top of page

‘F BET’ - порачува малиот Нас Икс
Минатата недела, откако Lil Nas X го немаше никаде на листата за номинации за награди на BET, тој ја објави својата фрустрација на Твитер (која оттогаш ја избриша). Тој напиша, „благодарам, BET награди. Уште една извонредна нула номинација. Black excellence!“ Тоа не беше доволно за авторот на „Industry Baby“, па направи едноминутната песна која измами изјава од BET. Тие им кажа на Variety : „Го сакаме Лил Нас Икс. Тој беше номиниран за наградата за најдобар нов уметник BET во 2020 година и со гордост го покажавме неговиот извонреден талент и креативност во шоуто двапати. За жал, оваа година, тој не беше номиниран од Академијата за гласање на BET, која е составена од ценета група од речиси 500 професионалци од областа на музиката, телевизијата, филмот, дигиталниот маркетинг, спортското новинарство, односите со јавноста, инфлуенсерите и креативните уметности. ” Во соопштението се вели дека BET се грижи за различноста и е „посветена да ги користи сите наши платформи за да обезбеди видливост и вклучување за сите многубројни раскрсници на црната заедница“. Лил Нас Икс тврди дека целта на оваа песна не се сведува само на тоа што не доби номинација на наградите BET, особено ако се земе предвид за колку други награди е номиниран, туку фактот дека наградите BET ги слават црните уметници, а тој остана изоставен. Кога еден обожавател праша зошто го прави сето ова и покрај тоа што е номиниран за Греми, тој го кажа „Ова е точно мојата поента …како можам да добијам признание од најпризнаеното шоу за награди во светот, а потоа ниту 1 номинација од мојот народ? Зарем не е лудо? Или трипам?“, напиша тој на Твитер. Лил Нас Икс беше номиниран за BET награда за најдобар нов изведувач во 2020 година, но не победи.

bottom of page