top of page

Човекот машина Тикток - „Озма на Оз“ од Франк Л. Баум


Пред речиси 3.000 години, во Илијадата, Хомер го опиша Хефест, богот на огнот, како кова жени(не така, перверзњаци!) направени од злато за да му служат како слугинки - овозможувајќи му на осакатениот бог, да работи и да се движи околу неговата ковачница под планината Олимп.


Во 300 година п.н.е., Аполониј Родиј го замислил Талос, џиновски бронзен автомат кој ја штител Европа на островот Крит, во неговата грчка епска поема Аргонаутика. И додека терминот „робот“ беше измислен дури во 20 век од Карел Чапек за неговата драма R.U.R (Универзалните роботи на Росум), во која вештачките слуги се креваат против своите господари, ние сме замислувале интелигентни машини долго пред да ја имаме способната технологија. на нивното создавање.


Нашата фасцинација и апетитот за вештачка интелигенција на страниците на нашите романи, во нашите кина и на нашите телевизиски екрани остануваат претходно незабележани. HBO Westworld замислува свет во кој репликантите на вештачката интелигенција се при рака за да ја задоволат секоја човечка потреба и желба - додека не го отфрлат „животот“ на ропството се програмирани да ги исполнуваат. Минатата есен, Blade Runner 2049 ги однесе кинематографите во светот првично создаден од семиналниот филм на Филип К Дик, Дали Андроидите сонуваат електрични овци?

Доколку се нафатиме да ја покриваме фасцинацијата на човековата фантазија со овие машини со душа(кои обично ги замислуваме дека се вртат наспроти нас - дали затоа што ладната логика не може да има сочувство за човековата несовршеност, и нашиот дух? ) ќе ни́ требаат два академски семестри - барем.

Па затоа, чисто да го искористиме моментот кога освестената осетена ЛаМДА беше во вестите - и да се потсетиме на Тикток, и од каде доаѓа тоа име кое го знаеме во сосема друг контекс:


...

„О, да“, рече Дороти, сега за првпат набљудувајќи ја пукнатината на карпата. „И зарем ова не е дупка за клучеви, Билина? покажувајќи кон тркалезна, длабока дупка на едната страна од вратата.

„Се разбира. Да го имавме само клучот, сега, ќе можевме да го отклучиме и да видиме што има таму“, одговори жолтата кокошка. „Можеби тоа е скривница со богатство, полна со дијаманти и рубини, или купишта сјајно злато, или...“

„Тоа ме потсетува“, рече Дороти, „на златниот клуч што го зедов на брегот. Дали мислите дека би одговарал на оваа окце за клучеви, Билина?" „Пробајте и видете“, предложи кокошката. Така Дороти пребара во џебот од нејзиниот фустан и го најде златниот клуч. И кога го стави во дупката на карпата и го сврте, се слушна ненадеен остар удар; потоа, со свечено крцкање поради кое морници се спуштаа по грбот на детето, лицето на карпата падна нанадвор, како врата на шарките, и откри мала темна комора веднаш одвнатре. "Драг Боже!" Извика Дороти, повлекувајќи се додека тесниот пат и дозволи.

Зашто, стоејќи во тесната камена комора, се оцрта облик на човек - или, барем, се чинеше како човек, на слабо светло. Тој беше висок колку самата Дороти, а неговото тело беше тркалезно како топка иизработено од бакар. Исто така, главата и екстремитетите му беа бакарни, а тие беа споени или прикачени на неговото тело на необичен начин, со метални капачиња над зглобовите, како оклопот што го носеа витезите во старите денови. Тој стоеше совршено мирно, и онаму каде што светлината ја погоди неговата форма блескаше како од чисто злато.
„Не плашете се“, викна Билина од нејзиниот седиште. „Тоа не е живо“. „Гледам дека не е“, одговори девојката, вовлекувајќи долг здив. „Таа е направена само од бакар, како стариот котел во шталата дома“, продолжи кокошката, вртејќи ја главата прво на едната, а потоа на другата страна, за двете нејзини заоблени очи да можат да го испитаат предметот. . „Еднаш“, рече Дороти, „знаев еден човек направен од лим, кој беше шумар по име Ник Чопер. Но, тој беше жив како и ние, затоа што се роди како вистински маж ималку по малку го доби своето лимено тело - прво нога, а потоа прст, а потоа уво - од причина што имаше толку многу несреќи со секирата исе расече на многу невнимателен начин. „Ох“, рече кокошката со шмркање, како да не верува во приказната. „Но, овој бакарен човек“, продолжи Дороти, гледајќи го со крупни очи, „воопшто не е жив и се прашувам за што енаправен изошто езатворен во ова чудно место“. „Тоа е мистерија“, забележа кокошката, извртувајќи ја главата за да ги распореди пердувите од крилјата со клунот. Дороти влезе во малата соба за да го види бакарниот човек одзади и на тој начин откри отпечатена картичка што висеше меѓу неговите рамења, која беше обесена од мало бакарно колче на задниот дел од вратот. Таа ја одврза оваа картичка исе врати на патеката, каде што светлината беше подобра, и седна на камена плоча да го прочита печатењето.