top of page

Март низ град

Оваа недела, Скопје и Битола ќе бидат домаќини на серија на интимни и инспиративни културни настани кои ќе го збогатат уметничкото платно на Македонија. Од иновативни музички промоции до изложби и маршеви за правата на трансродовите лица, овие настани го покажуваат динамичниот и разнолик карактер на градската културна сцена.

Оваа недела е исполнета со разновидни настани и случувања; од музички спектакли и уметнички изложби, до промоции и акции за важни заеднички цели,.


Неделата започна со магична вечер во Beverly Hills, каде што Transmarginal оствари промоција на својот албум "Transmarginal Beverly Hills (Live at JaZzy)". Во пресрет на оваа неодолива музичка одисеја, JazZy беше претворена во трансформативен простор каде што талентот на Филип Букршлиев, Константин Хаџи Коцев и Нинослав Спировски се споија во џез магија. Оваа ноќ на жива музика беше во чест на Мирко Попов.


Во Галерија Пионери, уметноста замина на сосема друго ниво со отворањето на изложбата "A Fancy Evening Affair". Овој настан не само што ни дозволи да ги разгледаме искуствата на талентирани уметници како Лусиана Ампева, Мила Добревска, Ана Јовановска и Ана В’чкова, туку и да го запознаеме длабокиот свет на нивната креативност. Со своите различни техники и стилови, нивните дела не само што го збогатуваат уметничкиот пејзаж на градот, туку и отвораат прозорец кон нови уметнички искуства.


Се издвоија и два музички настани кои ја оживеаа градската сцена со својата енергија и разновидност. Haexler ќе ги почестат фановите на екстремната музика со својот брз ритам и сурови вокали, додека Luke Levin со својата иновативност и спојка на стилови ќе ја претстави својата уникатна интерпретација на металот. Овие настани не само претставуваат разнообразност во музичката понуда на градот, туку и го обогатуваат и прославуваат различни стилови и изрази.


Сепак, еден од најважните настани на неделата ќе биде петтиот Марш за видливост на трансродовите лица во Скопје, организиран од Граѓанската иницијатива ТрансФормА и поддржувачите на транс заедницата. Овој марш не само што

ќе ја подигне свеста за предизвиците и борбите на трансродовите лица, туку и ќе ја истакне важноста на видливоста и инклузијата во општеството. Со секој чекор напред, оваа иницијатива продолжува да ги поддржува и брани правата на трансродовите лица и да се бори со стереотипите и предрасудите.


Корнечно промоцијата на првата винил компилација на современата поп продукција од младите македонски музичари во Лабораториум претставува уште еден момент за славење на креативноста и иновацијата во македонската музичка сцена. Со оваа промоција, ги прославуваме и го почитуваме наследството на Мирко Попов, чие присуство и влијание се и те како живи во срцата и душите на многу. Неговата предаденост кон комуникацијата и поддршката кон младите ја продолжуваат неговата легенда.


Оваа недела беше еден мозаик на културни и социјални настани кои го обогатија и оживеаја градот, претставувајќи го во неговата најживописна и разновидна слика.


- Датум: 27 март, 2024


- Настан: Интимната промоција на албумот "Transmarginal Beverly Hills (Live at JaZzy)"


- Место: JaZzy Music Venue, Беверли Хилс


- Учесници: Филип Букршлиев, Константин Хаџи Коцев, Нинослав Спировски


- Организација: Зафир Шуманов


- Дополнителни детали: Снимање на албумот - Михаил Стојанов, Филип Букршлиев, Фотографија и дизајн - Ѓорче Ставрески
- Датум: 28 март, 2024


- Настан: Изложба "A Fancy Evening Affair"


- Место: Галерија Пионери, Скопје


- Учесници: Лусиана Ампева, Мила Добревска, Ана Јовановска, Ана В’чкова


- Организ
- Датум: Неопределен


- Настан: Концерти на Haexler и Luke Levin


- Место: Битола


- Особености: Слободен влез, можност за донација, разновидност на музички жанрови

- Датум: 29 март, 2024


- Настан: Петти Марш за Видливост на Трансродовите Лица


- Место: Старт пред Владата на Република Северна Македонија, завршува пред Собранието, Скопје


- Слоган: "МАРШИРАМЕ ХРАБРО – 5 години видливост"


- Организација: Граѓанската иницијатива ТрансФормА- Датум: 29 март, 2024


- Настан: Промоција на ПОП компилацијата на современа поп музика и сеќавање на Мирко.


- Место:Лабораториум


- Организација: Силата ЕУ младите.


Kommentit


bottom of page