симптоми на измамата, што подоцна доведе до неговата работа на полиграфот. Концептот на детектор за лаги на крајот еволуираше во ласото на Вондервоман.“ - Wonder Woman: A psychologist's creation; Nick Joyce.  1. "Bitch Planet" од Кели Су Деконик и Валентин де Ландро


  1. Научно-фантастична серија која ја следи приказната на жени затворени на планета-казнена колонија за „несоодветно“ однесување. "Bitch Planet" е критика на патријархалното општество и ги истражува темите на родова еднаквост, телесна автономија и бунтовништво против опресијата. „Маргарет Атвуд го сретнува Тарантино“ е еден од описите. Првиот стрип ќе го најдете овде.КВИР ПРАВА


  1. "Fun Home" од Алисон Бечдел


Автобиографска графичка новела која ги истражува односите во семејството на авторката и нејзиното откривање на сопствената сексуалност.

"Fun Home" е важен квир стрип кој длабоко навлегува во темите на идентитетот, сексуалноста и семејната динамика, придонесувајќи кон видливоста и разбирањето на ЛГБТК+ искуствата.

Свежи и брилијантно раскажани мемоари од култната миленичка и стрип уметница, обележан со готски пресврти, семејна погребна куќа, сексуална анксиозност и одлични книги.Оваа книга на Алисон Бечдел е мрачно смешна семејна приказна, совршено илустрирана со готски цртежи на Бечдел. Како Персеполис на Марјане Сатрапи, тоа е приказна возбудливо прилагодена на графичката форма на мемоари.


Запознајте го таткото на Алисон, експерт за историски зачувување и опсесивен реставратор на семејниот викторијански дом, директор на погребна куќа од трета генерација, професор по англиски јазик во средно училиште, ледено далечен родител и таен хомосексуалец . Преку наративот кој наизменично е срцепарателен и жестоко смешен, ние сме вовлечени во сложениот копнеж на ќерката по нејзиниот татко. А сепак врската го постигнува својот најинтимен израз преку заедничкиот код на книги. Кога Алисон самата ќе излезе како хомосексуалка во доцната адолесценција, разрешувањето е брзо, графичко -- и спасувачко.


5. Dykes to Watch Out For" од Алисон БечделХумористична серија стрипови која го прикажува секојдневниот живот на група лезбејки и нивните пријатели.

Оваа серија е една од првите и најдолготрајни лезбејски стрипови, која на хумористичен и реален начин ги прикажува предизвиците и радостите на квир заедницата.

Comments


bottom of page