top of page

Уметниците во воена Украина прават максимум од невозможна ситуација

Секој ден отворам Фејсбук и ја гледам истата слика: Ана Шерман, главната уредничка на списанието Антиквар, ги фотографира своите стапала во симпатични папучи со позадината на обичната кујна во Киев.

Секое утро таа објавува нова снимка, направена од приближно истиот агол. Веќе ги препознавам предметите во кујната на Ана. Маса, телевизор над неа, столче со закривен наслон. Ова се многу банални, но во исто време и бесценети кадри. Можеби ова е најдобрата серија на фотографии за 2022 година.

Во Украина има војна, празниот Киев е опкружен со руски војници. Фотографиите на Ана се моќна порака до целиот свет: „Останав во мојот роден град, дојде ново утро, јас сум жива, а мојата куќа сè уште е недопрена“. Никогаш не мислев дека фотографиите од нечии папучи можат да ме расплачат.


Кога ја напаѓаше Украина, рускиот претседател Владимир Путин сметаше на брза победа. Откако се покажа дека Украинците се решени да ја заштитат својата татковина, Русија почна да се одмаздува на непослушната земја. Уништувањето на музеите, театрите, црквите, вистинскиот терор во Мариупол, Суми, Чернихив и предградијата на Киев - денес станува очигледна кризата на повеќето системи што ја обезбедија релативната стабилност на нашата планета по Втората светска војна.


Ова е застрашувачко, иако современите медиуми нè навикнаа на меланхолична контемплација на катастрофи.

Меѓутоа, војната во Украина не е само лоша вест. Првите недели по руската инвазија беа време на невидена мобилизација на украинското општество и единствена меѓународна солидарност кон Украинците. Украинските уметнички работници се во првите редови во буквална и фигуративна смисла на зборот.


Центарот на културна гравитација се пресели во Лавов, во западна Украина. Во време на мир има многу туристи, но денес сите оние кои не сакаат да одат позападно, масовно се преселуваат овде од војната. Оние кои не можат да избегаат понатаму, исто така се населуваат овде - во време на војна, мажите не смеат да излезат од земјата.


Во градот има толку многу бегалци од цела Украина, и странски новинари, што истакнатиот галерист и куратор Павло Гудимов организираше специјални тури низ градот. Проектот е наречен Lviv Meets: Art, Walks, Communication.Обезбедувањето на културното слободно време за време на војната има свои предизвици. Каде да се сокријат туристите за време на воздушен напад? За среќа, во Лавов на секој чекор има засолништа за бомби. „Ние сме во добро пролетно расположение, и покрај бомбардирањето на фабрика за поправка на авиони во градот утринава“, ми пишува Павло. Повеќето културни институции во Лавов привремено се пренаменети како центри за прифаќање бегалци. Фотографиите од театрите, каде што аудиториумите се окупирани од бескрајни редови кревети, станаа вирални. Откако закрепнаа од шокот од првите денови на агресијата, уметничките работници почнуваат да планираат итни изложби за да им обезбедат морална поддршка на бегалците.


Музеј на територијата на теророт


Најмладиот директор на музејот во Лавов е Олха Хончар, која стана шеф на музејот Територија на теророт во 2017 година. Олха имаше само 24 години, а многумина се сомневаа дали ќе може да води институција, особено како оваа. Овој меморијален музеј на тоталитарните режими е посветен на страшните страници од историјата на средината на 20 век. Првично еврејско гето во 1941-43 година, а потоа советски транзитен затвор во 1944-55 година, Територијата на теророт денес е еден од најдинамичните украински музеи, благодарение на напорите на Олга. Од почетокот на војната, Олха доби итна помош за Територијата на теророт од швајцарската фондација Алиф, која е специјализирана за заштита на културното наследство во конфликтните зони. Ги набави неопходните работи за музејот: огноотпорни кабинети, материјали за пакување.


Во првите денови по инвазијата, Олга почна да ги повикува директорите на малите провинциски музеи. Се испостави дека повеќето вработени во музејот не ги добиле своите плати. Луѓето се најдоа не само во воена зона, туку и без средства за егзистенција. Така се роди една од најважните културни иницијативи, Музејскиот кризен центар. Идејата на Олха беше веднаш поддржана од приватни фондации, како и од Европската комисија. Нејзиниот прв проект се вика #Брза_музеј_помош и обезбедува насочено оперативно финансирање на вработените во малите регионални музеи.


Буквално во предвечерието на војната, киевскиот новинар и уметнички менаџер Оксана Семеник, заедно со независниот уметнички директор Саша Биченко, требаше да лансира сопствено уметничко списание. Руската инвазија ја затекна Оксана во тивкото и безбедно предградие на Киев, Буча.


Кој би помислил дека за само неколку дена Буча ќе се претвори во пекол на земјата? Во опкружувањето на градот, руските трупи со недели држеа цивили како заложници. Оксана помина 15 дена во засолниште за бомби. Последниве денови беа особено тешки, без храна, мобилен приклучок или греење.


Токму во овој подрум Оксана и нејзиното момче, фотографот Александар Попенко, решиле да се венчаат. Сфаќајќи дека не можат долго да издржат без храна, решиле да се ослободат. Заедно со колона цивили, тие пешачеа 22 километри на студениот студ за да излезат од опколениот град. „Другари, буквално отидов до Киев носејќи мачка, преку Русите и преживеав во Буча. Ако сакаш да ми дадеш работа, можеш да ми веруваш, леле“, напиша Оксана на Твитер додека стигна на безбедно. Денеска пишува статии и планира нови проекти. „Не сакам да мислам дека сме бегалци или внатрешно раселени лица. Сакам да мислам дека само зедовме многу малку работи и отидовме да посетуваме места“, вели таа.


Украинските уметнички работници се соочија со невидена катастрофа, но не го изгубија хуморот и гледаат кон иднината со надеж. Колку бомби се потребни за да се уништи една култура? Културата е жива се додека има луѓе подготвени да ја бранат.


Алиса Ложкина е украинска уметничка писателка и кураторка, моментално со седиште во САД

bottom of page