top of page

разговори

3A781561-CACF-45A1-9887-136BBDC40CE4.PNG

Јато од двајца: Ленче го спасува штркот Мишко

Понекогаш штрковите отфрлаат членови од нивните јата, а тој член во нашата приказна се вика Мишко.

Лајбах е враќање на акцијата во име на идејата, враќање на емоцијата во име на умот

Ние сме отворено сентиментални кон овој некогашен заеднички простор и му посакуваме многу среќа и успех во соживотот. Но, не сме оптимисти.

Рамбо Амадеус разговор во (не баш) пет прашања

Кога почнав да го смислувам и конципирам интервјуто, тргнав во потполна увереност дека тоа ќе биде разговор првично за музика и нејзината...

Си играме со DOPE КУЌАТА

На почетокот на летото имаше некаде еден коментар кој доби пристојно многу шерови: „Кога ќе ви кажат дека македонската музичка сцена е...

Дива разговор: Тома Димовски за силата на заедништвото

Ти си дипломиран ликовен уметник - но претходно студираше и на Институтот за етнологија и антропологија, но и организираше поетски...

Дива разговор: Стив Албини одбива да слуша “националистичко ѓубре”

Го прашавме Стив Албини дали е расположен за пар прашања, на што одговори: “Зошто да не? Македонија беше интересно и невообичаено место!”

Томе Трајков успева да исплива на површина и покрај условите за стрип уметниците дома

На мејл не е невообичаено да стигнуваат известувања за културни случувања, најави и заклучоци од културниот живот овде, но еден од нив...

Рон Финли - гангста градинарот - за моќта на градинарството

Изненадувањето беше толку големо кога хортикултурниот гангста градинар за Дива одговори, што сосема занемаривме да ја искористиме...

Дарко Рундек: ,,Некои песни копнееја по џез биг бенд”

,,Морето опасно се опустоши во последниве дваесет години - во тек е шестото масовно истребување”

Мирко Попов: пет нешта од 2022

Мирко составува листа од пет нешта кои му се битни од 2022!

„Еднаш Курт Кобејн тропал со лажици по куфери…“ - гранџ, вештачка интелигенција и Бранко Прља

Бранко Прља е сосема вдомен и мирен во својот модус операнди од една страна, но и принцип - во морална и етичка смисла - во друга, и во...

Дубравка Угрешиќ разговор за вредноста на правото на неприпадност

„ Некои земји, некои предели, некои луѓе одат наназад. Доаѓате во минато кое не е ваше, но и во иднина која не е ваша. “

разговори

на македонски јазик 

razgovori

pogovori

conversations

Milk of dreams

bottom of page